Sümela Manastırı karlı manzarasıyla ziyaretçilerini karşılıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Sümela Manastırı karlı manzarasıyla ziyaretçilerini karşılıyor

Karla kaplı Sümela Manastırı'nın havadan görüntülenmesi (dron) Ziyaretçilerin Altındere Vadisi'nde servis beklemeleri Ziyaretçilerin minibüslerle Sümela Manastırı'na gidişleri Ziyaretçilerden Cevdet Özer ile röportaj Elif Bilir ile röportaj Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen Newton Lee...

10.01.2023 12:26  Güncelleme: 13:51

Karla kaplı Sümela Manastırı'nın havadan görüntülenmesi (dron)

Ziyaretçilerin Altındere Vadisi'nde servis beklemeleri

Ziyaretçilerin minibüslerle Sümela Manastırı'na gidişleri

Ziyaretçilerden Cevdet Özer ile röportaj

Elif Bilir ile röportaj

Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen Newton Lee ile röportaj

Almanya'dan gelen Ukraynalı Aylin Kaplan ile röportaj Sümela Manastırı karlı manzarasıyla ziyaretçilerini karşılıyor

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki Sümela Manastırı, tarih, kültür ve doğa tutkunlarının Trabzon'daki uğrak noktaları arasında ilk sırayı alıyor

İstanbul'dan gelen Elif Bilir:

"Yol biraz zorlu ama çıkış için güzel çalışma yapılmış. Bunun dışında manastır içerisi çok güzel. Birçok yer açılmış ve çok sayıda freski görebiliyoruz"

TRABZON (AA) Türkiye'nin önemli inanç turizmi rotalarından Sümela Manastırı, kış mevsimine rağmen günde yüzlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaya devam ediyor.

Trabzon'un Maçka ilçesindeki Karadağ'ın Altındere Vadisi'nde 300 metre yükseklikte kayalar oyularak inşa edilen Sümela Manastırı, bugünlerde ziyaretçilerini beyaz örtüyle kaplanmış doğasıyla karşılıyor.

Kaya düşme riskine karşın tehlike oluşturan kayaların çelik halatlarla sabitlenmesiyle 1 Mayıs 2022'de ziyaretçilerine yeniden kapılarını açan manastır, patika yolunda bulunan ve halk arasında "Azize Varvara" olarak bilinen "Aya Varvara Kilisesi" ile de dikkati çekiyor.

Kış mevsimine rağmen yerli ve yabancı ziyaretçileriyle bölgedeki tarih, kültür ve doğa turizmine önemli katkı sağlayan Sümela Manastırı, doğa tutkunlarının Trabzon rehberinde ilk sırada yer alıyor.

İlk olarak Altındere Vadisi'ne gelen turistler, burada kendilerini bekleyen minibüslere binerek manastıra ulaşacakları güzergahta yolculuk yapıyorlar. Karla kaplı ormanlarla çevrili patika yolu da yürüyerek geride bırakan ziyaretçiler, ardından manastırı geziyor.

-"Tadilat sonrası gayet güzel olmuş"

Bodrum'dan gelen Cevdet Özer, AA muhabirine, tarihe merakı nedeniyle geldiği Trabzon'da ilk durağının Sümela Manastırı olduğunu söyledi.

Manastırın kış mevsiminde kendisine daha da farklı geldiğini ifade eden Özer, "Trabzon ve Karadeniz'e ilk defa geliyorum. Ege olarak tarihe ve Yunan mitolojisine yakınız. Burası da aynı değerde, farklı ve güzel bir yer. Bodrumlu olarak karda yürümek bizi nefes nefese bıraktı ve yıllar sonra kar görmüş olduk. Manastır tadilat sonrası gayet güzel olmuş." diye konuştu.

-"Hem Sümela Manastırı hem de manzara çok güzel"

İstanbul'dan gelen Elif Bilir ise 3 yıl önce tadilat nedeniyle ziyaret edemediği manastıra yeniden geldiği için mutlu olduğunu belirtti.

İlk kez kış ayında manastırı ziyaret ettiğini aktaran Bilir, şunları kaydetti:

"Yol biraz zorlu ama çıkış için güzel çalışma yapılmış. Bunun dışında manastır içerisi çok güzel. Birçok yer açılmış ve çok sayıda freski görebiliyoruz. Zaten manzaraya da diyecek yok. Hem Sümela Manastırı hem de manzara çok güzel. Ayrıca karlı havada buraya gelmek çok iyi oldu. Bu havada buraya gelmek güzel hem daha az insan var hem de daha fazla yeri sıra beklemeden gezebiliyoruz. Çok keyif aldık."

Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen Newton Lee de daha önce doğa olarak böyle bir yer görmediğini, manastır içerisinde yer alan freskleri ise çok beğendiğini vurguladı.

Almanya'dan gelen Ukraynalı Aylin Kaplan, Türkiye ve dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan tarihi ve dini yapılarla ilgilendiğini belirterek, "Buraya gelmek için de uzun süredir bekliyordum. Ziyaretten çok etkilendim ve Ortodoks mirası açısından çok önemli bir yer." dedi.

Sümela Manastırı karlı manzarasıyla ziyaretçilerini karşılıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Sümela Manastırı karlı manzarasıyla ziyaretçilerini karşılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement