Son dakika: Bakan Kurum, nesli koruma altında olan ve tedavisi tamamlanan 2 caretta carettayı denize bıraktı - Son Dakika
Politika

Son dakika: Bakan Kurum, nesli koruma altında olan ve tedavisi tamamlanan 2 caretta carettayı denize bıraktı

Son dakika haberleri... Bakan Kurum, nesli koruma altında olan ve tedavisi tamamlanan 2 caretta carettayı denize bıraktı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, caretta carettaları düzenlenen programla denize bıraktı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı...

09.12.2021 16:16  Güncelleme: 19:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bakan Kurum, nesli koruma altında olan ve tedavisi tamamlanan 2 caretta carettayı denize bıraktı

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, caretta carettaları düzenlenen programla denize bıraktı

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum:

"Akdeniz bölgesinde gerek özel çevre koruma bölgelerinde gerek sit alanlarında doğa ve çevreyi korumak yutak alanları arttırmak adına bir çok çalışma yürütüyoruz"

ANTALYA - Antalya'da devam eden Barselona Sözleşmesi olarak adlandırılan Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi'nin 22. Taraflar Konferansı,kapsamında, uydu takip cihazı ile takip edilen 2 caretta caretta cinsi deniz kaplumbağasını suya bıraktı.

Barselona Sözleşmesi olarak adlandırılan Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi'nin 22. Taraflar Konferansı,(COP 22) Türkiye'nin ev sahipliğinde Antalya'da devam ediyor. Konferans çerçevesinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ndetedavisi tamamlanan iki caretta caretta için denize bırakma töreni düzenlendi. Konferansın yapıldığı otelin sahiline özel kutularında, üzerlerinde çip takılı olarak getirilen iki caretta carettalar hakkında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e, DEKAMER Müdürü Prof.Dr. Yakup Kaska tarafından bilgiler verildi. Daha sonra iki bakan kutularından aldığı caretta carettaları denize bıraktı. İnce kumdan denize ilerlemekte zorlanan kaplumbağayı Kurum, destekleyerek denize ulaşmasını sağladı. Yaklaşık 10 dakikada suya ulaşan caretta carettalarını o anlarını iki bakan alkışlarla kutladı.

"Yutak alanları arttırmak için çalışıyoruz"

Programda konuşan Bakan Kurum, COP 22 Dönem Başkanlığını sürecini İtalya hükümetinden devraldıklarını anımsattı. Antalya'da COP 22 Toplantısını 22 kıyıdaş ülke ile düzenlediklerini dile getiren Kurum, "Teması, Akdeniz'de deniz kirliğini engellemek deniz çöplerini yine bütün Akdeniz kıyısından toplamak biyo çeşitliliği arttırmak adına kararlar alıyoruz. Bu kararları 21 kıyıdaş ülke uygulamaya gayret gösteriyor. Biz Akdeniz bölgesinde gerek özel çevre koruma bölgelerinde gerek sit alanlarında doğa ve çevreyi korumak yutak alanları arttırmak adına bir çok çalışma yürütüyoruz. Özel çevre koruma bölgelerinde nesli tükenmek üzere olan caretta caretta kaplumbağalarını bakanlığımız bünyesindeki DEKAMER'de yaralı kaplumbağaları tedavi ediyor, uydu cihazları ile kaplumbağaların göç yollarını, yumurtlama yerlerini takip ediyoruz" dedi.

"İklim değişikliğinden etkileniyor"

Türünün son örneği olan deniz kaplumbağalarını gelecek nesillere bırakabilmek adına mücadele verdiklerini kaydeden Bakan Murat Kurum, "Amacımız Akdeniz'i korumak. Akdeniz kapalı bir havzada yer alması nedeniyle iklim değişikliği etkilerinden ciddi manada etkilenen bir yer. Bütün ülkelerle birlikte yine ülkemizde bakanlıkların desteğiyle bu sürece katkı sağlayacağız, önderlik edeceğiz. Her zaman yanımızda olan Emine Erdoğan'a ve Milli Eğitim Bakanı Özer'e şükranlarımı sunuyorum" ifadelerine yer verdi.

"Projeyi kamuoyuyla paylaşacağız"

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise 'Kütüphanesiz okul kalmayacak' projesi çerçevesinde Antalya'da olduklarını hatırlatarak," Bakan Kurum kütüphanelere 250 bin kitabın kazandırılacağı bilgisini verdi. COP 22 Başkanlığın Türkiye'ye geçmesinden mutluluk duyuyoruz. Çevre hepimizin çok önemli proje Akdeniz'in korunmasıyla ilgili çok önemli bir insiyatif. Bizde bakanlık olarak Türkiye'de çevre bilinci ve iklim değişikliğinin müfredata girmesiyle önemli bir projeyi kamuoyuyla paylaşacağız. COP'un yeni açılımında 21 ülkede müfredatında bu dönüşümleri başlatmış olur. Ülkemizde öncülük etmiş olur" diye konuştu.

"İki caretta caretta"

DEKAMER Müdürü Prof.Dr. Yakup Kaska, deniz kaplumbağalarının küresel ısınmadan etkilendiğini belirterek, "Onların yuvalama alanı ve cinsiyetlerini değiştiriyor. Şuandaki oran neredeyse yüzde 80-90 dişi ağırlıklı. Yaralı olarak bulunan iki caretta caretta Dalyan İztuzu'ndaki DEKAMER'de tedavisi yapıldı. Uydu takip cihazı yapıştırıldı ve iyileştirildi. İsimleri 'Beste ve Berra', denizde biz bunların haritalarını, uyduya gönderdikleri her sinyalde takibini yapıyoruz" dedi.

Son dakika: Bakan Kurum, nesli koruma altında olan ve tedavisi tamamlanan 2 caretta carettayı denize bıraktı
Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Son dakika: Bakan Kurum, nesli koruma altında olan ve tedavisi tamamlanan 2 caretta carettayı denize bıraktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement