CHP'den Patates Üreticileri İçin Araştırma İstemi - Son Dakika
Politika

CHP'den Patates Üreticileri İçin Araştırma İstemi

CHP\'den Patates Üreticileri İçin Araştırma İstemi

CHP,  patates üreticilerinin sorunlarının incelenmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi.

01.07.2013 13:01

CHP,  patates üreticilerinin sorunlarının incelenmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, geçen yıl yaşanan sorunların patates üreticilerini sıkıntıya soktuğu ifade edildi.

Ülke genelinde patates rekoltesinin 8,5 milyon tona ulaşmasının başta üreticileri sevindirdiği belirtilen gerekçede, şu ifadelere yer verildi:

"Bununla birlikte arz-talep dengesine bağlı olarak patatesin fiyatının düşük kalması, tohumda dışa bağımlılık, sanayi tesislerinin yeterince gelişmemesi, stok sorunu ve komşu ülkelerle yaşanan sorunlar gibi nedenlerle üretilen tonlarca patates ya tarlalarda çürümeye terk edilmiş ya da hayvanlara yem olarak verilmiştir. Diğer taraftan, bankalara olan borçlar, elektrik ve su giderleri nedeniyle oluşan maddi kayıplar üreticileri iflasın eşiğine getirmiştir. Bazı üreticiler de ekonomik güçsüzlüklere yenik düşerek patates üretiminden vazgeçmek zorunda kalmışlardır. Geçen yaz kilosu 5 kuruşun altına inen patateste üreticiler bu sezon öncesinde de temkinli bir duruş sergilemişlerdir. Dolayısıyla bu yıl yaz patatesi ekimlerinde yüzde 40  azalma vardır. Geçen yıllara oranla bu yıl daha az miktarda patates ekilirken, üreticiler patatesten ziyade yem bitkisi olarak değerlendirilen mısır üretimine yönelmişlerdir. Patateste yaşanan önemli sorunlardan biri de dış satım destek oranlarının yetersiz kalmasıdır. Halen 30 dolar düzeyinde olan dış satım desteğinin 50-60 dolar seviyesine yükseltilmesine ihtiyaç bulunmaktadır. " -

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP'den Patates Üreticileri İçin Araştırma İstemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement