Unutulan Su Kabağını Yaşatmaya Çalışıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Unutulan Su Kabağını Yaşatmaya Çalışıyor

Aydın Çineli market sahibi, mutfaklarda bazı gıda malzemelerinin saklanması, sıvı ürünlerin aktarılmasında insanlara uzun yıllar hizmet veren fakat gelişen teknolojide yerini plastik ürünlere bırakan su kabaklarını unutturmamak için, evinin bahçesinde yetiştirdiği ürünleri dekoratif lambaya dönüştürerek kullanıma sunuyor Keksin: "Yörük kültüründe önemli bir yeri olan su kabağı artık günümüzde kullanılmıyor.

12.10.2014 13:20

GÖKMEN ŞİRECİ - Çine'de market işleten Ufuk Keskin, uzun yıllar insanlara hizmet veren, fakat plastik ürünlerin kullanılmaya başlamasıyla unutulmaya yüz tutan su kabaklarının unutulmaması ve günlük yaşamın için kalması için, bahçesinde yetiştirdiği ürünü dekoratif lambaya dönüştürüyor.

Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, su kabağının bir zamanlar mutfaklarda pekmez, tuz, çerez gibi ürünlerin saklanmasında, su kabı ve zeytinyağı aktarma kepçesi olarak kullanıldığını belirtti.

Plastik kapların yaygınlaşmasıyla su kabağının bu işlevlerini yitirdiğini bildiren Keskin, "Yörük kültürünün önemli bir parçası olan su kabağı günümüzde artık kullanılmıyor. Hatta dikimi dahi yapılmaz hale geldi" dedi.

Televizyonda izlediği bir programda su kabağından süs eşyası yapıldığını görünce, bu kültürün gelecek nesillere aktarılması amacıyla 6 yıldır bahçesinde yetiştirdiği su kabaklarından abajur, gece lambası, avize gibi aydınlatmada da kullanılan süs eşyaları yaptığını ifade eden Keskin, "Kar elde etmeyi düşünmediğimden alıcıya fiyatları uygun geliyor. Böylelikle, yıllarca insanlara fayda sağlamış ve geçmişimizde önemli bir yeri olan su kabağı kültürünü de yaşatmaya çalışıyorum. Ürünlere Aydın'ın yanı sıra İzmir, Denizli, Manisa'dan da ilgi var" ifadesini kullandı.

Su kabağıyla nostalji

Su kabağının dikiminden dekoratif lambaya dönüşmesine kadar geçen sürecin 1 yılı bulduğunu vurgulayan Keskin, kurutmanın ardından çekirdeklerini boşalttığını, zarlarını soyduğunu, zımparalayıp temizlediğini ifade etti. Dış yüzeyini verniklemenin ardından su kabağı üzerinde çeşitli motifler oluşturup, boncuklar takıp süslediğini belirten Keskin, daha sonra içine elektrik sistemi, LED ampuller yerleştirerek gece lambası ve abajura dönüştürdüğünü söyledi.

Keskin, dekoratif ve aydınlatma amaçlı kullanılan ürünün aynı zamanda geçmişi hatırlattığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Lamba ve abajur haline getirdiğimiz su kabaklarını evlerinde kullananlar güzel bir süs eşyasına sahip olmanın yanı sıra nostalji yapmış oluyor. Kimisi su kabağını balkonuna asıyor, bunu görenler, 'Eskiden mutfaklarda kullanırdık' diyerek geçmişini hatırlıyor. Bazıları çocuğunun odasına gece lambası olarak koyuyor, evladına eski yılları anlatma imkanı buluyor. Tüm bu vesilelerle su kabağı kültürünün unutulmayıp gelecek nesillere aktarılmasına katkıda bulunmak beni memnun ediyor." - Aydın

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Unutulan Su Kabağını Yaşatmaya Çalışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement