Bakan Davutoğlu Hakkında Verilen Gensoru - Son Dakika
Politika

Bakan Davutoğlu Hakkında Verilen Gensoru

AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde, Türkiye'nin Kıbrıs ve diğer konulardaki dik duruşundan dolayı bir gerileme olduğunu belirterek, "Yoksa bizim tutumumuzdan, kararlarımızdan bir geri adım olarak değil."

06.06.2012 18:01

AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde, Türkiye'nin Kıbrıs ve diğer konulardaki dik duruşundan dolayı bir gerileme olduğunu belirterek, "Yoksa bizim tutumumuzdan, kararlarımızdan bir geri adım olarak değil. Biz bu sürece inanıyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında verdiği gensoru önergesi üzerinde AK Parti Grubu adına söz aldı.

Gensoru önergesinin acemice hazırlandığını, suçlamaların Türkiye ve dünya gerçeklerinden uzak iddialar olduğunu belirten Çavuşoğlu, Türk dış politikasındaki değişimi iyi görmek gerektiğini kaydetti.

AB'nin, bugün sadece ekonomik krizle boğuşmadığını, derinlemesine entegrasyonu başaramadığını, genişleme politikasında büyük sapmalar yaşadığını ifade eden Çavuşoğlu, birliğin kurumsal olarak bu değişimi göremediğini, önlemleri alamadığını, buna yönelik liderliğe sahip olmadığını kaydetti.

Çavuşoğlu, "Arap Baharı" ile birlikte halkların demokratik isteklerini görmezden gelen rejimlerin yıkıldığına işaret ederek, AK Parti iktidarının, Başbakan'ın liderliğinde bu değişimi gördüğünü, tedbirleri aldığını söyledi. Çavuşoğlu, Türkiye'nin, dünyanın en çok büyüyen ekonomilerden biri, demokratikleşme, hukuk devleti olma, sosyal yapısını güçlendirme yönünde en büyük adımları atan ülkelerden biri olduğunu anlattı.

Türkiye'nin, çok etkili bir ülke olmaya başladığını, bu gücünü, ikili ülkelerle ilişkilerini geliştirmede son derece etkili şekilde kullandığını belirten Çavuşoğlu, 60'tan fazla ülkeyle vizelerin kaldırdığını anımsattı.

Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin eleştirilere Çavuşoğlu, "50 yıldır AB'nin kapısında bekleyen ülke 2004'te müzakare tarihi almadı mı, müzakereler başlamadı mı- Yavaş gitmesinin nedeni biliyoruz ama söyleyemiyoruz: Kıbrıs nedeniyle değil mi- Kıbrıs ve diğer konulardaki dik duruşumuzdan dolayı, Merkel, Sarkozy gibi ülkelerin ve liderlerin tutumundan dolayı bu ilişkilerde bir gerileme olmuştur. Yoksa bizim tutumumuzdan, kararlarımızdan bir geri adım olarak değil. Biz bu sürece inanıyoruz" karşılığını verdi.

-"Her zaman örtüşmez"-

Çavuşoğlu, "Türkiye'nin itibarının zayıfladığı" eleştirileri üzerine ise Türkiye'nin, 2009-2010'da BM Güvenlik Konseyi'ne 152 oyla seçildiğini, bugün NATO'nun siyasi kanadında, karar mekanizmalarında yer aldığını anlattı. Çavuşoğlu, Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nde, 2004'e kadar denetime tabi tutulurken, yapılan reformlarla, başarılı politikalar sayesinde denetimden çıktığını, ilk defa bir Türk, Müslaman'ın bu kurumun başkanlığını yaptığını anımsattı.

Çavuşoğlu, eskiden Türkiye'nin yardıma muhtaç, ekonomik krizler yaşayan, IMF kapısında bekleyen bir ülkeyken bugün artık yardım eden bir ülke konumuna geldiğini dile getirdi.

Türkiye'nin, ABD'nin her istediğine "evet" demediğini belirten Çavuşoğlu,

"İsrail ile iyi ilişkiler kurma anlamında Gazze'deki katliama, Mavi Marmara'ya göz mü yumacaktık- İsrail ile ilişkileri düzeltiriz ama şartımız belli İsrail özür dileyecek" dedi.

Komşularla sıfır politikasının çöktüğünün söylendiğine işaret eden Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Bu tamamen gerçek dışıdır. Bu Atatürk'ün de ortaya koyduğu bir vizyondur. Türkiye tarihi boyunca 'Yurtta sulh, cihanda sulh'u tam uyguladı mı'; hayır. Ülkede darbeler oldu mu, Başbakan'ı astı mı, etnik ve mezhepsel çatışmalarla millet birbirine kırdırıldı mı, ideolojik kamplar yaratılarak gencecik insanlarımız birbirine katlettirildi mi, bunlar bahane edilerek darbelerden sonra gencecik fidanlara idam sehpalarında kıyıldı mı, kıyıldı, faili meçhul cinayetler oldu. Peki bu, Atatürk'ün ortaya koyduğu vizyonunun yanlış olduğu anlamına gelir; hayır.

Dışarıda Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan ile savaşın eşiğine geldi mi, teröre destek verdiği için haklı olarak Suriye sınırına asker yığdı mı, Kıbrıs'a müdahale ettik mi- Dolayısıyla idealler, vizyonlar ile gerçekler her zaman örtüşmez. Önemli olan bunu siz mi karşı taraf mı ihlal ediyor- Bu süreçte de komşularla sıfır sorunlu politika demek, komşulardaki tüm gelişmeleri, tüm yanlışlıkları görmezden gelmek ve onları kabul etmek anlamına gelmez. Önergenin kimin hazırladığını bilmesek, Türkiye dışından, ülkenin gücünü zayıflatmak için hazırlandığını düşünürüz."

-"Kimi öptüyse..."-

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Türkiye'nin Suriye'de ciddi bir maceraya, bataklığa sürüklendiğinin ifade edildiğini söyledi.

Kaplan, dış politikada ütopyacı olunabileceğini, iddiaların bulunabileceğini ifade ederek, "Ama kendi isteklerinizi, ütopyalarınızı bir ülkenin kaderi haline getirdiğiniz zaman yalnız kalırsınız. İşte bu sorun yaşanıyor" dedi.

Mülteciler için çok kısa sürede düzenli kentler kurulduğunu, prefabrikelerin çok güzel olduğunu, bunları takdir ettiklerini dile getiren Kaplan, "Van depreminde niye çuvalladınız- Aynı konut, aynı imkan, aynı şey. Oraya gelen mülteciler içinde asker varsa, arada sınır geçip silah kullanıyorsa, işte iki ülke arasında savaşa ramak bırakılması demektir. Bu çok tehlikelidir" diye konuştu.

Kaplan, Suriye'deki 3 milyon Kürt yaşadığını, bunlara yapılanların Saddam döneminde yapılanlardan farklı olmadığını ifade ederek, "Dış politikada, niye Kürtlere düşmanca yaklaşımınız var- Esad yönetimi ile AKP yönetiminin benzerlikleri var; onlar da Kürt kimliğini inkar ediyor, köy isimlerini yasaklıyor, muhalefete göz açtırmıyor" görüşünü savundu.

"Başbakan kimi öptüyse peş peşe gidiyor" diyen Kaplan, dış politikada kardeşlikten, düşmanlık eksenine kayıldığını ileri sürdü.

-"Başbakan'ın en çılgın projesi"-

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Çavuşoğlu'nun, "gensoru önergesinin acemice hazırlandığı" yönündeki sözlerine yanıt verdi. İnce, "(Bunlar hikaye bizim geride daha ne suçlarımız var bulamamışlar) demek istiyor. Başbakan'ın en çılgın projesi Davutoğlu'dur, daha çılgın projesi yoktur" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da İnce'ye verdiği yanıtta,

"Türkiye'de iki büklüm duran başbakanlar yok, dünyanın gündemini belirleyen, çözüm noktasında inisiyatif kullanan Başbakan var. Artık bütün dünya, Başbakan'ın ne konuşacağını merakla bekliyor. Dünyaya yön veren Hükümet, başbakan var" görüşünü dile getirdi.

Muhabir: Meltem Yılmaz

Yayıncı: Kudret Topçu - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Bakan Davutoğlu Hakkında Verilen Gensoru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement