2. Somali Konferansı - Son Dakika
Politika

2. Somali Konferansı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2.Somali Konferansı kapsamında bir araya geldiği Somali, Uganda, Cibuti, Brundi cumhurbaşkanları ve Yemen Başbakanı ile yaptığı görüşmelerde ikili ilişkileri ve Somali'deki durumu ele aldı.

31.05.2012 21:55

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2. Somali Konferansı kapsamında bir araya geldiği Somali, Uganda, Cibuti, Brundi cumhurbaşkanları ve Yemen Başbakanı ile yaptığı görüşmelerde ikili ilişkileri ve Somali'deki durumu ele aldı.

AA muhabirinin Cumhurbaşkanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre Gül, Somali Cumhurbaşkanı Şerif Şeyh Ahmed ile görüşmesinde, konferans öncesinde İstanbul'da 300'e yakın Somalili sivil toplum kuruluşu temsilcisini buluşturduklarını, NATO zirvesi için gittiği ABD'nin Chicago kentinde de Somalili kanaat önderlerini kabul ettiğini anımsattı.

Somali'deki geçiş sürecinin 20 Ağustos'ta tamamlanacağını anlatan Gül, sürecin sancısız tamamlanmasını istediklerini söyledi.

Türkiye'nin Somali'yi desteklemeye verdiği önemi dile getiren Gül, desteğin hedefine ulaşması için Türkiye'nin Somalili makamların vereceği bilgilerle yönlendirilmesini istedi.

Gül, Türkiye'nin Mogadişu'da büyükelçilik açmasından ve THY'nin bu kente direkt uçuşlara başlamasından memnuniyetle bahsetti.

Ahmed de konferansın zamanlamasının, geçiş sürecinin sona yaklaşılan aşamasına rastlaması açısından önemli olduğunu söyledi. Özellikle Somali'nin devlet teşkilatlanması alanında konferanstan somut sonuçlar beklediklerini belirten Ahmed, "Devlet teşkilatı kurulmadan ileri gidemeyeceğimizi anladık. Bu konuda destek bekliyoruz. Devlet yapılanmasını başarırsak Somali önümüzdeki yıllarda büyük aşama gösterir" dedi.

Ahmed, Somali'nin içinde bulunduğu zor dönemde Türk devleti ve halkının yaptığı yardımlara teşekkür etti, yeni atanacak Ankara büyükelçisini Gül'e tanıttı.

-"Uganda ile ilişkiler canlanmaya başladı"-

Gül, Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri K. Museveni ile görüşmesinde, mevkidaşını ikinci kez Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye'nin Kampala büyükelçiliğini açtığını, Uganda'nın da Ankara'da büyükelçilik açmasını beklediklerini ifade eden Gül, büyükelçilikler için karşılıklı arazi tahsisi yapılmasını önerdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Museweni'nin 2010 yılının mayıs ayında Türkiye'ye yaptığı ziyaretten sonra iki ülke arasındaki ilişkilerin canlanmaya başladığına işaret ederek, THY'nin Kampala'ya seferlere başladığını, TUSKON'un Uganda'da İş Forumu yaptığını anlattı. Gül, iki ülke arasındaki ekonomik potansiyelin harekete geçirilmesi için eksik anlaşmaların tamamlanmasını da istedi.

Somali'deki grupların Uganda'da toplandığını ve Kampala Mutabakatı imzalandığını anımsatan Gül, bu konudaki girişimlerinden dolayı Museweni'ye takdirlerini iletti.

Museweni ise Türkiye'ye ikinci kez geldiğini belirterek, Gül'ü de Uganda'ya davet etti. Ankara'da yakında büyükelçilik açacaklarını belirten Museweni, ikili anlaşmaların 3 ay içinde tamamlanması için talimat vereceğini bildirdi.

-Cibuti'ye teşekkür-

Cumhurbaşkanı Gül, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh ile görüşmesinde de Türkiye'nin bu ülkede büyükelçilik açma istediğini iletti, iki ülke arasındaki 45 milyon dolarlık ticaret hacminin artırılmasını istediklerini dile getirdi.

Cibuti Limanı'nın önemine işaret eden Gül, Somalili korsanlarla mücadelede yer alan Türk gemilerinin bu limandan yararlandırılmasından dolayı Guelleh'e teşekkür etti.

TBMM'de Türkiye-Cibuti Parlamentolararası Dostluk Grubu kurulduğunu belirten Gül, Cibuti'de de dostluk grubu kurulmasını ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için Karma Ekonomik Komisyon toplantıları yapılmasını önerdi.

Guelleh de Türkiye ile ilişkilerinin "mükemmel" olduğunu vurgulayarak, özellikle eğitim alanında Türkiye'den verilen burslara teşekkür etti. Guelleh, komşuları Somali'de yaşanan açlık dramında Türkiye'nin karşılık gözetmeden yardım elini uzatmasından övgüyle bahsetti.

Cibuti'nin yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin bir ülke olmasına değinen Guelleh, jeotermal, güneş ve rüzgar enerjisi alanlarında işbirliği önerdi.

Cibuti Cumhurbaşkanı, özellikle ekonomik ilişkileri ileriye taşıyacak temel anlaşmaların imzalanmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Burundi Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın Somali Konferansı'na katılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Brundi'de 2010 yılında yapılan seçimle istikrar ortamının tesis edildiğinin altını çizen Gül, bunun yatırım ortamı için önem taşıdığını ve Türkiye ile Brundi arasında gerekli anlaşmaların hayata geçirilmesini istediklerini belirtti.

Gül, Brundi'nin Somali'deki BM Barış Gücü'ne 6 bin 700'e yakın askerle katkıda bulunmasına da teşekkür etti.

-Yemen Başbakanı'na tavsiyeler-

Gül, Yemen Başbakanı Muhammed Salim Muhammed Basendwah'ı kabulünde de Yemen'deki durumu ele aldı, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan gelişmelerle ilgili görüşlerini bir kez daha paylaştı.

Yemen'deki geçiş süreci hakkında Gül'e bilgi veren Basendwah, ülkelerinde kargaşa istemediklerini söyledi. Yemen ile ilgili düzenlenen uluslararası toplantılardan bahseden Basendwah, Türkiye'nin toplantılara katılarak verdiği desteğe teşekkür etti. Türkiye ile ilişkileri ilerletmek istediklerini vurgulayan Basendwah, Türkiye'nin kaydettiği ilerlemeyi gıptayla izlediklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül de Basendwah'ın, ülkesindeki durum hakkında kendisini bilgilendirmesinden memnun olduğunu söyledi. Yemen'i 2011'in ocak ayında ziyaret ettiğini anımsatan Gül, ilk olarak 2003 yılında İran'daki İKÖ dışişleri bakanları toplantısında dikkati çektiği İslam ülkelerindeki reform ihtiyacını Yemen'de de tekrarladığını anlattı.

Yemen Ulusal Diyalog Konferansı'nın kapsayıcı olmasını isteyen Gül, Basendwah'a, "Dünyanın nereye gittiğini iyi görmek lazım. Yemen'e desteğimiz sürecek. Rövanşist olmayın. İntikamcı olursanız enerjinizi gelecek yerine geçmişle uğraşarak harcarsınız" tavsiyesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerde, Türkiye'nin 2014-2015 BM Güvenlik Konseyi adaylığı ve 2020 EXPO'ya aday olan İzmir için destek istedi.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2. Somali Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement