Yerli Otoda Üreticiler Karşı Karşıya - Son Dakika
Otomobil

Yerli Otoda Üreticiler Karşı Karşıya

Yerli Otoda Üreticiler Karşı Karşıya

Zaman Gazetesi Otomotiv Editörü Memduh Taşlıcalı'nın Haberi

09.03.2011 12:00

İhracatın lokomotif sektörü otomotivin 'yerli marka' seferberliğinde Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) 13 üyelik bir çalışma grubu kurdu. Projenin fizibilitesi üzerinde çalışan grubun üyelerinden Karsan'ın Murahhas Azası Jan Nahum, diğer üyelere mektupla kendilerinin dışlanmalarından duyduğu rahatsızlığı bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Genel Kurulu'nda yaptığı 'yerli otomobil üretelim' çağrısı üzerine başlayan tartışmalar alevleniyor. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, 'Bu konuda söz Otomotiv Sanayi Derneği'nin (OSD)' demesiyle başlayan süreçte OSD, çalışma grubu kurmuştu. Derneğin 13 üretici şirket temsilcisiyle kurduğu çalışma grubu rapor hazırlarken, New York taksi projesi ile gündemde olan Karsan'dan itiraz geldi. Şirketin murahhas azası Jan Nahum, iyi niyetli olarak tartışmanın içinde olmak istediklerini ama kendilerinin dışlandığını belirten bir mektup kaleme aldı. Mektubu OSD üyelerine gönderen Nahum, dört ana konuda eleştirilerini dile getirdi. Bu eleştirilerin başında OSD'nin şubat ayı ortasında yerli otomobil için bir araya gelen üyelerinin bu konudaki olumsuz yaklaşımları geldi.

Nahum'un mektubunda yerli otomobil raporu için bir araya gelen üreticilerin pek çoğunun ya doğrudan ya da ortaklık şeklinde Türkiye'de yer alan uluslararası bir şirket olduğu belirtiliyor. Acımasız rekabet kuralları içinde hiçbirinin kendine rakip olacak bir varlığa 'Evet' diyemeyeceği ortaya konuyor. Jan Nahum, New York taksi projesiyle dünyada bir Türk markası olarak gündeme gelmelerine rağmen Karsan'ın yerli otomobil çalışmalarından dışlandığını belirterek, yerli otomobil markasının olabilirliği yönündeki çalışmalara tamamen katılmak istediklerini dile getiriyor.

Öte yandan yerli otomobil markası geliştirilmesi konusunda farklı bir yorum 15 yıl OSD başkanlığı yapmış olan Ali İhsan İlkbahar'dan geldi. Türk otomotiv sanayiinin bugüne gelinen noktada büyük yol aldığını kaydeden İlkbahar, yerli marka mı yerli model mi yaklaşımını ele alarak şunları söyledi: "Burada ne istediğimizi iyi bilmemiz lazım. Anadol gibi Türk ismi olan bir model geliştirmek isteniyorsa bu mümkün. Mevcut üreticilerden biriyle bunu yapabilirsiniz. Ancak yerli otomobil markası Türk patronla olmaz." OSD Başkanı Kudret Önen de, "Hazırlanacak rapor çerçevesinde bir komite kurulacak ve raporu hazırlama görevi de bu komitenin olacak. Rapor yaza girmeden Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'e, daha sonra da Başbakan Erdoğan'a sunulacak." diye konuştu.

Memduh Taşlıcalı İstanbul - 07.03.2011

Kaynak: OtomobilGazetesi.com

Son Dakika Otomobil Yerli Otoda Üreticiler Karşı Karşıya - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement