Çözüm Süreci, Pazarlık Süreci Değildir - Son Dakika
Son Dakika Logo

Çözüm Süreci, Pazarlık Süreci Değildir

Çözüm Süreci, Pazarlık Süreci Değildir
23.03.2013 16:35  Güncelleme: 16:53

Bağış, çözüm sürecinin herhangi bir bölge için özel süreç olmadığını ifade ederek, "Pazarlık süreci hiç değildir." dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, çözüm sürecinin herhangi bir bölge için özel süreç olmadığını ifade ederek, "Pazarlık süreci hiç değildir. Çözüm süreci bu ülkede her bir vatandaşımızın Anayasa karşısında olduğu gibi devlet nezdindeki uygulamalarda da eşit birey olmasını sağlama sürecidir" dedi.

İstanbul'dan karayolu ile Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'ne gelen Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ı, TEM otoban gişelerinde Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Ak Parti Tekirdağ milletvekilleri Özlem Yemişçi, Ziyaeddin Akbulut ve partililer karşıladı. Önce Saray Caddesi'nde esnafı ziyaret eden Bakan Bağış, daha sonra Çorlu Muharip Gaziler Derneği'ni ziyaret etti. Dernek yönetimi tarafından karşılanan Bağış burada gazetecilere, İsrail'in 'özür dilemesi' ve çözüm sürecini değerlendirdi.

Hükümet tarafından yürütülen çözüm sürecinin bazı kesimler tarafından yanlış aksettirilmeye çalışıldığını ifade eden Bağış, şunları söyledi:

"Yürütmekte olduğumuz çözüm sürecini bazılarının yanlış aksettirme çabalarına bugün burada gazilerimizle birlikte cevap vermek istiyorum. Çözüm süreci herhangi bir bölge için özel süreç değildir. Pazarlık süreci hiç değildir. Çözüm süreci bu ülkede her bir vatandaşımızın Anayasa karşısında olduğu gibi devlet nezdindeki uygulamalarda da eşit birey olmasını sağlama sürecidir."

20 yıl önce insanların Kürdüm demeye korktuğunu kaydeden Bağış, "Bugün devletin televizyonu Kürtçe yayın yapıyor. Bu ülkede Roman vatandaşlarımıza karşı ayrımcılık söz konusuydu. Bugün 20 bin Roman vatandaşımızla kucaklaşan Başbakanımız yeni konut projeleri ve meslek edindirme projelerini ilan ediyor. Bu ülkede kat sayı denilen insanlık dışı bir uygulama vardı. Bu ülkenin meslek liselerinde okuyan çocuklara alenen ayrımcılık yapılıyordu. Bu ülkede Alevi vatandaşlarımız bir başbakanla Muharrem iftarında aynı masayı paylaştı. Atatürk'ten sonra ilk defa cemevine giden bir cumhurbaşkanı gördük. İlk defa bu ülkenin Ermeni vatandaşları 112 yıl sonra Akdamar'da kendi inançlarını yaşayabildiler. Ortodoks vatandaşları Sümela'da 88 yıl sonra kendi inançları çerçevesinde ibadet ettiler. Bu ülkede çözüm süreci derken, bir kesim için değil, her kesim için çözüm, herkesin sorunları üzerine eğilme, herkesin eşit vatandaş olması üzerine kurulu adımlar atıyoruz" diye konuştu.

'TERÖRLE MÜCADEYE 300 MİLYAR DOLAR HARCANDI'

Türkiye'nin bugüne kadar terörle mücadele için 300 milyar dolar harcadığını ifade eden Bağış, bu parayla 150 Boğaz Köprüsü, 300 havaalanı ve 600 kilometreden fazla otoban yapılabileceğini söyledi. Bağış, "Bu ülke gerçekten uçardı ama inşallah terör belasını başımızdan def edeceğiz. Şartlarımız nedir; silahlar duracak ve bu ülkede silah sesi değil fikir sesi ortaya çıkacak. Silahlar sussun, fikirler konuşsun. Fikri olan varsa bunu demokratik ortamlarda bunu dile getirsin. İşte böyle bir sürecin içinden geçerken tabii birileri sürece çomak sokmaya çalışacak. Neden? Çünkü onların rantları kesilecek. Kiminin ekonomik rantı çünkü yıllarca terör adı altında uyuşturucu kaçakçılığı yapmışlar, insan kaçakçılığı yapmışlar, muazzam rantlar elde etmişler; kimilerinin de siyası rantları elden gidiyor çünkü milleti istismar etmişler, kardeşi kardeşe bileyerek kendilerine siyasi prim çıkarmışlar. Onlar da bitiyor. Kimilerinin sosyal rantları bitiyor. Onlar da kendilerine bir yer edinmek için bu sürecin ajitasyonunu kullanmışlar. Allah'ın izniyle bu ülkede hep birlikte gerekli adımları atıyoruz" dedi.

'İSRAİL TARİHİNDE İLK KEZ BİR ÜLKEDEN ÖZÜR DİLEDİ'

İsrail'in Mavi Marmara olayı nedeniyle Türkiye'den özür dilemesini de değerlendiren Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış sözlerini şöyle sürdürdü:

"İsrail tarihinde ilk kez bir ülkenin başbakanından özür diledi. Kurulduğu günden bugüne kadar ilk defa bir İsrail başbakanı Türkiye Cumhuriyeti başbakanını arayarak İsrail'in 9 kardeşimizin şehit edildiği Mavi Marmara olayındaki hatalı tutumundan dolayı yaptıkları yanlışları dile getirerek özür diledi. Bununla da yetinmedik. Bizim 3 şartımız vardı; biz dedik ki İsrail özür dileyecek, o 9 kardeşimizin ailelerine tazminat ödenecek ve Gazze'de ambargolar altında inleyen Filistinli kardeşlerimize uygulanan o haksız kanunsuz uygulamalarda son bulacak. Şimdi Filistin içinde hayırlı bir dönem başlıyor. İsrail onu da açıkladı. Hem bizim bu 9 kardeşimizin yakınlarına tazminatlar ödenecek hem de başta Gazze olmak üzere Filistin halkına uygulanan ambargoların kalkmasına yönelik teknik çalışmanın başladığını ilan ettiler. Bunlar hayırlı gelişmelerdir."

'DERDİMİZ, BÖLGEDE HUZUR'

Bölgeye huzur gelmesini istediklerini anlatan Bağış, "Bizim derdimiz bağcı dövmek değil, üzüm yemektir. Bizim derdimiz bir an evvel bölgede huzurun yaşanabilmesidir. Biz hiç kimsenin sıkıntının yaşamasını istemeyiz. Hiçbir komşumuzun fakirlik çekmesini istemeyiz, savaş yaşamasını istemeyiz. Ama biz nasıl Balkanlar'da, Orta Doğu'da, Kafkaslar'da huzuru önemsiyorsak kendi ülkemizde de huzuru önemsemek durumundayız. Kendi ülkemizin içindeki kardeşlik dokusunu da güçlendirmek durumundayız. Kardeşliği engellemek isteyen kalleşlikle mücadele etmek durumundayız. Bunun için çözüm sürecini engellemek isteyenlere, çomak sokmak isteyenlere karşı hep beraber, askeri ile kadını, erkeği, bu ülkedeki tüm vatandaşlarının tek yumruk olması lazımdır. Bizim farlılıklarımız bizi zayıflatmaz, tam aksine biz bu yüzden kardeşliği güçlendireceğiz ve kalleşliği de zemin tanımayacağız" diye konuştu.

Gaziler Derneği'ndeki ziyaretini tamamlayan Bakan Bağış daha sonra partisinin Memduh Şevket Esendal Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirdiği Siyaset Akademisi programına geçti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Çözüm Süreci, Pazarlık Süreci Değildir - Son Dakika


Advertisement