"PastPresentFuture – UniCredit Koleksiyonu’ndan Bir Seçki" - Son Dakika
Kültür Sanat

"PastPresentFuture – UniCredit Koleksiyonu’ndan Bir Seçki"

"PastPresentFuture – UniCredit Koleksiyonu’ndan Bir Seçki"

Yapı Kredi Kültür Merkezi, İstanbul SergisiDört Yüzyıllık Sanatta Uluslararası 90 Çalışma 6 Kasım -7 Ocak Tarihleri Arasında.

09.11.2010 12:18

UniCredit Sanat Koleksiyonu ve Yapı Kredi Sanat Koleksiyonu içerisinden Seçilen Eserler

Yapı Kredi Kültür Merkezi, Ekim 2009'da Viyana'da ve Şubat 2010'da Verona'da açılan "PastPresentFuture" (GeçmişŞimdiGelecek) gezici sergisine ev sahipliği yapıyor. Avrupa'nın en büyük kurum koleksiyonlarından UniCredit Sanat Koleksiyonu ve Yapı Kredi Sanat Koleksiyonu'ndan seçilen eserleri Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'a getiren sergi, 6 Kasım 2010 – 7 Ocak 2011 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. Sergilenen eserler UniCredit bünyesindeki çeşitli bankaların koleksiyonlarından seçildi. Sergide Yapı Kredi Sanat Koleksiyonu'ndan da Osman Hamdi Bey'in Feraceli Kadınlar'ının yanı sıra farklı kuşaklardan yedi sanatçının yedi eseri yer alıyor.

Küratörlüğünü UniCredit & Art Scientific Comission Yönetim Kurulu Başkanı Walter Guadagnini'nin yaptığı sergi Avrupa sanat tarihinde dört yüzyıla yayılan bir dönemi kapsıyor. Çağlarla diller arasında diyalog kurmayı hedefleyen 90 eserin yer aldığı sergi ile UniCredit Group'un çok değerli sanat koleksiyonu ilk kez Türk sanatseverlerle buluşuyor.

Grubun sanatsal ve kültürel mirası, büyük ölçüde İtalyan UniCredit ile Alman HypoVereinsbank ve Viyana merkezli Bank Austria koleksiyonlarından elde edildi. Bu değerli koleksiyon antik Yunan ve klasik Roma'dan günümüze kadar sanat tarihini yansıtan 60 bin eserden oluşuyor. Şu sıralarda inceleme ve kataloglama çalışmaları süren koleksiyon, UniCredit Group'un merkez ofislerinde ve kültür alanındaki kurumsal ortaklarının işyerlerinde sergilenen Avrupa ötesi bir müze niteliği taşıyor.

Serginin konseptinin çeşitli dillere dayalı olması nedeniyle ziyaretçiler, geçmişi bugünün gözünden görme ve geleceğe bugünden bakma olanağı bulacaklar. Sergide, Giovanni Girolamo Savoldo ve Dosso Dossi gibi ressamların eski tabloları, Kurt Schwitters'ın kolajları, Giorgio de Chirico'nun tuvalleri, Tony Cragg, Stephen Balkenhol ve Giulio Paolini gibi sanatçıların enstalasyonları ve Andreas Gursky ile Thomas Struth'un fotoğrafları gibi önemli eserlere yer veriliyor.

"PastPresentFuture" hem kültürler arasında hem de resim, fotoğraf, enstalasyon ve heykellerin yan yana konduğu antik ve çağdaş eserlerle sanatlar arasında diyalog kuruyor. Böyle bir tematik fikir alışverişi, izleyenlere duyulara ve zihne hitap eden hem büyüleyici hem de şaşırtıcı bir deneyim imkânı sunuyor.

SERGİ

Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde benliğin, bedenin ve nesnelerin doğası tanıtımından başka hem diyaloga hem de sanat tarihinin klasik temalarına yer veriliyor. Geçmiş ve bugünle bağlantı kurmanın yanı sıra bu diyalog insanın doğal, içsel, insana, kente ve topluma ait manzaralar aracılığıyla yaşadığı dünyayla tarihsel ilişkisini araştırıyor.

Serginin "Klasik Üzerine" başlıklı ilk bölümü, aralarında Thomas Struth, Candida Höfer, Olivo Barbieri ve Giulio Paolini'nin bulunduğu günümüz sanatçılarıyla Bamboccianti akımından Van Bloemen, pictor classicus akımdan de Chirico ve gözden düşmüş Makart gibi geçmişin üstatları arasında şaşırtıcı bir diyalogu ortaya koyuyor. Bu sanatçıların eserleri tarihin ateşi hiç sönmeyen temalarına biçim ve anlam vermek üzere bir araya geldi.

Serginin "Yüce ve Pitoresk" adlı bölümü 17. yüzyıl ressamı Paul Bril ve Barbizon Ekolü'nün önde gelenlerinden Charles Daubigny gibi sanatçılarla Georg Baselitz, Andreas Gursky ve Hans Op De Beeck gibi günümüz sanatçılarını yan yana getiriyor.

"Metropolis" bölümünde ziyaretçiler bugünün önde gelen yaratıcı akıllarının eserlerini görme şansı bulacak. Bunların arasında Andreas Gursky imzalı çalışmaların yanında Gabriele Basilico, Fischli & Weiss, Lorca diCorcia ve Wolfgang Tillmans'ın eserleri de yer alıyor. Bu bölüm bireysel ve kentsel mekânlar arasında ilişki kuruyor. Bunu takip eden "Geometri Üzerine" odasına damgasını vuran "kural" teması Imi Knoebel, Gerwald Rockenschaub, Ghada Amer ve daha başka sanatçıların çalışmalarıyla işlendi.

Beden ve yüz tasvirlerinin yer aldığı "Beden Dili" ve "Yüz Yüze" serginin en çarpıcı bölümleri. Ziyaretçiler burada Antonio Donghi'nin başyapıtıyla Viyana Vücut Sanatı'nın öncüsü Valie Export'un bir fotoğrafını; Dossi'nin muhteşem "Psiche abbandonata da Amore" adlı tablosunu ayrıca E.J.Bellocq'un çektiği fotoğrafları yan yana görebilecekler. Savoldo'nun "Flütlü Genç Erkek Portresi" ile Avusturyalı genç sanatçı Hans Schabus'un tasvir ettiği bilinmeyen simalar baş başa vermiş sohbet ettiği izlenimine kapılabilir. Baglione'nin çok az görülen "Herod'a Getirilen Vaftizci Yahya'nın Başı" adlı eserinden sonra hemen yanında duran Trude Fleischmann'ın görüntülediği Alban Berg'in ölü maskesine bakabilir.

Bu beklenmedik gezinin son durağı olan "Arzu Nesneleri" başlıklı bölümde Tony Cragg'in enstalasyonu, Ruoppolo'nun natürmortuna ve Andy Warhol'ün ünlü "Çiçekler"ine yakın duruyor.

Bütün eserler UniCredit Sanat Koleksiyonu'na aittir. Bazıları ilk kez sergilenirken Münih Alte Pinakhotek, Brescia'daki Tosio Martinengo Sanat Galerisi, Salzburg Museum der Moderne, Bologna'da MAMbo ve Roma'da MAXXI adlı önde gelen sanat evlerinde gösterilmiş eserler de vardır.

Sergiye, Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan iki dilli (Türkçe-İngilizce) bir sergi kitabı da eşlik ediyor.

Sanatçılar (Alfabetik sıraya göre):

Doug Aitken, Ghada Amer, Giovanni Baglione, Stephan Balkenhol, Olivo Barbieri, Georg

Baselitz, Gabriele Basilico, Ferruh Başağa, E.J. Bellocq, Michael Biberstein, Matthias Bitzer, Paul

Bril, Fatma Bucak, Balthasar Burkhard, Piero Pizzi Cannella, Vincenzo Castella, Jordi Colomer,

Tony Cragg, Charles-François Daubigny, Giorgio de Chirico, Philip-Lorca diCorcia, Antonio

Donghi, Dosso Dossi, Igor Esˇkinja, Valie Export, Trude Fleischmann, Fischli & Weiss, Andreas

Gursky, Jitka Hanzlová, Hoca Ali Rıza, Candida Höfer, Francesco Jodice, Mimmo Jodice,

Imi Knoebel, Heinrich Kühn, Maria Lassnig, Richard Long, Hans Makart, Ryuji Miyamoto,

Şükran Moral, Muntean/Rosenblum, Aydan Murtezaoğlu, Jean-Marc Nattier, Hermann Nitsch,

Hans Op de Beeck, Osman Hamdi Bey, Ferhat Özgür, Luca Pancrazzi, Giulio Paolini, Arnulf

Rainer, Gerhard Richter, Gerwald Rockenschaub, Andrei Roiter, Giovan Battista Ruoppolo,

Füsun Sağlam, Giovanni Gerolamo Savoldo, Hans Schabus, Kurt Schwitters, Annelies Strba,

Miha Strulelj, Beat Streuli, Christine Streuli, Thomas Struth, Wolfgang Tillmans, Marco

Tirelli, Carlo Valsecchi, Stendardo, Andy Warhol, Franz West, Erwin Wurm, Heimo Zobern

UniCredit'in Kültür Sorumluluğu

UniCredit, Avrupa'nın en büyük kurumsal sanat koleksiyonlarından birine sahip olmasının yanında, faaliyet gösterdiği ülkelerde sanatın yayılmasını destekliyor ve kültürel mirası korumak ve değerlendirmeyi amaçlayan girişimleriyle çağdaş sanat alanındaki genç yetenekleri destekliyor.

UniCredit, görsel sanat müzik ve edebiyat alanlarında faaliyet gösteren diğer kilit kurumlarla paylaştığı, uzun soluklu projelerin yönetimine dayalı yenilikçi bir ortaklık modeli geliştirdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat 'PastPresentFuture – UniCredit Koleksiyonu’ndan Bir Seçki' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement