Türkçe Saraydan Kız Kaçırma - Son Dakika
Kültür Sanat

Türkçe Saraydan Kız Kaçırma

Türkçe Saraydan Kız Kaçırma

Frankfurt Operası tarihinde ilk kez Türklere jest yaparak Saraydan Kız Kaçırma operasını Türkçe ve Almanca sergiledi

02.05.2011 12:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Frankfurt Operası tarihinde ilk kez Türklere jest yaparak Mozart'ın ünlü eseri Saraydan Kız Kaçırma operasını Türkçe ve Almanca sergiledi. Frankfurt Operası'ndaki oyundan büyük keyif alan Türk ve Alman sanatseverler, sanatçıları dakikalarca ayakta alkışladılar.

Başrollerini Çiğdem Soyaraslan ve Türkiye'nin ünlü tiyatrocusu Mazlum Kiper'in paylaştığı oyun büyük ilgi gördü. İstanbul Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Sanat Yönetmeni Suat Arıkan da izleyiciler arasında yeraldı.

Türkiye'de Aşk Bir Hayal, Yabancı Damat, Kınalı Kar gibi dizilerden tanınan Mazlup Kiper, ilk kez bir opera eserinde yer aldığını kaydetti. Sanatçı Almancam olduğundan iletişim kolay oldu. Eserin göçün 50. yılında sergilenmesi bizi de çok heyecanlandırdı. Büyük keyif verdi. İnsanların anlamayacakları yönünde kuşkular yersizdi. Seyirci çok iyiydi. Alkışımız boldu. Almanya'da yeni oyunlarda yer alabilirim. Gelişmelere göre karar veririz dedi.

SELİM PAŞA'DAN HOŞGÖRÜ DERSİ

Gösteride Mozart'ın üç saatlik eseri kısaltılarak 90 dakikaya sığdırıldı. Almanca metinler Türkçe üst yazıyla, Türkçe metinler de Almanca üst yazıyla aktarıldı. Eser, 16. yüzyılın ortalarında İstanbul'da Selim Paşa'ya ait bir Osmanlı sarayında geçen olaylara yer veriyor.

İspanyol soylusu Belmonte'nin sevgilisi Constanze ve yanındakiler korsanlar tarafından kaçırılarak Selim Paşa'ya satılır. Osmanlı Paşasının Constanze ile yakınlaşma çabaları sonuç vermez. Selim Paşa sarayına kadar gelen Belmonte'nin de can düşmanının oğlu olduğunu öğrenince işler karışır. Selim Paşa, inanılmaz bir hoşgörü örneği sergileyerek yabancıları bağışlar ve özgür bırakır.

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Türkçe Saraydan Kız Kaçırma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement