Roman Kahramanları Festivali'nin Bu Yılki Konusu "Homeros, Troia, Destanlar ve Kahramanları" - Son Dakika
Kültür Sanat

Roman Kahramanları Festivali'nin Bu Yılki Konusu "Homeros, Troia, Destanlar ve Kahramanları"

Bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilecek Roman Kahramanları İstanbul Edebiyat Festivali, 11.12 ve 13 Nisan tarihlerinde İstanbul ve Çanakkale'de düzenlenecek.

04.04.2018 16:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilecek Roman Kahramanları İstanbul Edebiyat Festivali, 11.12 ve 13 Nisan tarihlerinde İstanbul ve Çanakkale'de düzenlenecek. Festivalin bu yılki konusu 2018 yılının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Troia Yılı" ilan edilmesi üzerine "Homeros, Troia, Destanlar ve Kahramanları" olacak.

Roman Kahramanları Dergisi ve Maltepe Üniversitesi öncülüğünde gerçekleşen etkinliğin düzenleyicileri arasında bu yıl Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi ve Çanakkale-Tübingen Troia Vakfı da yer alıyor. Roman Kahramanları İstanbul Edebiyat Festivali kapsamında 11 ve 12 Nisan tarihlerinde İstanbul'da gerçekleşecek etkinliklere Maltepe Üniversitesi (Marma Otel), 13 Nisan Çanakkale programına ise Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi ve Çanakkale-Tübingen Troia Vakfı ev sahipliği yapacak.

2018 yılı festival başkanı, yazar, şair ve çevirmen Prof. Dr. Cevat Çapan ile Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şahin Karasar'ın açılış konuşmalarıyla başlayacak etkinliğin ilk oturumu "Homeros ve Troia" başlığıyla gerçekleşecek. Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken'in başkanlığındaki oturumda, Cevat Çapan, Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Hakkı Suçin ve gazeteci, yazar Prof. Dr. Haluk Şahin konuşmacı olarak yer alacak.

İkinci oturum yazar ve şair Ercan Yılmaz'ın başkanlığında "Homeros ve Destanlar" başlıklı konuşmalar ile devam edecek. Oturumun konuşmacıları; yazar ve şair Dr. Aydın Afacan, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Sarı, Atatürk Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Utku ve edebiyat eleştirmeni, yazar Erika Athanasiadou olacak.

"POLYKSENA" BELGESELİ İLK KEZ GÖSTERİLECEK

Oturumun ardından Roman Kahramanları Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Asan'ın yapımcılığını üstlendiği, Maltepe Üniversitesi ve Heyamola Yayınları ortak yapımı belgesel "Polyksena" ilk kez gösterilecek.

FESTİVALİN ONUR KONUKLARI: KAZANCAKİS'İN KAHRAMANLARI

İkinci gün Ömer Asan'ın başkanlığında "Polyksena ve Destanlar" konulu oturumla başlayacak. Oturumda yazar İbrahim Dizman, yazar ve çevirmen, arkeolog Fecri Polat ile yazar ve yayıncı İsmail Şen söz alacak.

Kazancakis ve romanlarının tartışılacağı sonraki oturumda ise Roman Kahramanları Dergisi editörü Olga Okay'ın başkanlığında İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Damla Demirözü, Yunan Edebiyatı Öğretmeni Yannis Gigourtsis ve yazar Hülya Soyşekerci konuşmalarını gerçekleştirecek.

Festivalin İstanbul ayağı, yayıncı Şebnem Arslan, şair, yazar ve çevirmen Eli Kovi ve Çocuk Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı, İ.Ü. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Neydim'in "Mitoloji, Masallar, Destanlar" konulu sunumlarıyla sona erecek. Bu oturuma İbrahim Dizman başkanlık edecek.

Festival kapsamında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü lisansüstü öğrencilerinin ve akademisyenlerin hazırladığı "Homeros, Troia ve Destanları" konulu tablolardan oluşan Troia Resim Sergisi de Marma Otel'de ziyaret edilebilecek.

ROMAN KAHRAMANLARI TROİA'DA

13 Nisan'da başlayacak Çanakkale programı İbrahim Dizman'ın "Kazancakis" sunumuyla başlayacak. Etkinlik, Şebnem Arslan'ın "Türkçe'den Yunanca'ya roman çevirileri" ve Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Reyhan Körpe'nin "Mitolojinin Yerel Kültürler Üzerine Etkisi" konulu sunumuyla devam edecek.

Etkinliğin üçüncü gününde ayrıca Fecri Polat "Anadolu Sözlü Destan Geleneği", Erika Athanasiadou "Homeros ve Çocuk Edebiyatı", Eli Kovi ise "Kapadokia, Destanlar, Masallar" başlıklı konuşmalarıyla yer alacak.

Çanakkale programı, sabah oturumlarının ardından Troia Gezisi ile devam edecek. Gezinin hemen ardından Manfred Osman Korfmann Kütüphanesinde Polyksena Belgeseli gösterimi yapılacak. Sonrasında İbrahim Dizman ile İsmail Şen'in belgesel ve mitoloji üzerine konuşmalarıyla son oturum gerçekleşecek.

Roman Kahramanları İstanbul Edebiyat Festivali; Balkan Savaşı'nın yüzüncü yılı olan 2012 yılında "Balkan Barışı" temasıyla ilk kez yapılmış, 2017 yılında ise "Kafka" teması ile ikincisi gerçekleşmişti.

- İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Roman Kahramanları Festivali'nin Bu Yılki Konusu 'Homeros, Troia, Destanlar ve Kahramanları' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı
    00:34 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz olarak sahnelediği 8 oyunla tüm sahnelerinde coşku ile kutladı. Uluslararası bildiri Norveçli yazar Jon Fosse tarafından kaleme alınırken, ulusal bildiri Tamer Levent tarafından yazıldı. Tiyatro, sanatın barış olduğunu vurgulayan bir platform olarak ön plana çıktı.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı
    00:03 KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı

    Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeselinin gösterimi KKTC'de gerçekleştirildi. Gösterime KKTC Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi de katıldı. Belgesel, Kıbrıs Türklerinin tarih, kültür, yaşam ve sosyolojilerini anlatmayı amaçlıyor.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.


Advertisement