Karadağ'da yaşayan ve yıllardır su sıkıntısı çeken yılkı atlarının sorunu, İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan sarnıçla son buluyor. Karaman'ın kuzeyinde sönmüş bir volkanik dağ olan Karadağ, yüzyıllardır ev sahipliğini yaptığı birçok medeniyetten izler taşıyor. Dağdaki yerleşim yerlerinin geçmişi, Hititler dönemine kadar uzanırken, askeri ve dini yapı kalıntıları bölgenin önemli bir merkez olduğunu gösteriyor. Doğal hayat yönünden de oldukça zengin olan Karadağ'da kurt, tilki, keklik, tavşan ve yaban koyunu gibi hayvanların yanı sıra 800'e yakın yılkı atı özgürce yaşam sürüyor. Yıllar önce makineli tarıma geçilmesiyle sahipleri tarafından doğada kendi halinde yaşamaya terk edilen atlar, zamanla doğal ortamda kendilerine bir yaşam şekli belirleyip, adeta Karadağ'ın simgesi haline geldi.
Atlar yazın su nöbeti tutuyor
Yılkı atları için en büyük sorun; bölgede yeteri kadar su kaynağının bulunmaması. Dağdaki tek su kaynağı, zirveye yakın bir noktada bulunan ve Roma döneminden kaldığı düşünülen eski çeşme. Kış ve ilkbahar aylarında akan çeşmenin yazın kuruması, yılkı atları için ölümcül sonuçlar doğuruyor. Kurak dönemde damla damla akan çeşmenin başında adeta su nöbeti tutan atlar, bir miktar su içebilmek için kavga edip, birbirlerine zarar veriyor. Tarih boyunca bölgede yaşayan insanların yaptıkları sarnıçların bugün kullanılamaz durumda olması nedeniyle, yaz aylarında yılkı atları için tankerlerle su taşınıyor. Soruna kalıcı çözüm amacıyla harekete geçen Karaman İl Özel İdaresi yetkilileri, Karadağ'da yılkı atları için bir sarnıç yapılması için çalışma başlattı.Karaman İl Genel Meclisi Başkanı Celaleddin Güngörer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dağda yaşayan yılkı atlarının artık Karaman ve Karadağ'la özdeşleştiğini söyledi.Yılkı atlarının sayısının son yıllarda oldukça arttığını ifade eden Güngörer, "Karadağ'da ciddi anlamda bir su kaynağı sıkıntısı var. Bu, gerek yaban hayatı, gerekse çevrede hayvancılık yapan insanlar için ciddi bir sıkıntıydı. Daha önce bu sıkıntıyı su taşıyarak çözmeye çalışıyorduk. Fakat yeterli ve kesin bir çözüm değildi" diye konuştu.
Kar ve yağmur suları sarnıçta toplanacak
Sorunun çözümü için geçen yıl İl Özel İdaresi olarak bir proje hazırladıklarını belirten Güngörer, şunları kaydetti: "Geçmişte bölgede yaşayan insanların su sorununu nasıl çözdüğünü araştırınca çözüm de kendiliğinden ortaya çıktı. Karadağ'ın her yerinde Roma ve Bizans döneminden sarnıçların kalıntıları var. Kışın kar ve yağmur suları bu sarnıçlarda toplanmış, yazın kullanılmış. Biz de bu sarnıçların daha modernini yapmak için harekete geçtik. Dağdaki tek su kaynağının hemen aşağısına 1013 metreküp kapasiteli bir depo yaptık. Dağdaki tek kaynaktan az miktarda akan su ile yağışlı mevsimdeki kar ve yağmur sularını yaptığımız sarnıçta toplayacağız. Sarnıçta toplanan su, şamandıra sistemi ile su yalaklarına akacak ve hayvanlar ihtiyacını karşılayacak. Yalaklar boşaldığında tekrar dolacak. Bu sistem başarılı olursa dağın diğer noktalarına yeni sarnıçlar yapacağız. Çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Tamamlandığında, yılkı atları su sorunu yaşamayacak."
Son Dakika › Kültür Sanat › Yılkı Atlarının Su Sorunu Çözülüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?