CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, önümüzdeki yerel seçimlerde uygulamaya geçilecek 'Büyükşehir Yasası' hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Yaklaşan yerel seçimlerle birlikte Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden olan Büyükşehir Yasası'na dair açıklamalarda bulunan Güler, milletvekilliği yanında kamu yönetimi uzmanı olarak da yasanın meclis görüşmelerinde, İçişleri Komisyonu'nda CHP adına çalışmaları yürütmüştü. Güler yaptığı açıklamada, büyükşehir belediyeciliğinin yeni yasayla birlikte bitirildiğini iddia etti. Güler, "Büyükşehirler 1983'te ortaya çıkmıştı. İstanbul Ankara ve İzmir'de 'büyükşehir belediyesi' kurulmuştu. Yirmi yıl sonra sayıları 16'ya çıkan büyükşehirlerde 'pergelli devir' geldi ve alanlar genişletildi. Pergelli büyükşehircilik on yıldan az sürdü. 30 Mart 2014 seçimlerinde 30 ilde ilin tümünü kapsayan 'bütünşehircilik' devri açılacak. Bu yeni devir, kentlerle kasabalarda ve köylerde büyük bir demokrasi yıkımıyla açılıyor. Ülkemizde köylerin yüzde 48'i ortadan kaldırılıyor. Kasaba belediyelerinin yüzde 54'ü ortadan kaldırılıyor. Buralar mahalle ya da semt durumuna düşecekler" dedi.
Büyükşehir Yasası ile birlikte temsili demokrasinin mutlak suretle azaltıldığını ileri süren Güler, "Bütünşehir Yasası özetle sandalye kırımı demek. Ülke genelinde en az 80 bin köy muhtarı ve ihtiyar meclisi üyelik sandalyesinin kırılması demek. Buna ek olarak 13 belediye meclis üyesi sandalyesinin kırılıp atılması demek. Türkiye'de 220 bin yerel sandalyeden 90 bini kırılacak. Yani yerel demokrasinin temsil gücü yüzde 40 oranında daraltıldı. 30 Mart 2014 seçimlerinde yerel demokrasi için değil, yerel oligarşiler için seçim yapmak zorundayız" dedi.
Güler, yasanın İzmir'e getireceği değişiklikleri de sayılar üzerinden anlattı. Yeni yasayla birlikte İzmir'de seçilmişlerin sayısının yüzde 75 oranında azalacağını ve yasadan en fazla etkilenen illerden birinin İzmir olacağını söyleyen Güler, "İzmir'de şu anda pergelli büyükşehircilik var. Pergel öncesinde büyükşehir belediyesinin 9 ilçesi vardı. Pergel geldi, ilçe sayısı 22'ye çıktı. Şimdi bütünşehirle beraber ilçe sayısı 30'a çıkacak. Büyükşehir belediyesi bütün ili kaplayacak, yani bütünşehir olacak. İzmir büyükten bütüne geçirilirken, şimdi seçim yapılan 4 bin 88 sandalye sayısı bine düşecek. Yani İzmir'de dört sandalyeden üçü kırılacak. İzmir'de 136 kişiyi il genel meclisine seçiyoruz. Önümüzdeki 30 Mart'ta bu sandalyelerin hepsi kırılacak. Çünkü il özel idaresi kaldırıldı. Şimdi 23 kasaba belediyesi var; bunlara 9 meclis üyesi 1 başkan seçiyorduk; 30 Mart'ta bunlar da olmayacak. Demek ki başkanla beraber 230 sandalye kırılmış olacak. 595 köyün tümü köy olmaktan çıkacak, en azından 3 bin sandalye kırılacak. Demek ki, İzmir'de 30 Mart 2014 seçimini yaparken, yaklaşık 3 bin 400 sandalye olmayacak" diye konuştu.
Yeni yasanın getirdiği değişikliklere eleştirilerle devam eden Güler, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Türkiye'de temsilin tabanı zaten dardı. Biz Türkiye'de 220 bin kişiyi seçip göreve getirirken Fransa 500 bin kişiyi seçimli görevlere getiriyor. Bu açıdan zaten kötü durumdaydık. Şimdi 130 bin seçilmişle idare edeceğiz. Yani iyice berbat duruma düştük. Temsil tabanı o kadar çok daraldı ki, eksik gedik de olsa var olan yerel demokrasimiz tam bir yerel oligarşiye dönüştü." - İZMİR
Son Dakika › Politika › CHP'den Büyükşehir Yasası'na Eleştiri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?