Korku Sineması Altın Yıllarını Yaşıyor - Son Dakika
Magazin

Korku Sineması Altın Yıllarını Yaşıyor

Korku Sineması Altın Yıllarını Yaşıyor

Türk sinemasında son 10 yıla kadar diğer türlerin gölgesinde kalan korku filmleri, altın dönemini yaşıyor.

16.08.2012 06:03

Bu ay vizyona giren 'Dabbe: Bir Cin Vakası' ve filmin yönetmeni Hasan Karacadağ'ın daha önce vizyona soktuğu 'Dabbe', 'Dabbe 2' ile 'Semum'un gişede büyük başarılara imza atması, Türk yönetmenler tarafından çekilen korku filmlerini gündeme getirdi. Bilinen ilk Türk korku filmi olan Aydın Arakon'un yönetmenliğini üstlendiği 'Çığlık'tan (1949) bu yana birçok film vizyona girdi. Ancak özellikle 2000 yılının ardından korku filmlerine ait örneklerin artması ise türe olan merakı artırdı. 2004 yapımı 'Okul' ve 'Büyü' filmlerinin gişede de istenilen başarıyı yakalaması, arka arkaya birçok yönetmenin bu türde örnekler çekmesini sağladı. Sinema dergisi de bu ayki sayısında Türk sinema tarihinde yer alan korku filmlerini sayfalarına taşıdı. İşte son yıllara damgasını vuran korku filmleri:

SES

Senaryosu Uygar Şirin'e ait olan ve Ümit Ünal'ın yönettiği 2009 yapımı 'Ses', doğaüstü unsurlara yer veren bir gerilim filmi. Filmde, genç bir kadının duymaya başladığı kaynağı belirsiz ses ve bu sesin giderek hayatını yönlendirmeye başlaması anlatılıyor.

DABBE

Hasan Karacadağ'ın yönetmenliğini üstlendiği 2006 yapımı film 29 hafta vizyonda kaldı ve 3 milyon 300 bin lira hasılat elde etti. Filmde; Amerika ve Japonya'da ani intihar vakalarına paralel olarak Türkiye'de internet ile fazla haşır neşir bir gencin intiharı anlatılıyor. Bilgisayar ve cep telefonu aracılığıyla filmdeki diğer karakterler de garip bir salgının etkisinde teker teker intihar etmeye başlıyor. Cinlerin internet teknolojisi sayesinde saldırıya geçtiği film, özel efektler konusunda da iddialıydı.

OKUL

Doğu Yücel'in 'Hayalet Kitap' romanından bizzat senaryolaştırdığı, Yağmur ve Durul Taylan kardeşlerin yönettiği 'Okul', üniversite sınavlarına hazırlanan bir grup lise öğrencisinin etrafında geçen bir korku filmi. 2004 yapımı filmde üniversite sınavına hazırlanan bir grup arkadaş bir yandan da intihar eden arkadaşlarının hayaletiyle de uğraşıyor. 836 bin kişi tarafından izlenen film, Hollywood korku filmi kalıplarından besleniyor.

KARANLIK SULAR

Kutluğ Ataman'ın ilk uzun metrajı filmi, 1993 yılında vizyona girdi. Karanlık bir cinayet hikayesinin anlatıldığı film, Batı standartlarındaki teknik kalitesiyle de dikkat çekti. Bir çok ülkede düzenlenen film festivallerinde ödül alan film, gişedeyse beklediği ilgiyi bulamadı.

ÜÇ HARFLİLER

2010 yapımı 'Üç Harfliler'in yönetmenliğini Arkın Aktaç üstlendi. 11 yaşında öteki alemden gelen bir varlığın etkisi altına giren ancak yazılan muskayla kurtulan genç bir kadının 20 yıl sonra muskasını kaybetmesiyle olaylar başlıyor.

MUSALLAT

2007'de vizyona giren 'Musallat'ın yönetmenliğini Alper Mestçi ve Cem Gül üstlendi. Birbirlerine deli gibi aşık çifte, bir varlık musallat oluyor. Filmin başrol oyuncusu Burak Özçivit de bu filmle yapımcıların dikkatini çekmişti. 30 hafta vizyonda kalan film, 2 milyon lira hasılat elde etti.

#Sayfa#

DABBE: BİR CİN VAKASI

Bu ay vizyona giren 'Dabbe: Bir Cin Vakası'nın yönetmenliğini Hasan Karacadağ üstleniyor. Ankaralı bir ailenin bedensiz bir varlığın saldırısına maruz kalmasını ve Türk psikiyatri tarihine 'Ceyda T' vakası olarak geçtiği söylenen vakayı temel alan film 3 Ağustos'ta vizyona girdi. Gerçek cin görüntülerine de yer verildiği iddia edilen film şu ana kadar 100 binden fazla kişi tarafından izlendi.

DABBE 2

2009'da vizyona giren ve Hasan Karacadağ yönetmenliğinde çekilen film, Dabbe'nin diğer cin ve gölge yaratıklarla internet üzerinden dünyaya saldırmasını konu alıyor. 29 hafta vizyonda kalan film yaklaşık 2 milyon liralık iyi bir hasılat elde etti.

KÜÇÜK KIYAMET

2006'da vizyona giren filmin yönetmenliğini Yağmur Taylan ve Durul Taylan kardeşler üstlendi. 1999 depreminde annesini kaybeden genç bir kadının eşi ve çocuklarıyla bir Ege kasabasına taşınması ve ardından yaşadığı olayları anlatan film, kasabada ailenin başına esrarengiz olayların gelmesiyle gerilim dolu bir hikayeye dönüşüyor. 28 hafta vizyonda kalan film, 2 milyon 770 bin lira gişe hasılatı elde etti.

SEMUM

2008'de vizyona giren film, genç bir çiftin yeni taşındıkları evde başlarına gelenleri anlatıyor. Hasan Karacadağ'ın yönetmenliğini üstlendiği ve evin genç hanımına 'semum' isimli bir yaratığın musallat olmasını konu alan film, 17 hafta vizyonda kaldı. Korku film sevenler tarafından çok beğenilen film 2 milyon 248 bin lira hasılat elde etti.

ADA: ZOMBİLERİN DÜĞÜNÜ

Talip Ertürk ve Murat Emir Eren, sinemamızın ilk ve tek zombi filmine imza attı. 2009 yapımı film, beş arkadaşın Büyükada'daki bir düğüne yaptıkları yolculuğu anlatıyor. Aralarından birinin el kamerasıyla kaydettiği film, zombilerin adaya olan saldırısını konu alıyor. Vizyonda sadece 30 bin civarı seyirciye ulaşsa da daha sonra DVD baskısıyla yavaş yavaş popülerlik yakaladı ve bir nevi kült filme dönüştü denebilir.

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin Korku Sineması Altın Yıllarını Yaşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement