Adalet Komisyonu'nda Tartışma - Son Dakika
Politika

Adalet Komisyonu'nda Tartışma

Hukuk fakültesi mezunu olmayan idari yargıdaki hakim ve savcılarla Danıştay üyelerine sınavsız fakülteye giriş hakkı getiren düzenleme iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında tartışmaya neden oldu Muhalefet milletvekilleri, AK Parti'nin önergesiyle dün çıkarılan düzenlemenin tekrar getirilmesine tepki göstererek, komisyon toplantısını terk etti.

13.11.2014 20:09

Yargı paketinde, hukuk fakültesi mezunu olmayan idari yargıdaki hakim ve savcılarla Danıştay üyelerine sınavsız fakülteye girme imkanı tanıyan düzenleme TBMM Adalet Komisyonu'nda tartışmaya neden oldu.

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerinin sonunda Ak Parti, dün tekliften çıkarılan iki maddenin yeniden görüşülmesi ve kabul edilmesi için önerge verdi.

Bu duruma tepki gösteren muhalefet milletvekilleri, hukuk fakültesi mezunu olmayan idari yargıda 5 yıl görev yapan hakim ve savcılarla Cumhurbaşkanı tarafından seçilen Danıştay üyelerinin sınavsız hukuk fakültesine yerleştirilmesini öngören maddenin dün AK Parti'nin önergesiyle çıkarıldığını anımsatarak, tekrar görüşülemeyeceğini savundular.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya'nın önüne gelen önergeyi işleme almak durumunda olduğunu belirtmesi üzerine, önergenin geri çekilmesini istedi ve Genel Kurul aşamasında getirilebileceğini söyledi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, komisyona saygısızlık yapıldığını ifade ederek, yerinden kalkarak, İyimaya'ya, "Komisyonun onuruna sahip çıkmıyorsunuz" diye tepki gösterdi. Komisyonun üzerinde hükümetin vesayeti olduğunu öne süren Öztürk, "Vesayete karşı çıktığınızı söylersiniz, daniskasını uygularsınız, yazıklar olsun"  dedi.

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ise hükümetin değil, bürokratların vesayeti olduğunu belirterek, "Komisyonu 3 bürokrat idare ediyor. Biz seçilmişler değil miyiz" diye konuştu.

MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu da komisyonun saygınlığının zedelendiğini söyledi.

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, 2001 yılında da benzer bir düzenleme getirilmek istendiğini, ancak o dönem Fazilet Partisi Milletvekili olan Bülent Arınç'ın buna karşı çıktığını anlattı. Gök, "Bu imkan tanınacak kişiler meslekten ayrıldıklarında staj yapmadan avukatlık yapacak. Avukatlık bu kadar ayağa düştü mü?" dedi.

Komisyon Başkanı İyimaya, önergenin görüşülüp görüşülmesini oylamaya sundu. Bazı AK Parti milletvekillerinin de önergeye karşı oy kullanması üzerine CHP'li milletvekilleri, önergenin kabul edilmediğini ifade etti.

İyimaya, önergenin görüşülmesini tekrar oylamaya sundu ve önergenin görüşülmesi kabul edildi. CHP'li Dibek, İyimaya'ya iki kere oylama yaptırdığı için tepki gösterdi.

Önergenin müzakereye açılması üzerine CHP ve MHP milletvekilleri toplantıyı terk etti.

AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün de istisnai düzenlemelere karşı olduğunu dile getirerek, "Biz milletvekiliyiz. 'Görevimiz bittikten sonra kamu yönetimi bölümüne sınavsız girelim' diyebilir miyiz? Bu düzenlemeye karşıyım. Hayır oyu kullanacağım" diye konuştu.

Önerge, AK Parti'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Adalet Komisyonu'nda Tartışma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement