Türkiye'nin Otomobildeki Yeni Markası Olmak İçin New York'ta Sahneye Çıktı - Son Dakika
Otomobil

Türkiye'nin Otomobildeki Yeni Markası Olmak İçin New York'ta Sahneye Çıktı

Türkiye\'nin Otomobildeki Yeni Markası Olmak İçin New York\'ta Sahneye Çıktı

Akşam Gazetesi Otomotiv Editörü Halil Okşit'in Haberi...

04.02.2011 06:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Erdoğan'ın 'yerli marka yaratın' diye çağrıda bulunduğu Türk otomotiv şirketlerinden Karsan, Türkiye'de geliştirdiği taksi modeliyle New York'un yeni simgesi olabilmek için Manhattan'da 1.000 kişilik topluluğun önünde görücüye çıktı

New York Taksi ihalesinde Ford ve Nissan'la birlikte finale kalan Karsan'ın aracı dün New York Car Classic Club'ta ilk kez Amerikalılara gösterilmeye başlandı. Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, 'Biz New York için geliştirdiğimiz bu tek özgün araçla şehrin sembolü olan efsanevi 'Checker' taksinin moderni olmak istiyoruz' dedi. Türkiye otomotiv sanayii için yerli marka konusunda en önemli adımlardan biri otomotivin kalbi ABD'de dün atıldı. Karsan tarafından geliştirilen ve dünya devlerinin tekliflerini geride bırakarak, son üç finalist arasına giren Karsan V1 adlı prototip araç, başta ABD basını, New York taksi ihale komisyonu ve Sakatlar Derneği üyeleri olmak üzere tüm New Yorkluların beğenilerine sunuldu. Hem dış hem iç modellemesi New York Classic Car Club'ta sergilenen araca başta New York'un önde gelenleri olmak üzere Amerikan basını da yoğun ilgi gösterdi. Wall Strett Journal ve New York Times'tan New York Post'a birçok gazete ve televizyonun katıldığı toplantıya, New York Taksi ve Limuzin Komisyonu (TLC) üyeleriyle New York kamuoyu liderleri katıldı.

İNAN KIRAÇ kızıyla katıldı

Kıraça Holding ve Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç'ın kızı İpek Kıraç'la birlikte katıldığı New York Classic Car Club'taki toplantıda ayrıca Can Kıraç ve oğlu Ali Kıraç da hazır bulundu. Karsan Murahhas Azası Jan Nahum'un ev sahipliği yaptığı toplantıda New York için özel olarak geliştirilen Karsan V1 tüm detaylarıyla prototip üzerinden anlatıldı.

Martta ihaleyi kazanırsa 200 milyon dolara üretecek

KARSAN, Kıraça ve Hexagon Grup şirketlerinin ortak iştiraki Hexagon Studio tarafından geliştirilen 'Geleceğin taksi projesi' 26 bin 500 adetlik New York ihalesini kazanması durumunda önümüzdeki yıl 200 milyon dolarlık yatırımla seri üretime geçecek. Sürece göre kontratın 2011 yılı sonunda imzalanması, araçların da en geç 2013 sonundan önce teslim edilmeye başlanması bekleniyor.

HOLLYWOOD SAYESİNDE TÜM DÜNYA ONU TANIYOR

AMERİKAN taksi şirketi Checker Taksi tarafından üretilen 'Checker' modeli 1956-1982 arasında dünyanın en tanınmış taksisi unvanını almıştı. Özellikle Robert de Niro'nun oynadığı 'Taxi Driver' filmiyle tanınan Checker, bugün bile New York'a gelen turistler tarafından en çok alınan hediyelik eşya olma özelliğini koruyor. Checker'ın ardından New York'un taksisi olan Ford Crown Victoria 6 silindirli motoru yüzünden son yıllarda popüleritesini kaybetti. Araç önümüzdeki yıldan itibaren üretilmeyecek.

TAKSİ DRIVER'IN CHECKER'I OLACAK

MANHATTAN'daki Classic Car Club'ta New York'un en önemli simgelerinden Robert de Niro'nun başrolünü oynadığı Taxi Driver filmindeki 'Checker'la yan yana sergilenen Karsan V1, Amerikalılara 'Yeni Checker benim' dedi. İstanbul'dan New York'a DHL ile gelen aracın dış prototipi ilk kez İstanbul'da Autoshow'da gösterilmişti. 15 günde hazırlanan ilk iç prototipi ise ilk kez vitrine çıktı. Jan Nahum, NY'nin simgesi Checker'in yerine geçecek yeni sembol olmak istediklerini belirterek, dünyanın en büyük metropolü olan New York'u panoramik cam tavan ve iri yan camlar sayesinde taksinin içine taşıdık. Ayrıca bu projeyle dünyada engelliler için üretilen ilk seri üretim aracı da ortaya çıkardık' dedi.

Halil OKŞİT

Kaynak: OtomobilGazetesi.com

Son Dakika Otomobil Türkiye'nin Otomobildeki Yeni Markası Olmak İçin New York'ta Sahneye Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement