'Uluslararası Sanat ve Tasarım Günleri' - Son Dakika
Kültür Sanat

'Uluslararası Sanat ve Tasarım Günleri'

\'Uluslararası Sanat ve Tasarım Günleri\'

'Uluslararası Sanat ve Tasarım Günleri' etkinlikleri 24-25 Mayıs tarihlerinde Işık Üniversitesi Maslak Kampüsünde gerçekleşti.

25.05.2012 10:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'Uluslararası Sanat ve Tasarım Günleri'nde 'Osmanlıdan Günümüze Moda' Defilesi

Feyziye Mektepleri Vakfı'nın 126. Işık Üniversitesi'nin 16. yıl kutlamaları ve Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin ikinci mezunları şerefine düzenlenen 'Uluslararası Sanat ve Tasarım Günleri' etkinlikleri 24-25 Mayıs tarihlerinde Işık Üniversitesi Maslak Kampüsünde gerçekleşti.

Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bu yıl ikinci mezunlarını veriyor. Öğrencilerimizin mezun oldukları zaman kariyerlerine hangi yönde devam edeceklerine karar vermelerine yardımcı olmak, onlara iş dünyasını yakından tanıtmak ve kariyerlerinde yönelebilecekleri alternatif alanları göstermek amacıyla 24-25 Mayıs tarihlerinde 'ULUSLARARASI SANAT VE TASARIM GÜNLERİ' etkinliği düzenlendi.

Işık Üniversitesi, ülkemizin önde gelen sanat tarihçilerinden Prof. Dr. Nurhan ATASOY'a modacı Dilek HANİF'e, Orka Grup İcra Kurulu Üyesi Dr. Fatih ANIL'a, farklı üniversitelerden akademisyenlere ve yabancı konuklara ev sahipliği yaptı.

Etkinlik kapsamında ayrıca, Işık Üniversitesi GSF Moda ve Tekstil Tasarımı son sınıf öğrencilerinin hazırladığı 'OSMANLIDAN GÜNÜMÜZE MODA' temalı defile 24 Mayıs Perşembe günü Işık Üniversitesi Maslak Kampüsü'nde profesyonel mankenler tarafından özel bir defile ile tanıtıldı. Osmanlı Kadehi, Darün-ü Derya, Altın Yolda İlerlerken, Harem-i Hümayun, Darüssade, Modern Haseki, Sefer-ül Efsun koreografilerinin Ferhan ARAL tarafından hazırlandığı defile, öğrenci danışmanları Prof. Dr. Ahmet Öner GEZGİN, Öğr. Gör. Şöhret AKTEPE ve Öğr. Gör. Feyza EROL tarafından gerçekleştirildi. Öğrenciler profesyonel hayata adım atarken ilk defilelerinin heyecanını yaşadılar.

Modacı Dilek HANİF; "Işık Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı öğrencileri daha yolun başındalar ama çok başarılı, çok güzel çalışmalar yapmışlar. Bazıları Osmanlı kültürünü yansıtırken bazıları Osmanlıdan günümüze uyarlanmış. Işık Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı öğrencilerinin bu bitirme projesi olan defile son derece özenle hazırlanmış, başarılı ve keyifli bir çalışma ortaya çıkarmışlar. Öğrencilerin ellerine sağlık" dedi.

Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç KIYAK; "İlk mezunlarını geçtiğimiz yıl veren Güzel Sanatlar Fakültesi'nin mezunları ve öğrencileri girdikleri tüm yarışmalardan bugün ödüllerle dönüyorlar. Üniversitemizi taçlandırıyorlar. Onlarla gurur duyuyoruz. GSF'yi tüm hocalarımızı emeği geçen kutluyorum. Artık sadece bilim odaklı değil, aynı zamanda bilim, sanat ve tasarım odaklı bir üniversiteyiz. Bugün bu misyon doğrultusunda "Sanat ve Tasarım Günleri" kapsamında bir aradayız. Osmanlıdan Günümüze Moda defilesinde öğrencilerimizin yaratıcılıkları ile bir kez daha gurur duydum."

Neden OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE MODA temasının seçildiğini ise Işık Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Öner GEZGİN şu sözlerle anlatıyor: " Orta Asya'dan Uygurlar ve Karahanlılara; Gaznelilerden, Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklularına, oradan Osmanlı İmparatorluğu'na uzanan süreçte Türkiye Cumhuriyeti'ne miras kalan geleneksel sanatımız, çağdaş düşünceye uygun özgün tasarımların oluşturulmasında çok geniş bir kaynaktır.

GELENEKSEL RENK VE BİÇİMLERİN ÇAĞDAŞ TASARIMLARLA BULUŞMASI

Bu açıdan bakıldığında, Osmanlı dönemi saray kıyafetleri, Osmanlı desenleri, moda ve tekstil sektörü için önemli ve değerli bir kaynak teşkil etmekte, her alanda olduğu gibi giyim kuşamda da Osmanlı sarayı oldukça zengin özellikler göstermektedir. Modacılar tasarımlarını yaparken çoğu zaman geçmiş kültürlerden esinlenirler. Bu düşünceden hareketle Türk kültürü ile kurulacak bir ilişki, günümüz tasarımcı ve sanatçılarına geleneksel kültürümüzün unsurlarını yansıtan üretimlerde bulunmasını, gelecek nesillere geçmiş kültürümüzü yansıtan görsel malzemeler aktarmanın bir yolunu sağlatacaktır. Şunu da vurgulamak gerekir ki, Osmanlı dönemi giysileri dünyaca ünlü modacılara ilham kaynağı olmuş ise; uluslararası rekabet ortamında Türk modasını markalaştırmayı düşünen tasarımcılarımızın öz kültürlerinden beslenmeleri gerçeği kaçınılmazdır.

Geleneksel kültürümüze ait giysilerin özelliklerinin unutulup yok olmaması için günümüz yaşam biçimi ile bütünleştirilerek yaşatılması oldukça önem taşımaktadır. Biz eğitimcilerin birinci görevi, geleceğin moda tasarımcısı olacak öğrencilerimize, geçmiş kültürümüzü bütünleyen farklı dönemlere ait öğeleri amacına uygun şekilde kullanarak özgün, uygulanabilir giysi tasarlamanın kapılarını açmak olmalıdır. Osmanlıdan Günümüze Moda defilesini oluşturan giysi koleksiyonu, geleneksel renk ve biçimlerin çağdaş tasarımlarla buluşturulması ve kültürümüze bugünün estetik anlayışı doğrultusunda IŞIK tutmayı amaçlamaktadır."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat 'Uluslararası Sanat ve Tasarım Günleri' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement