Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, her geçen gün gelişen kurumsal yapısı ve artan birikimiyle Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD), bundan sonraki afetlere ve krizde çok daha etkili çok daha kapsamlı müdahale edebilecek bir kapasiteye ulaştığını belirterek, "Bu çerçevedeki eksikleri süratle tamamlayarak, afet ve acil durum yönetimi konusunda dört dörtlük bir yapı oluşturma kararlılığımız devam ediyor" dedi.
Başbakan Erdoğan, Başbakanlık AFAD'ın ev sahipliğinde, Arenamega'da gerçekleştirilen "Afete Hazır Okul Kampanyası"nın tanıtım töreninde, hükümetleri döneminde 1999 depreminden alınan dersler ışığında, pek çok yeni düzenleme yaptıklarını, imar planlarından inşaatlara kadar, her alanda deprem ve diğer doğal afetlere uygun standartlar belirlediklerini ve uygulamaya koyduklarını söyledi.
Türkiye'nin afetlere karşı hazırlanması için AFAD'ı kurduklarını ve böylece kamunun tüm imkanlarının koordinasyon içinde en verimli şekilde kullanılabilmesini sağladıklarını aktaran Erdoğan, Van, Bingöl ve Simav deprem deneyimlerinin bu konuda, doğru bir yolda olduklarına işaret ettiğini dile getirdi.
"Kamplar örnek alınıyor"
Ülkenin dört bir yanında kurulan ve sayıları bini bulan deprem ölçüm cihazları ile bölgedeki sarsıntıların hassasiyetle ölçüldüğünü ve öngörüler geliştirebildiğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:
"Afet alanlarında iletişimin kesintisiz şekilde sürdürülebilmesini sağlayacak teknolojiler üzerinde yürüttüğümüz çalışmalar sürüyor. Afetler sırasında oluşan karmaşanın önüne geçecek kriz yönetimi konusunda çok ciddi bir birikim sahibi olduk. Hazırladığımız Türkiye Afet Müdahale Planı'yla afet anında kimin ne yapacağını önceden belirliyoruz. Yine bir çeşit sosyal afet sayabileceğimiz Suriye'den ülkemize gelen kardeşlerimizin ihtiyaçlarının karşılanması konusundaki organizasyonu da AFAD açısından başarılı bir sınav olarak değerlendiriyoruz. Suriye'deki zulümden kaçarak ülkemize sığınan kardeşlerimiz için AFAD tarafından oluşturulan 22 kampın altyapısı ve verilen hizmetlerle gelişmiş ülkeler tarafından dahi örnek alındığını görüyoruz. Her geçen gün gelişen kurumsal yapısı ve artan birikimiyle AFAD, bundan sonraki afetlere ve krizde çok daha etkili çok daha kapsamlı müdahale edebilecek bir kapasiteye ulaşıyor. Bu çerçevedeki eksikleri süratle tamamlayarak afet ve acil durum yönetimi konusunda dört dörtlük bir yapı oluşturma kararlılığımız devam ediyor."
Başbakan Erdoğan, yalnızca teknik altyapıyı kurmanın, afetlere hazırlıklı olmak için yeterli olmadığını, bununla birlikte 7'den 70'e tüm vatandaşlarda afetler konusunda bilinç oluşmasını sağlamak mecburiyetinde olduklarını belirterek, şöyle devam etti:
"İnsanımıza afet durumunda ne yapacağını, nasıl davranacağını öğretmeden bu konudaki hazırlıklarımızı tamamlamış olamayız. Bunun için her anlamda afete hazır Türkiye hedefi doğrultusunda çok yönlü çalışmalar yürütüyoruz. Okulda, ailede, iş yerinde, şehrimizde, ülkemizde afete hazırlık konusunda bilhassa afet sonrası ilk 72 saatte yapılacaklarla ilgili kapsamlı planlar ve bilgilendirme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. 'Afete Hazır Okul Kampanyası' da bu hazırlıklardan birisidir. Bu kampanyayla yüz binlerce öğretmenizi ve milyonlarca öğrencimizi eğiterek afetlere karşı hazırlıklı hale getirmeyi amaçlıyoruz."
"Yaklaşık 450 yıl sonra biz de aynı şeyi söylüyoruz"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, afetlere karşı alınan tedbirlerin Türkiye tarihinde köklü bir geçmişi olduğunu dile getirdi.
İstanbul'un yangın felaketleri yaşadığı Sultan 2. Selim Han döneminde yayımlanan "İnsanlar, kendi evlerinin yüksekliğine uygun merdivenler hazırlasınlar. Büyük bir fıçı suyu her zaman hazır tutsunlar. Allah'ın hikmetiyle yangın meydana gelirse kaçmayıp komşuları gelene, Yeniçeri ve diğer halk erişene kadar merdivenlerini yaslayıp su ile ateşi söndürmeye çalışsınlar" şeklindeki fermanı aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:
"Yaklaşık 450 yıl sonra biz de aynı şeyi söylüyoruz. Afetten korkmak ve kaçmak yerine hazırlıklı ve bilinçli olmak için çalışmalıyız. Bu tür kampanyaların afetlere hazırlık konusunda toplumsal bilinç oluşturmaya önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Diğer yandan kentsel dönüşüm çalışmaları başta olmak üzere tüm imkanlarımızı kullanarak şehirlerimizi depreme dayanıklı hale getirmenin çabası içindeyiz. Elbette bu tür devasa dönüşüm çalışmalarını gerçekleştirmek kolay değil. Ancak, deprem başta olmak üzere afetler karşısında hazırlıklı olmak için zoru başarmak zorundayız."
Başbakan Erdoğan, konuşmasının sonunda kampanya nedeniyle AFAD ve Milli Eğitim Bakanlığını başta olmak üzere katkı verenleri tebrik etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın huzurunda, Afete Hazır Okul projesinin protokol imza töreni gerçekleştirildi. Protokolü, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzaladı.
Arenamega yerine Yahya Kemal Beyatlı
Başbakan Erdoğan, imza töreni öncesinde Küçükçekmece Arena ve Arenamega isimleri ile anılan salonun açılışında, salona yeni bir isim bulunması konusunda yaptığı konuşmayı hatırlattı.
Küçükçekmece'de ağırlıklı olarak Rumeli'den göçmüş ailelerin yaşadığını dile getiren Erdoğan, "Salonun ismi ne olabilir diye düşündük, sonunda şöyle bir karar verdik. Dedik ki bu salonun adını da Yahya Kemal Beyatlı olarak verelim" dedi.
Salondakilere "Nasıl buldunuz?" diye soran ve alkışla karşılık alan Erdoğan, Yahya Kemal'in "Şu kopan fırtına Türk ordusudur, Yarabbi!/Senin uğrunda ölen ordu budur Yarabbi!/Ta ki yükselsin ezanlarla müeyyed namın/Galib et, çünkü bu son ordusudur İslam'ın" şeklindeki dizelerini okuduktan sonra, "Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi" olarak belirledikleri ismin hayırlı olmasını diledi.
Bu arada Başbakan Erdoğan'ın konuşması sırasında salonda bulunan bir grup çocuk, "Dualarımız sizinle" yazılı dövizi kaldırdı. Erdoğan, çocuklara "Sağolun çocuklarım, yavrularım" ifadeleriyle seslendi.
- İstanbul
Son Dakika › Politika › Afete Hazır Okul Kampanyası'Nın Tanıtım Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?