Başbakan Yardımcısı Arınç, Tiflis'te - Son Dakika
Politika

Başbakan Yardımcısı Arınç, Tiflis'te

Başbakan Yardımcısı Arınç, Tiflis\'te

"Türk ve Gürcü halklarının ebedi kardeşliğinin yeniden canlandırılması gerektiğini" söyledi.

01.06.2012 12:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kurbani Geyik - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç,

"Türk ve Gürcü halklarının ebedi kardeşliğinin yeniden canlandırılması gerektiğini" söyledi.

Başbakan Yardımcısı Arınç ve beraberindeki Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Levent Murat Burhan, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ ve diğer ilgililer, Uluslararası Karadeniz Üniversitesi'ni ziyaret etti.

Rektör Prof. Dr. Şevket Ercan Tunç tarafından karşılanan Arınç ve beraberindekiler, üniversite konferans salonunda düzenlenen üniversitenin tanıtım programına katıldı.

Uluslararası Karadeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şevket Ercan Tunç, Türk Gürcü ilişkilerine ve eğitim kurumlarına verdiği destekten dolayı Başbakan Yardımcısı Arınç'a fahri doktora unvanı verdiklerini açıkladı.

Kürsüye davet edilen ve cübbe giydirilen Arınç, daha sonra yaptığı konuşmada, Uluslararası Karedeniz Üniversitesi'nin fahri doktora unvanı vermesinin kendisini çok onurlandırdığını söyledi.

"17 yıllık geçmişi olan, nitelikli eğitimle kendisinden övgüyle bahsedilen üniversiteye" teşekkür ettiğini belirten Arınç, şöyle konuştu:

"Üniversiteniz hakkında Türkiye'de güzel düşüncelere, intibalara sahibiz. Üniversitenin tek amacı Gürcü gençlere kaliteli eğitim vermek ve onları ülkelerine yararlı bireyler haline getirmek. Türk girişimciler tarafından kurulan üniversitemizin Çağlar Eğitim Kurumları'nın Gürcistan'a yaptığı eğitim hizmetini takdirle karşılıyoruz. Sayın Adem Önal'a bu hizmetlerine sağladığı katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Gürcistan Devlet Başkanı'nın üniversiteyle ilgili söylediği sözler, bizim göğsümüzü kabarttı, bundan dolayı büyük gurur duydum. Gürcistan'ın çok zeki, vatansever gençlerine iyi eğitim vermek, onları ülkelerine yararlı hale getirmek için hizmet veren bu üniversitenin çok faydalı olduğunu bizzat kendileri ifade ediyorlar. Üniversitemizin İngilizce eğitim vermesi çok önemli. Bunun yanında Sosyal Bilimlerde Gürcüce ve Türkçe'ye yer verilmesi fevkalade önemli. Global anlamda Gürcistan'ın dünyayla yarışması, bu tür üniversitelerle geleceğini hazırlamakla mümkün."

- "Yunus Emre Enstitüsü sizlerin hizmetinde olacaktır" -

Arınç, dün de Tiflis Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'ni, Tiflis Devlet Üniversitesi'nin bir bölümünde açtıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Yunus Emre Enstitüsü, şu anda dünyanın muhtelif ülkelerinde, 30'a yakın şubeler açtı. Amacımız Türkiye'yi tanıtmaktır. Türkiye'nin tarihini, sanatını, kültürünü tanıtmaktır. Esasen Türk, Gürcü halkları tarihin derinliklerinden bu yana dost ve kardeşlik içinde olmuştur. Birbirimize yabancı değiliz. Gürcistan'da hissettiğimiz sıcaklığı siz de Türkiye'de bulacaksınız. Türkçe öğrenmek için Yunus Emre Enstitüsü sizlerin hizmetinde olacaktır."

Gürcistan Başbakanı Nika Giluari ile dün bir görüşme yaptıklarını dile getiren Arınç, görüşmede Türkiye Gürcistan ilişkilerinde bütün konuları ele aldıklarını ifade etti.

Tiflis'e güçlü bir heyetle geldiklerini dile getiren Arınç, "Heyete iki üniversite rektörümüz var. Tunceli Üniversitemizin Rektörü Sayın Prof.Dr. Durmuş Boztuğ, Altın Koza Üniversitesi Rektörü, değerli milletvekillerimiz var. Onlar da sizleri kucaklamak için geldiler. Türkiye Gürcistan arasındaki iletişimi, haberleşmeyi anlaşmalarla daha da güçlendiriyoruz. Bu yüzden Sayın TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin aramızda, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Sayın Kemal Öztürk aramızda."

-"Türk ve Gürcü halklarının ebedi kardeşliğinin yeniden canlandırılmasına ihtiyaç var"-

"Ben kıdemli bir siyasetçiyim, 35 yıldır siyasetle iştigal ediyorum" diyen Arınç, "Siyasette olunması gereken her yerde oldum. Parlamento Başkanlığı yaptım, 5 yıl. Onu takiben Karadeniz Ekonomik İşbirliği'nde başkanlık görevini yaptım. Bu görevlerim sırasında Türkiye'nin dış politikada temel hedefi olan Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Atatürk'ün "Yurtta barış dünyada barış" ilkesinden hareketle öncelikle komşularımızla iyi ilişkiler kurma gayretinde olduk. Türkiye dış politikada bu hedefinde başarılı oldu, büyük ölçüde. Yani dünya barışının korunması ve Türkiye ile ilişkilerin kurulmasında Türkiye gerçekten başarılı oldu. Özellikle parlamentoların komşuluk ve dünya barışını sağlanma konusunda ayrıca büyük güçleri var. Hükümetler gelip geçicidir ama halklar kalıcıdır. Türk ve Gürcü halklarının ebedi kardeşliğinin yeniden canlandırılmasına ihtiyaç var. Halkı da milletleri de parlamentolar temsil eder. Karşılıklı ziyaretlerle bu dostluğu pekiştirmeye çalıştık. Parlamentolar hükümetler birlikte çalışırsa bu dostluklar daha kalıcı oluyor ve daha iyi sonuç veriyor."

Türkiye'nin genç nüfusu olduğunu, nüfusunun yarısının 30 yaşının altında bulunduğunu ifade eden Arınç, "170 üniversitemiz var. Üniversitelerimizde 2 milyondan fazla öğrenci var. Bir ülkenin geleceği gençlerin iyi yetişmesine bağlı. Gençler, bizim geleceğimizdir. Geleceğimizin parlak olmasını ve kalıcı olmasını istiyorsak eğitime önem vereceğiz. Son yıllarda el attığımız bütün büyük atılımlar eğitime yöneliktir. Bu konuda Türkiye'de yapılanlar kadar Türkiye dışında da özel girişimcilerimiz tarafından açılan nitelikli okullar eğitimin daha kaliteli olmasına yöneliktir" şeklinde konuştu.

-"Çok büyük projeler var"-

Türkiye Gürcistan arasındaki ticaret hacminin 1.5 milyar dolar olduğunu, bu miktarın daha da artırılacağını dile getiren Arınç, şöyle devam etti:

"Türk sanayici ve iş adamları Gürcistan'da çok yatırım yapacaklar. Çok büyük projeler var. Bunlar aynı zamanda bölgemizle ilgili. BTC Petrol boru hattı bunlardan birisidir. Bakü-Tiflis- Erzurum Doğalgaz Boru Hattı bunlardan birisidir. Bakü-Tiflis- Kars Demiryolu bunlardan birisidir. Özellikle demiryolu bittiği zaman Asya'dan Avrupa'ya demiryoluyla ulaşmak mümkün olacak. Bu büyük hedeflere hem Sayın Gürcistan Devlet Başkanı liderliğinde hem de Türkiye'deki yönetimin başarılı liderliğinde en kısa zamanda kavuşmuş olacağız."

- Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü-

Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şevket Ercan Tunç, üniversitelerinin 1995 yılında Türk iş adamlarının yatırımıyla kurulduğunu belirterek, "Misyonumuz, eğitim köprüsüyle Türk, Gürcü ve diğer yabancı öğrenciler arasında diyaloğu geliştirmek ve çağın gerektirdiği kaliteli eğitimi vermektir" dedi.

Gürcistan'da, eğitim dili İngilizce olan tek üniversite olduklarını, 5 fakülteleri ve bunlara bağlı 12 bölümde eğitim verildiğini anlatan Tunç, 10 farklı ülkeden, bin 200 kişinin üniversitelerinde eğitim gördüğünü belirtti.

Çağlar Eğitim Kurumları ve Uluslarası Karadeniz Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Adem Önal da Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, Tiflis'te 1992 yılından sonra dünyada "sevgi okulları" adıyla açılan sevgi kurumlarına başından beri hep destek verdiğini belirterek, "Kendisini üniversitemizde ağırlamaktan büyük onur duyuyoruz" dedi.

Önal, 1992 yılından beri Gürcü halkının sadece ülke kapılarını değil evlerini, gönüllerini de kendilerine açtığını vurgulayarak, "Biz burada hep kendi evimizde gibi hissettik" diye konuştu.

Çağlar Eğitim Kurumları'ndan iki kız öğrenci de Başbakan Yardımcısı Arınç için "Mihriban" adlı türküyü seslendirdi.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Yardımcısı Arınç, Tiflis'te - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement