Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndan çekilen CHP'yi eleştirerek, "İpe un sermek denir buna. Bunların iş yapmak, iş üretmek diye bir derdi yok. Bu sadece ülkeyi kilitlemektir" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin çeşitli ilçelerinden gelen vali yardımcıları ve kaymakamlarla "2. Mülki İdare Amirleri Toplantısı"nda bir araya geldi. Programda konuşan Erdoğan, yeni bir sivil anayasa yapmak için oluşturulan Anayasa Mutabakat Komisyonu'nun AK Partili ve CHP'li milletvekilleri arasındaki sistem tartışmasının ardından dağılmasını değerlendirdi. CHP'nin masadan kalkmasıyla üçüncü toplantısında dağılan komisyona ilişkin Erdoğan, Türkiye'nin tamamen sivil siyaset eliyle ve halkın katılımıyla kendi anayasasını yazabilecek birikim ve dirayete sahip olduğuna inandığını belirtti. "Darbe veya darbe ile yapılan anayasadaki veya yasaların tümünün değiştirilmesi. Ancak onlar değişecek ki ondan sonra anayasa çalışmalarına başlayalım" denilerek masadan çekilmenin doğru olmadığına dikkat çeken Erdoğan, "Nedir bu? Nereden bakarsan bak 2 bin, 2 bin 500 madde. Bunların hepsi gözden geçecek, her madde 2 gününü alsa nereden bakarsan bak 3-4 yıl burayla geçer? Ondan sonra anayasaya başlanacakmış. Böyle bir mantık olur mu? Bu, işi tıkamaktan başka bir şey değil. Böyle bir yaklaşım tarzı olur mu?" ifadelerini kullandı.
"İPE UN SERMEK DENİR BUNA"
AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık yaptığı dönemlerde de aynı yaklaşımı gördüğünü söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:
"47 madde üçer tane temsilci tarafından gözden geçirildi, hepsi paraf ettiler. Ana muhalefetin o zamanki başkanı çıktı açıklama yaptı, dedi ki 'Bu 47 maddeyi geçirelim.' Arkadaşlarımı gönderdim, 'Gidin, görüş, geçirelim.' Gittiler, görüştüler, verdikleri cevap şu: 'Ama diğer iki parti de buna evet diyecek.' İşte parafları var ya burada, onların temsilcileri de burayı paraf ettiler, bu evet demektir. Olmadı. Sonra 60 maddeye çıktı, ben arkadaşları gönderdim. 'Gidin, görüşün, 60 maddeyi işte bak paraf ettiler, bunları geçirelim' diye. '4 partinin dördü de buna imza koyması lazım.' Gene olmadı. İpe un sermek denir buna. Bunların iş yapmak, iş üretmek diye bir derdi yok. Bu sadece ülkeyi kilitlemektir. Bunlardan bir şey çıkmaz."
"HAYIRLI OLSUN DEMEKTEN BAŞKA SÖYLEYECEKLERİ BİR ŞEY YOK"
"Öyle veya böyle, ben inanıyorum aklıselim sahibi olan parlamentonun diğer üyeleri kesinlikle bu işe kararlı bir şekilde yürürlerse masadan çekilenlere de 'hayırlı olsun' demekten başka söyleyecekleri bir şey yok" ifadesini kullanan Erdoğan, "Ben diyorum ki, masada kalanlar kararlı bir şekilde bu işi sürdürmelidirler. Yazık olur, umutla bekleyen milletimize de yazık olur. Çünkü Türkiye, mutlaka ama mutlaka yeni anayasasına kavuşacaktır. Şayet bu tüm partilerin uzlaşmasıyla sağlanamıyorsa o zaman aklını ve vicdanını ön planda kim varsa tutuyorsa onlarla birlikte bu yolda yürünmeye devam edilir" dedi.
"BU PARLAMENTOYA SAYGISIZLIKTIR"
Milletvekillerine çağrı yapan Erdoğan, "Buradan sesleniyorum, ey parlamentodaki saygın üyeler, değerli arkadaşlarım gelin bir karar alın, deyin ki 'biz millete gideceğiz.' Millete gidin, bakın bakalım millet size ne diyor. Hazırlayın, sunun millete. Millet 'evet' diyorsa egemenlik kayıtsız şartsız milletin değil mi? Siz Atatürkçü değil miydiniz? Atatürkçü olduğuna göre Gazi Mustafa Kemal ne diyor, 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.' Öyleyse haydi millete gidelim ve millet bu kararı versin diyelim, milletin verdiği karara da uyalım. Bunun başka çıkış yolu olmaz. Çünkü burası iş tıkama yeridir ve bu parlamentoya saygısızlıktır" diye konuştu.
"KİM TIKAÇ VAZİFESİ GÖRÜRSE MİLLETE HESABINI VERİR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:
"Yeni anayasa konusu şu partinin veya bu partinin meselesi olmaktan çıkmış ve milletin meselesi konumuna dönüşmüştür. Kim bu konuda gerçekten tıkaç vazifesi görürse engelleyici duruma düşerse millete bunun hesabını verir. Kim bu yolu açan, kolaylaştıran, katkı veren konumunda olursa o da milleten mükafatını alır. İnşallah yeni Türkiye'nin inşası çerçevesinde yeni anayasamızı da çıkartacağız. Başkanlık sistemi de inşallah bu şekilde hayata geçecektir. Millet başkanlık sistemini istemiyor, benim milletim başkanlık sistemini istemiyorsa bizim milletimize söyleyecek hiçbir şeyimiz yoktur, onu da öper, başımıza koyarız. Olay bu kadar basittir. Türkiye'nin bu değişime ihtiyacı olduğuna inanıyorum."
Erdoğan, yürüttükleri görevler sebebiyle ülkenin ve milletin sorunlarını yakından bilen kaymakamlara yeni anayasa konusunda görüş ve düşüncelerini ortaya koymalarında fayda olacağını belirtti. - ANKARA
Son Dakika › Politika › Erdoğan'dan CHP'ye: Bunların İş Yapmak Diye Bir Derdi Yok - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?