CHP Genel Başkan Adayı Prof. Dr. Haluk Koç Van'da - Son Dakika
Politika

CHP Genel Başkan Adayı Prof. Dr. Haluk Koç Van'da

CHP Genel Başkan Adayı Prof. Dr. Haluk Koç Van\'da

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Gezisi Kapsamında Van'a Gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Adayı ve Samsun Milletvekili Prof. Dr. Haluk Koç, Teröre Karşı Çıkan ve Ülke Bütünlüğünden Yana Olan Türkiye Cumhuriyeti'nin Kürt Kökenli Yurttaşlarının Kendi Kimliklerini, Dillerini ve Kültürlerini Özgürce Yaşayabilmesi Gerektiğini Söyledi.

09.04.2008 16:34

Doğu ve Güneydoğu Anadolu gezisi kapsamında Van'a gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) genel başkan adayı ve Samsun milletvekili Prof. Dr. Haluk Koç, teröre karşı çıkan ve ülke bütünlüğünden yana olan Türkiye Cumhuriyeti'nin Kürt kökenli yurttaşlarının kendi kimliklerini, dillerini ve kültürlerini özgürce yaşayabilmesi gerektiğini söyledi.

Merit Şahmaran Otel'de basın mensupları ile birlikte kahvaltıda bir araya gelen Koç, yaptığı açıklama ile bölgede yaşanan Kürt sorunu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin yıllardır Kürt sorunu ile karşı karşıya olduğunu belirten Koç, bu sorunun ekonomik, kültürel ve toplumsal boyutları ile çok yönlü ve karmaşık olduğunu vurguladı. CHP'yi yeniden halk ile kucaklaştırmak için yoğun bir çalışma yaptıklarını ifade eden Koç, Kürt sorununun çözümünü halk ile birlikte bulacaklarını ve bu çözüme etnik milliyetçilikleri körüklemeyen, ayrılıkçı olmayan bir anlayışın eşlik etmesini istedi. Haluk Koç, birlikte yaşama, barış, karşılıklı güven ve dayanışla ortamında CHP'nin programında önerilen sosyal demokrat özdeki çoğulcu politikalar ve evrensel değerler çerçevesinde birlikte çözüm aranması ile bu sorunun çözüleceğine inandığını belirtti. Koç "CHP'yi halkla kucaklaştıracağız, çözümleri birlikte bulacağız. Kimi zaman dış güçlerin de oyunlarıyla acılar çektik, canımız çok yandı, kaynaklarımızı boşa harcadık. Hepimiz bu ülkenin asıl sahipleriyiz. Hiç kimse ne AB yetkilileri ve ne de ayrılıktan medet uman çapsız siyasetçiler, bu ülkenin hiçbir yurttaşını kiracı, azınlık ya da ötekileştirip yok edeceği bir yapı, inanç ve köken olarak tanımlayamaz. CHP'nin bölge halkı ile arasında oluşan mesafenin kalkmasını sağlamak zorundayız. Savaşı, kini, yoksulluğu, işsizliği, açlığı değil, barışı, kardeşliği zenginlik, üretim ve halkça paylaşımı ilke edinmeliyiz. Teröre karşı çıkan ve ülke bütünlüğünden yana olan Türkiye Cumhuriyeti'nin Kürt kökenli yurttaşları da kendi kimliklerini dillerini ve kültürlerini özgürce yaşayabilmelidir. Yöre halkı ile devlet arasında karşılıklı güven duygusunun güçlendirilmesi amacıyla somut adımlar atılmalıdır. Bizler çatışmayı, kini, yoksulluğu, işsizliği değil, barışı, kardeşliği, zenginliği paylaşmayı istiyoruz. Bunun içinde mutlaka karşılıklı herkesin ortaya koyacağı siyasi iradenin çözümde buluşmasını talep ediyoruz. CHP'nin de mutlaka yeni dönemde bölge ile ilgili özel bir projesini hayata geçirmesini öneriyoruz. Kürt sorununun Türkiye'nin bütünlüğü içinde paylaşarak çözülmesi gerektiğine inanıyorum. Yani 'Ben Kürt kökenliyim, benim kimliğim bu, çözümü solda, sosyal demokratta arıyorum' diyen ve teröre karşı olan herkesle çözümü paylaşmak zorundayız. Terörü ortaklaşa reddetmeliyiz" dedi.

Prof. Dr. Haluk Koç, açıklamasında Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) kapatılmasına da değindi. Koç, siyasi parti kapatmanın çözüm olmadığının daha önce de görüldüğünü belirterek, "Benim şahsi fikrim, siyasi partilerin kapatılmasının doğru olmadığı yönündedir. Önemli olan kanun yolu, kanun devletinin kendi sürecini çalıştırmasıdır. Ama siyasi yönden benim esas arzuladığım kapatılma yerine demokratik süreçlerde CHP'nin güçlü bir seçenek oluşturarak yapılanmasını sağlayıp tekrar halkı ile beraber, halkın desteği ile sandıkta AK Parti'yi sınırlayacak, onu orada frenleyecek bir güce ulaşmasıdır" şeklinde konuştu.

Yapılan basın açıklamasına CHP Muğla Milletvekili Ali Arslan, eski CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç ve partililer katıldı.

(AKK-MET-GS-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika CHP Genel Başkan Adayı Prof. Dr. Haluk Koç Van'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement