AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, "Bugün Diyarbakır'da katledilen barış adamı Tahir Elçi'ye rahmet diliyorum. Bu cinayetleri telin ediyoruz, en şiddetli bir şekilde kınıyoruz" dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda 64. Hükümet Programı üzerindeki görüşmelerde grubu adına konuşan Canikli, Diyarbakır'da şehit olan olan polis memurlarına Allah'tan rahmet diledi. Canikli, "Milletimizin başı sağolsun. Yine bugün Diyarbakır'da katledilen barış adamı Tahir Elçi'ye rahmet diliyorum. Bu cinayetleri telin ediyoruz, en şiddetli bir şekilde kınıyoruz" ifadesini kullandı.
13 yıldan beri bu parlamentoda görev yapma imkanları olduğunu ve bu süre içerisinde muhalefetten en çok "kriz olacak, kriz geliyor" ile "bir sonraki seçimde biz geliyoruz ve bir sonraki bütçeyi biz yapacağız" şeklinde söylemler duyduklarını belirten Canikli, "Aradan 13 yıl geçti bir 4 yıl daha geçecek ve 17 yıl. Ama üzülerek ifade ediyorum muhalefete mensup bu arkadaşlarımızın bu temennileri, bu hayalleri gerçekleşmedi. En azından önümüzde görebildiğimiz, tahmin edebildiğimiz zaman dilimi içerisinde gerçekleşme imkanı gözükmüyor. Üzgünüz. Öngörü hepimize lazım. Öngörü elbette hükümete gerekir ama muhalefete de gerekir" değerlendirmesini yaptı.
"Son 13 yılda milli gelirde reel bazda hangi kriteri ölçü alırsanız alın 3 kat zenginleşmiştir" diyen Canikli, şöyle konuştu:
"Hükümet programında bu çok açık ve cesaretli bir şekilde ortaya konuluyor. Bunun yapılabilmesi için mutlaka yöntemlerinin ortaya konulması gerekir. Sadece 'biz milli geliri artıracağız' demekle bu iş olmaz. Bunu herkes bilir ve en iyi de biz biliyoruz. Biz hiç masal anlatmadık. Bugün de öyle masal anlatmıyoruz. Anlatmış olsaydık bugün bu tablo farklı olurdu. Bizim masal anlatmadığımızın en büyük delili ve ispatı, en son ispatı 1 Kasım seçim sonuçlarıdır."
Şu anda bir orta gelir tuzağı sıkıntısıyla karşı karşıya olunduğunu belirten Canikli, bunun aşılması gerektiğini ancak mevcut üretim yapısı, yöntemi ve çeşidiyle Türkiye'nin orta gelir tuzağından çıkarılmasının mümkün görünmediğini söyledi.
Canikli, sağlık turizmi için geçen sene Türkiye'ye 500 binden fazla insan geldiğine ve bunların 2.5 milyar dolar bıraktığına dikkati çekti. Canikli, "Yani bütün dünya Türkiye'ye güveniyor. Hem parasını bırakıyor, hem sağlık hizmetinden yararlanıyor. Hikaye anlatmıyorum, masal da anlatmıyorum. Olandan bahsediyorum" dedi.
"Ağustos ayında cari fazla verdi"
Cari açığın büyümenin önündeki en büyük engellerden bir tanesi olduğuna işaret eden Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye ekonomisinin hep yumuşak karnı olarak en büyük problemlerinden bir tanesi. Ama hamdolsun son 3 ayda özellikle Ağustos, Eylül, Ekim ayı rakamlarına baktığımızda hep eleştiri konusu yapılan, uluslararası denetim kuruluşları tarafından dile getirilen... Ama cari açık probleminde son 3 ayda inanılmaz rakamlar ortaya çıktı. Ülke Ağustos ayında cari fazla verdi. Ekim ayı cari rakamları yayınlanmadı ama dış ticaret rakamları yayınlandı ve 3.9 milyar dolar. Bu da Ekim ayı cari dengenin aşağı yukarı sıfıra yakın, yani açık vermeyeceğinin işaretlerinden bir tanesi."
Canikli, Türkiye Cumhuriyeti'nin bilinen tarihi içerisinde gelir dağılımının en iyi düzeldiği dönemin son 13 yıllık dönem olduğunu vurguladı.
Bu arada Canikli, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam'ın, "Anlattığınıza Elitaş bile gülüyor" ifadesi üzerine, "O mutlu, onun için gülüyor" karşılığını verdi.
-"Türkiye'nin sorumluluğu zincirin ancak en son halkası olabilir"
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da Suriye ile ilgili bazı eleştirileri dile getirerek, şöyle devam etti:
"Belli bir yıla kadar çok yakındınız, 'canciğer kuzu sarmasıydınız, sonra da düşman oldunuz.' Buna ilişkin eleştirileri çok dinledik. Keşke bunun muadili Esad'ın sarayında da olsa, parlamentosunda da olsa. Birileri çıkıp dese ki Esad'a 'şu yıla kadar siz Türkiye ile dosttunuz, canciğer kuzu sarmasıydınız, ondan sonra da düşman oldunuz. Bu nasıl bir politika?' diye höykürse mesela. Ama eminim ki orada böyle bir konuşmayı bırakın doğrudan anlatmayı, dolaylı söylemek, ima etmek, o anlama gelebilecek herhangi bir söz söylemek bile mümkün değildir.
Türkiye ile Suriye elbette dosttu, yakındı; sürekli dostluklar yok, sürekli düşmanlıklar da yok. Eğer bugün biz Suriye ile bu noktaya geldiysek emin olun bunun çok nedeni var ve buradaki sorumluları aramaya kalktığımızda, Türkiye'nin sorumluluğu zincirin ancak en son halkası olabilir. Bu değerlendirmeyi yaparken Suriye'nin içinde katledilen yüz binlerce insanı, milyonlarca dünyanın çeşitli yerlerine göç eden o göçmenleri, Ege Denizi'nin sularında boğulanları, Avrupa kapılarındaki insanları ve bütün bunların müsebbibi olan Esed politikalarını hep hatırlamak gerekir. Bunu hatırlamadan, bu göndermeleri yapmadan, bu değerlendirmeyi bir kenara koymadan hükümete ilişkin 'ne oldu da böyle oldu?' demek bana biraz lüks gibi geliyor, beni bağışlayın."
"Asıl notu veren millet"
Bostancı, asıl notu verenin millet olduğunu unutmamak gerektiğinin altını çizerek, "Bugün AK Parti hükümetini oraya koyan kendileri değildir. Kendileri 'burası bizim için uygun bir yer, biz de burada oturalım.' demediler. Oraya koyan millettir" dedi.
Başkanlık tartışmalarına değinen Bostancı, "Başkanlığı bir hassasiyet noktası, bir tür sinir ucu gibi gören siyasi anlayış da çok uygun olmaz. Bu ülkede madem ki demokrasiden, özgürlükten, konuşmaktan, tartışmaktan, müzakereden, istişareden bahsediyoruz, öyleyse konuşalım. Eğer bu kadar oy almış bir siyasi parti ısrarla, birtakım gerekçelerle bunun tartışmasını yapalım diyorsa bunun tartışmasından kaçmak manasız. Bu ülkenin geleceğini yıldızın parladığı bir anda, böyle bir parlaklıkla kurmak istiyorsak yeni bir dil, yeni bir anayasa ve bunun için de evet, başkanlık tartışalım ve konuşalım" diye konuştu.
-Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi
Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'ne değinen Bostancı, şunları kaydetti:
"Seçim boyunca denildi ki, 2013'te 'çözüm çözüm' diyenler 2015'te ne oldu da şimdi 'savaş savaş' diyor, meydanlara böyle çıkıyorlar?' Bu yanlış bir soru. Doğru, ahlaki soru şudur: '2013'te kendini, siyasi geleceğini riske ederek elini değil, gövdesini Çözüm Süreci'nin altına koyan bu irade 2015'te nasıl bir tehlike ve tehdit gördü ki terörle mücadele etmek durumunda kaldı?' Doğru soru budur.
HDP'li arkadaşlar Türkiyelileşmek istiyorlar, tebrik ediyorum, gerçekten çok önemlidir. Türkiyelileşmede Türkleri kucaklamanız problem değil, Türkleri kucaklamaya çalışabilirsiniz. Siz önce size oy vermeyen, sizden olmayan, sizinle aynı yola gitmeyen Kürtleri kucaklayabiliyor musunuz? Türkiyelileşmede ilk adım, size oy vermeyen onurlu Kürtlere karşı, onların onuruna karşı kesinlikle aynı şekilde onurlu bir davranışla siyaset meydanlarında olmanızdır. Emin olun bunu canı yürekten talep ediyorum. Türkiye'nin kardeşliği ve barışı için Türkiyelileşmenin ilk adımı Kürtleri kucaklamaktır, Kürtleri kucaklayın. Size oy vermeyen Kürtler; AK Parti'ye, CHP'ye, MHP'ye oy veren Kürtler de en az sizler kadar onurlu seçmenlerdir, bunu söyleyin."
Bunun üzerine sataşmadan dolayı söz alan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, acı ve öfkelerinin büyük olduğunu vurgulayarak, Diyarbakır'daki çatışmayla ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu ve İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın açıklamalarının çeliştiğini iddia etti. Baluken, Başbakan Davutoğlu ve İçişleri Bakanı Ala'yı konuya ilişkin açıklama yapmaya çağırdı.
Son Dakika › Politika › 64. Hükümet Programı Görüşülüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?