AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği tekliflerinin, siyasi partilerin bugüne kadarki söylemleriyle örtüşen yanlarının bulunduğunu belirterek, "(Yetmez ama evet) bağlamında yerleştirebilecekleri bir teklif" dedi.
Bostancı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün ile TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, bugün, dokunulmazlıklarla ilgili Mecliste grubu bulunan siyasi partileri ziyaret ettiğini anımsattı.
TBMM Başkanlığında bulunan fezlekelerin bir kereliğine doğrudan yargıya konu edilmesini sağlayıcı teklifte bulunduklarını belirten Bostancı, bugün itibarıyla Meclis Başkanlığında 507 fezleke bulunduğunu bildirdi.
Bunların çoğunun ifade vermekle ortadan kalkacak fezlekeler olduğunu belirten Bostancı, bu düzenleme gerçekleşirse 507 fezlekenin doğrudan mahkemelere gideceğini, kovuşturma ve soruşturmanın yapılabileceğini kaydetti.
Bostancı, "Bugüne kadar partilerin söylediklerine bakıldığında, tutumları hesaba katıldığında bu teklif kimi partiler için 'yetmez ama evet' diyecekleri bir tekliftir" diye konuştu.
Anayasanın 83. maddesinin bütünüyle değişmesi; terörle bağlantılı fezlekelerin öncelikli olarak ele alınması gibi teklif olduğunu belirten Bostancı, "Bu talepleri de sınırlı bir ölçüde kucaklayan, ihtiva eden bir teklif olduğunu düşünüyoruz. Kamu vicdanının, siyasetin şartları, imkanları hesaba katılarak bu çerçevede bir düzenleme götürüldü" dedi.
"Yasamayla yargı arasındaki hassas sınır"
Muhalefet partilerinin yanıtlarının olumsuz olması halinde yine de teklifi TBMM Başkanlığına verip vermeyecekleri sorusu üzerine Bostancı, varsayımlar üzerine konuşmayacağını, öncelikle siyasi partilerin yanıtları bekleyeceklerini kaydetti.
Bostancı, "Teklifin, siyasi partilerin bu güne kadar ki söylemleriyle örtüşen yanları var. 'Yetmez ama evet' bağlamına yerleştirebilecekleri bir teklif" dedi.
Naci Bostancı, teklifin, parti içerisinde yapılan görüşmeler ve değerlendirmeler neticesinde ortaya çıktığını söyledi.
"Neden kalıcı bir düzenleme yapmıyorsunuz?" sorusuna Bostancı, "Burada yapmış olduğumuz geçici düzenleme bugüne kadar intikal eden bütün fezlekeleri kapsıyor. Bir de süreci görmek lazım. Yasamayla yargı arasındaki incecik ve hassas sınır pratikte nasıl teşekkül ediyor, bir bakıma geçici düzenlemeyle bunu görme imkanımız olacak" diye konuştu.
"Yargının yaklaşımına göre mi hareket edeceksiniz?" sorusu üzerine Bostancı, "Öyle bir şey yok, pratiğe bakacağız. Yasama, yürütme ve yargı erkleri ve bunların birbirleriyle olan ilişkileri, sınırların nereden geçtiği meselesi öteden beri tartışma konusu. Bize bir pratik imkanı verecek" ifadesini kullandı.
Bostancı, bir gazetecinin, "Dokunulmazlıklar kaldırılırsa milletvekilleri tutuklanabilir mi?" sorusu üzerine "Buna ilişkin benim bir yorum yapmam doğru olmaz. Yargı nasıl davranacak, neyi, ne biçimde değerlendirecek, sonuçta kimsenin milletvekilliği düşmüş değil. Kürsü masuniyeti devam ediyor. Bizim yaptığımız yargılanmaya izin veren bir düzenleme" dedi.
Görüşmelerde eski bakanlar konusunun gündeme gelmediğini ama sözü edilen siyasetçilerin, eski bakan oldukları için her türlü korumadan muaf olduklarını belirten Bostancı, bir gazetecinin "Eski bakanların yargıya gidebilmeleri için Mecliste yeniden soruşturma mekanizmasının çalışması gerekiyor. Bunun önünü açacak mısınız?" sorusuna, "Bakarız onlara" karşılığını verdi.
Son Dakika › Politika › AK Parti'den Muhalefete 'Dokunulmazlık' Ziyareti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?