Dinamizmin ve Değişimin Adresi Moskova - Son Dakika
Magazin

Dinamizmin ve Değişimin Adresi Moskova

Dinamizmin ve Değişimin Adresi Moskova

Rusya'nın başkenti Moskova, komünizm sonrası yakaladığı değişim ve dinamizm ile dünyanın dört bir yanından turist çekiyor.

12.08.2012 06:03

Rusya; tarihi binaları, beyaz geceleri ve kendine has kültürüyle sadece Türkler'in değil, dünyanın dört bir köşesinden milyonlarca gezginin ilgisini çekiyor. Ülkenin başkenti Moskova ise tarih ve sanat meraklılarının akınına uğruyor. Ödüllü yazar ve rehber Saffet Emre Tonguç, özellikle yaz aylarında büyük ilgi gören Moskova'yı anlattı...

10 milyonun üzerinde bir nüfusu olan Moskova, komünizm döneminde yıkılan kilise ve katedrallerin restorasyonu ile farklı bir kimlik kazanmış. Şehirde komünizm sonrası dinamizm ve değişim inanılmaz boyutlarda.

Moskova'da Avrupalı markaların görkemli mağazaları, yolları arşınlayan lüks otomobiller, her köşebaşında kumarhaneler, şık ve pahalı restoranlar var.

1146'da kurulan başkent, ringlerden oluşuyor, tam orta yerinde de Kremlin ve Kızıl Meydan var.

'Stalin'in kızkardeşleri' denilen, birbirinin aynı yedi bina şehri süslerken, kafaları da karıştırıyor; "Ya biraz önce buradan geçmemiş miydik?" diyorsunuz.

Moskova Devlet Üniversitesi'nin önünde, eski adı Lenin olan Serçe Tepesi var. Buradan şehrin panaromik görüntüsünü seyredebilirsiniz. Poklonnaya Tepesi de akşam yürüyüşleri için ideal.

Moskova'da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında Kızıl Meydan ve Kremlin sarayı'nın dışında Puşkin Müzesi, Bolşoy ve Kurtarıcı İsa Katedrali yer alıyor.

KIZIL MEYDAN

Yaklaşık 500 metre uzunluğundaki Kızıl Meydan, komünizm döneminde dini törenlerin yasaklanması üzerine sadece resmi geçit törenleri için kullanılmış. Rusça'da kızıl; hem kırmızı, hem de güzel demek. Meydanda bulunan GUM, Rusya'nın en büyük alışveriş merkezlerinden biri ve batılı şık dükkanlara evsahipliği yapan bir mekan.

Aziz Vasili (St.Basil) Katedrali ise Korkunç İvan tarafından Kazan'daki Tatarlara karşı kazandığı zaferlerin anısına 1554-61 arasında yaptırılmış. İvan böyle güzel bir binayı tekrar yapamasınlar diye mimarların gözlerini kör etmiş. Katedral Salı günleri kapalı.

Devlet Tarih Müzesi ile 1936 yılında yıkılan aslına sadık kalınarak yeniden yapılan Kazan Katedrali de Rusya'nın bu en bilindik meydanını süslüyor. Meydanın kuzey ucundaki kırmızı binada bulunan müzede Taş Devri'nden başlayan çok zengin bir koleksiyon bulunuyor.

Pazartesi ve cuma günleri kapalı olan Lenin'in Mozolesi ise büyük kalabalıklar çeken bir eser. Burada Lenin'i kadifeler üzerinde yatarken görüyorsunuz. Stalin, Lenin'in beynini araştırma yapmak için bir operasyonla çıkartırmış!

KREMLİN SARAYI

Kale anlamına gelen Kremlin, Moskova Nehri'nin kıyısında 1150'lerde kurulmuş, surlarla çevrili bir yer. Burası Rus devlet başkanlarının mekanı ve yönetim merkezi olduğu için bir kısmı halka kapalı ama Devlet Silahhanesi, Patrik Sarayı ve Katedral Meydanı'ndaki kiliseler perşembe günleri hariç ziyarete açık.

Müzenin girişi Aleksandrovsky Parkı'nın orada ve 300 Rublelik biletle, Silahhane ve Elmas Sergisi dışında her yere girebiliyorsunuz. Rus mücevherlerini ve Faberge yumurtaları görebileceğiniz bu iki yerin her biri için ayrıca 350 Ruble ödemeniz gerekiyor.

200 ton ağırlığındaki dünyanın en büyük çanı da Kremlin'de bulunuyor ama çalınamıyor. Kremlin'deki Meryem Ana'nın Göğe Çıkışı Katedrali, 14'üncü yüzyıldan beri Moskova'nın en önemli kilisesi olarak kabul ediliyor.

#Sayfa#

NE ALINMALI?

Rusya'da her köşebaşı boy boy, renk renk matruşkalarla dolu. Bu ahşaptan yapılan, birbirinin içine geçme bebeklerin artık Bush ve Usame bin Ladin'lisi bile var!

Mine kaplı küçük kutucuklar, votka bardakları, Faberge yumurtalarının taklitleri, elişi örtüler; ilk göze çarpan hediyelik eşyalar...

Votka ve havyarı süpermarketten alabilirsiniz. Havalimanı genelde daha pahalı.

Moskova'da sadece yaya trafiğine açık Eski Arbat (Ulitsa Arbat) Caddesi çok popüler.

Rusya'da vergi iadesi bulunmuyor.

NE YEMELİ?

Rus mutfağında patates çok kullanılıyor. Pancarla yapılan Borscht (Borç) ile balık veya etle yapılan Solyanka çorbası çok lezzetli.

St. Petersburg'da bir sarayda verilen bir davette et yeterli gelmeyince, dilimleyip sosla zenginleştirmişler ve ortaya Beef Straganov çıkmış. Yemeden dönmeyin.

Pirozhki dedikleri; patates, lahana veya et ile yapılan böreği deneyin.

Dükkanlarda büyük şişe su 30, yarım litrelik bira da 23 Ruble'ye satılıyor. Otellerde kahvaltı 250, öğle yemeği 450, çay 30, kahve 40 Ruble civarında.

Rusya'da restoranlar çok pahalı. İyi bir yemek 50-100 $ aralığında.

En iyi Rus votkaları Russky Standart ve Flagman.

En popüler bira markası Baltika. Efes de Rus pazarında çok bilinen ve tüketilen bir bira markası.

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin Dinamizmin ve Değişimin Adresi Moskova - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement