Süleyman Saim Tekcan'ın eserlerinin yer aldığı sergi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ın katılımıyla açıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Süleyman Saim Tekcan'ın eserlerinin yer aldığı sergi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ın katılımıyla açıldı

Süleyman Saim Tekcan'ın eserlerinin yer aldığı sergi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ın katılımıyla açıldı Türkiye'nin önemli çağdaş sanatçılarından Süleyman Saim Tekcan'ın eserlerinin hayatına dair kronolojik anlatımla hazırlandığı At'nağme adlı sergi, Ankara'da Cumhurbaşkanı Yardımcısı...

04.01.2023 17:32  Güncelleme: 17:38

Süleyman Saim Tekcan'ın eserlerinin yer aldığı sergi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ın katılımıyla açıldı

ANKARA - Türkiye'nin önemli çağdaş sanatçılarından Süleyman Saim Tekcan'ın eserlerinin hayatına dair kronolojik anlatımla hazırlandığı At'nağme adlı sergi, Ankara'da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın katılımıyla açıldı.

Türkiye'nin önemli çağdaş sanatçılarından Süleyman Saim Tekcan'ın eserlerinin hayatına dair kronolojik anlatımla yer aldığı At'nağme başlıklı sergi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile sanatseverlerin katılımıyla Millet Kütüphanesi'nde açıldı. Açılış sonrası Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, sergiyi gezerek sanatçı Süleyman Saim Tekcan ve Beşir Ayvazoğlu'ndan eserler hakkında bilgi aldı.

Oktay, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Cumhuriyetin 100. yıl etkinlikleri kapsamında Millet Kütüphanesi'ndeki ilk etkinlik olması ve muhteşem bir serginin burada açılıyor olması ve sergileniyor olması iki değerli hocamızla birleşince muhteşem bir zenginlik katmış durumda. Süleyman Saim Tekcan hocamız hem resim hem de heykel alanında tartışılmaz çok büyük bir değerimiz. Bizim kendi kültürümüzde ve tarihimizde atın yeri bambaşka, at bir değerdir, dosttur. Türkiye 100 yılına girdik, alt yapıyı tamamladık. Üst yapıyla ilgili iddialı olarak girdiğimiz 2023 Türkiye 100 yılı, uyum içerisinde birlik ve dayanışma halinde olduğumuzda bambaşka bir şey getirecek. Bu sergiye de baktığımızda 100. yıl etkinlikleri çerçevesinde bunu görüyoruz. Bu uyumu, bu birlikteliği, dostluğu ve vefanın diğer medeniyetle ilişkisinde çağdaş bir yorumlamayla değerli hocamız muhteşem sanatıyla 'At-nağme' oluşturmuşlar. Türkiye için önemli bir değerdir" diye konuştu.

Süleyman Saim Tekcan'ın gravürlerinden oluşan, özgün metni Beşir Ayvazoğlu tarafından kaleme alınan, Osmanlı geleneksel kültüründen günümüze taşınan bir anlayışla hazırlanan "At'Nağme" adlı el yapımı kitabı merkezine alan sergi sanatseverlerle buluştu. Devasa boyutlardaki el yapımı kitabın tamamı sanatçının özgün projesi olarak hazırlandı. Sergide kitabın yanı sıra Süleyman Saim Tekcan'ın yağlıboya eserleri, gravürleri, desenleri, bronz heykelleri de yer alıyor. Serginin kürasyonu Erkan Doğanay tarafından hazırlanırken, ana merkezde bulunan el yapımı sanat kitabının kaligrafisi Bünyamin Kınacı, Osmanlıca hat yazımları Levent Karaduman, tezhip çalışmaları Dilek Yerlikaya ve geleneksel deri cilt yapımı Melike Kazaz tarafından hazırlandı. Yazısından görseline dek kullanılan her unsurun elde üretildiği sergi, 1500'lü yıllardan günümüze dek üretimi devam eden bir anlayış içinde Hahne-Muhle kağıtlara geleneksel hat, kaligrafi, tezhip, cilt ve çağdaş gravür gibi çok farklı disiplinlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıktı. Proje, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile gerçekleştirildi.

Süleyman Saim Tekcan\'ın eserlerinin yer aldığı sergi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay\'ın katılımıyla açıldı
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Süleyman Saim Tekcan'ın eserlerinin yer aldığı sergi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ın katılımıyla açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement