"Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali" Başladı - Son Dakika
Kültür Sanat

"Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali" Başladı

"Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali" Başladı

Sultanbeyli Belediyesince düzenlenen ve 4 gün sürecek "Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali" başladı.

07.03.2012 22:08

Sultanbeyli Belediyesince düzenlenen ve 4 gün sürecek "Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali" başladı.

Sultanbeyli Kültür Merkezi'ndeki festivalde Türkiye'den 17, yurt dışından 12 şair şiirlerini paylaşacak.

Festivalin açılışında konuşan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, şiire dair konuşurken onu şuur, şiar ve şehir kavramlarıyla ilişkilendirmemenin, taşıdığı anlamın ifadesini eksik bırakacağını belirtti.

Keskin, "Şiiri günlük endişeler ve günü kotarma alışkanlıkları üzerinden değil, belirli bir plan ve gayeye uygun şekilde yazmak şuuru, bu gayeye sürdürülebilir bir kıvam kazandırmak ve sanata duyulan ihtiyaca kaynaklar oluşturmak ise şiarını belirler. İnsanoğlunun sanata duyduğu ihtiyaç, var olma kaygısı ve sancılarıyla ilişkilidir. ve şehir dedik. Şiir olmadan bu şehri, İstanbul'u anlatabileceğini düşünen insan gafildir diyebiliriz" şeklinde konuştu.

Bir şehrin gelişmişlik seviyesini o yerin kültürüne, doğasına sahip çıkma seviyesinin belirlediğini ifade eden Keskin, İstanbul'un ismini dünyaya tanıtan, Latincesinde dahi bu şehrin ismini taşıyan İstanbulensis çiçeğinin, böyle bir festivalin adı olması gerektiğini düşündüklerini belirtti.

Keskin, festival sayesinde 1982 yılında Brian Mathew tarafından yeni bir çiğdem çeşidi olarak dünyaya tanıtılan İstanbulensisin açtığı mevsimde Türkiye'den ve çeşitli ülkelerden şairlerin mısralarına kulak vereceklerini söyledi.

Geçen yıl 6 Mayıs'ta ilk kez İstanbulensis Şiir Gecesini düzenlediklerini anımsatan Keskin, "Orada uluslararası festivale geçişin müjdesini vermiştik. Şimdi Türkiye'den 17, yurt dışından 12 olmak üzere 29 şairle sizleri buluşturuyoruz" dedi.

Hüseyin Keskin, festival kapsamında yarın ve ertesi gün şairlerin okullardaki etkinliklerde hem şiir sohbetleri düzenleyeceklerini hem de kendi şiirlerinden örnekler sunacaklarını; ayrıca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle

"Dünya Kadınlarından Şiir ve Söz" ile "Modern İnsanın Şiir Arayışı" panellerinin düzenleneceğini aktardı.

-Başbakan Erdoğan'ın mesajı-

Festivalin açılışında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı da okundu.

Başbakan Erdoğan, mesajında, "Sevginin ve dostluğun paylaşıldığı, sanatın ve şiirin en güzel şekilde sergilendiği bu etkinliğin coşkuyla geçmesi" dileğinde bulundu.

-Şairler şiirlerini okudu-

Konuşmaların ardından, Ekrem Kaftan'ın da aralarında bulunduğu şairler, şiirlerini izleyicilerle paylaştı.

Kaftan, üç büyük aşkına üç şiirle cevap vereceğini belirterek, "Kadınım",

"Bahar ve İstanbul" ile "Babama" isimli şiirlerini okudu.

Programda, Metin Önal Mengüşoğlu, Cevat Akkanat, Arif Ay, Recep Garip, Ahmet Murat, Fatma Şengil Süzer, Mürsel Sönmez, Şeref Akbaba, Erbil/Irak'tan Kazım Kadir, Bosna Hersek'ten Cemalettin Latiç, Gagavuzya/ Moldova'dan Lisbovi Tanasoğlu, KKTC'den Emel Kaya ve Sancak/ Karadağ'dan Bisera Boskailo da kendi şiirlerini okudu. - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 'Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali' Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement