Başbakan Yardımcısı Arınç Açıklaması - Son Dakika
Politika

Başbakan Yardımcısı Arınç Açıklaması

"Türk Dil Kurumu, Türk dünyası destanlarını metin ve Türkiye Türkçesi aktarımlarıyla yayımlamayı amaçlayan Türk Dünyası Destanları Projesi kapsamında yayımladığı 56 kitap aracılığıyla konuşan sayısı az olan dillerin kelime hazinelerini kayıt altına almış, ayrıca bu dillerin sözcüklerini de.

06.06.2014 17:21

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türk Dil Kurumu'nun, Türk dünyası destanlarını metin ve Türkiye Türkçesi aktarımlarıyla yayımlamayı amaçlayan Türk Dünyası Destanları Projesi kapsamında yayımladığı 56 kitap aracılığıyla konuşan sayısı az olan dillerin kelime hazinelerini kayıt altına aldığını, ayrıca bu dillerin sözcüklerini de yayımladığını bildirdi.

Arınç, HDP Muş Milletvekili Demir Çelik'in yazılı soru önergesini yanıtladı.

Türk Dil Kurulu ve Ardahan Üniversitesi işbirliğinde 13-17 Ekim 2014 tarihleri arasında "1. Milletlerarası Tehlike Altındaki Diller Konferansı"nın, düzenleneceğini belirten Arınç, toplantıya dünyanın çeşitli ülkelerinden 60 bilim insanının katılacağını kaydetti.

Bunun yanı sıra her kıtayı temsilen bir kişi olmak üzere dili yok olma tehdidi altında olan yedi kişinin davet edileceğini aktaran Arınç, bu toplantı ile öncelikle Kafkasya bölgesindeki kaybolan diller olmak üzere dünyanın dört bir yanında bu tür tehlike yaşayan dillerin ele alınmasının amaçlandığını bildirdi.

Arınç, konferansın sonunda öncelikli olarak belirlenecek dillerle ilgili çalışmalar yürütmek üzere somut bir yol haritasının ortaya konacağını, söz konusu dillerin hem yaşatılabilmesi hem de bilimsel yöntemlerle verilerinin toplanabilmesi için araştırma grupları oluşturulacağını ifade etti. Bu noktadaki nihai hedefin söz edilen çalışmaları bölgede koordine edecek "Tehlike Altındaki Diller Araştırma Merkezi" kurulması olduğuna işaret eden Arınç, şunları kaydetti:

"Bunun dışında Türk Dil Kurumu, Türk dünyası destanlarını metin ve Türkiye Türkçesi aktarımlarıyla yayımlamayı amaçlayan Türk Dünyası Destanları Projesi kapsamında yayımladığı 56 kitap aracılığıyla konuşan sayısı az olan dillerin kelime hazinelerini kayıt altına almış, ayrıca bu dillerin sözcüklerini de yayımlamıştır." - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Yardımcısı Arınç Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement