Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Geleneksel İftarı - Son Dakika
Kültür Sanat

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Geleneksel İftarı

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesince düzenlenen geleneksel iftarda, edebiyat ve sanat dünyası bir araya geldi.

17.06.2016 00:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesince düzenlenen geleneksel iftarda, edebiyat ve sanat dünyası bir araya geldi.

Sultanahmet Vakfında gerçekleşen iftarda konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, TYB'nin Türkiye'nin en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olduğunu belirterek, "En önemli düşünce kuruluşlarımızdan biri olan TYB İstanbul Şubesinin çok değerli başkanı Mahmut Bıyıklı'ya ülkemizin kültür sanat insanlarını bir araya getirdiği için teşekkür ediyorum." dedi.

Yayman, Türkiye'nin çok önemli bir eşikten geçtiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Biz üniversite öğrencisiyken tiyatrocu yazar Üstün İnanç'ı Süleymaniye Camisi'nin yakınındaki mekanlarda takip ederdik. Üstün İnanç, yıllar önce 'Yalnız Değilsiniz' dediğinde, ne demek istediğini tam anlamamıştık ama şimdi görüyoruz ki yalnız değiliz. Bu ailenin bir ferdi olmaktan gurur duyduğumu belirtmek isterim."

Kendi kişisel dünyasının ve okuma serüveninin gelişmesinde İstanbul'un çok önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Yayman, TYB İstanbul Şubesine önemli vazifeler düştüğünü, bakanlık olarak çalışmalarında destek vermekten mutluluk duyduklarını kaydetti.

"Daha çok liseye ulaşmalıyız"

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı da geleneksel iftar programlarında edebiyat ve sanat dünyasından isimlerle buluşmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, geçen sene Mustafa Miyasoğlu, Ali Nar gibi hayata veda eden isimlerin ardından bu hafta de eski yönetim kurulu üyelerinden Sadettin Kaplan'ın hayatını kaybettiğini aktardı.

TYB'nin İstanbul'un kültür ve sanat hayatına yön verecek yüzlerce etkinlik düzenlediği bilgisini veren Bıyıklı, şunları anlattı:

"Liselerden üniversitelere, cezaevlerinden öğrenci evlerine çalışmalarımızı yürüttük. Biz, siyasette nasıl öncü ve lider olmuşsak kültürde de öncü ve lider bir devlet olacağımıza inanıyoruz. Bunun için de bize düşen görevin şuurundayız ve bu azimle koşturmaya devam edeceğiz."

Bıyıklı, yakın zamanda liselerde bir hareketlenme yaşandığına değinerek, "Biz de yönetim kurulundaki arkadaşlarımızla bu yıl bütün liselilerle buluşup, kendi kültür ve medeniyetimizi aktaralım demiştik. Bu sene İstanbul Erkek Lisesi'nde Nurettin Topçu sempozyumu, Kabataş Lisesi'nde Cemil Meriç programı, Sabancı Lisesi'nde yine Cemil Meriç programları gibi programlarla liselilerle buluştuk." diye konuştu.

İstanbul Erkek Lisesi'nde yaşanan olaylara değinen Bıyıklı, şunları vurguladı:

"İstanbul Erkek Lisesi'nde yaptığımız program için bazı kesimler orada 18 yıl öğretmenlik yapmış Nurettin Topçu'nun anılmasına karşı çıkarak eyleme geçtiler. Buradan anlıyoruz ki daha çok çalışmalı, daha çok liselere ulaşmalı, daha çok gayret etmeliyiz. Sadece Kabataş ya da İstanbul Erkek liseleri değil, Tuzla'nın da en ücra köşesindeki okullara TYB İstanbul Şubesi imzasını attık, gençleri değerlerimizle buluşturma noktasında büyük bir devrim gerçekleştirdik."

Bıyıklı, çalışmalara devam edeceklerini kaydederek, edebiyat ve sanat dünyasından isimlerin de çalışmalara destek vermeye davet etti.

Tiyatrocu yazar Üstün İnanç da TYB'nin hem meslek hem de dünya görüşü olarak sığınılan yerlerlerden biri olduğu düşüncesini paylaşarak, "Bizim mahallemizdeki yazarlar büyük çileler çekmiş, horlanmış, aşağılanmıştır. TYB Mehmet Doğan kardeşimiz öncülüğünde kurulmuş ve bizlere destek olmuştur. O yüzden hiçbir etkinliğini kaçırmam, davetlerine katılırım." dedi.

Sanatçı Mustafa Kekili de yazar dostlarımız yazılarını dergilerde, kitaplarda uzun uzun dökebilir ama biz müzisyenlerin öyle bir şansı yok, bütün düşüncelerimizi üç dört dizeye sığdırmak zorundayız, işte sığdırıyorum, 'Çok uzakta değil pasifikte, canı her sıkıldığında sam amcaların, canı çıkar Ortadoğu'da çocukların'. Çocukların canı artık sıkılmasın, bu dünyanın bir nizama, düzene ihtiyacı var, Allah izin verirse Türkiye bu misyonu üstlenmiş durumdadır." şeklinde konuştu.

Gazeteci yazar Mustafa Yazgan da, iftarda eski ve eskimez dostlarıyla bir araya gelmesinden mutluluk duyduğunu vurgulayarak, "Gönüller birleşti, ruhlar bir oldu ve içimizdeki merhamet bütün ülkeyi sardı. İftar vakti yapılan duaların kabul olacağı inancı içindeyiz." diye konuştu.

İftar sofralarında Allah'ın lütfettiği rahmet akşamlarının yaşandığı yorumunu yapan Yazgan, şu değerlendirmede bulundu:

"Bunu yaşarken açlığın, susuzluğun ne olduğunu, imkansızlığın ve çaresizliğin ne olduğunu da ruhumuz kaydediyor. Geçmiyorsa, ramazanın ne olduğunu idrak edemeyiz. Daha nice güzel iftarlarda buluşmak duasıyla herkesin ramazanını tebrik ediyor, iki cihanda da aziz olmanızı diliyorum."

Tiyatrocu, oyuncu Ahmet Yenilmez ise iftara katılan Üstün İnanç'ın milli öykülerini yıllar önce Türk tiyatrosu sahnesine taşıdığının altını çizerek, "Hem de kimliğin en zor ifade edildiği, ne olduğunu, kim olduğunu, itirazlarının ne olduğunu söylemenin mangal gibi bir yürek istediği bir dönemde, ulu hakan Sultan Abdülhamit oyunu ile Anadolu'da turne yapmış bir yiğit insandır." dedi.

İftara, İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Nedret Apaydın, yazar Mustafa Ruhi Şirin, yazar Cihan Aktaş, yazar Yıldız Ramazanoğlu, yazar Mehmet Nuri Yardım, yazar Bahadır Yenişehirlioğlu, sinema yazarı İhsan Kabil gibi isimler katıldı.

..

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Geleneksel İftarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement