Demirtaş Hakkari'de - Son Dakika
Politika

Demirtaş Hakkari'de

Demirtaş Hakkari\'de

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Batıda kime sorsanız, 'Terör var diye Hakkari gelişmemiş' diyor."

23.05.2013 18:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Batıda kime sorsanız, 'Terör var diye Hakkari gelişmemiş' diyor. Oysa Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu bölgenin gelişmesini ve kalkınmasını istememiş, tam tersi Cumhuriyet'in ilk kuruluş yıllarından itibaren 'Kürdistan' olarak tabir edilen bölge bir tehdit olarak görülmüş ve gelişmemesi için ne tedbir varsa alınmıştır" dedi.

Milliyet gazetesinin bir otelde düzenlediği "Hakkari'nin Ekonomik Kalkınması" konulu konferansa; Barış ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Hakkari Milletvekilleri Adil Zozani ve Esat Canan, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak, yazar Can Dündar, Defne Samyeli, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanı Servet Taş, STK temsilcileri, kanaat önderleri, işadamları ve çok sayıda davetli katıldı.

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin gelişmesi ve kalkınması için Milliyet gazetesi ailesi olarak konferanslar düzenlediklerini, şimdi de Hakkari'de olduklarını söyledi.

Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu ise, ekonomik sıkıntılara rağmen belediye hizmetleri verdiklerini belirterek halkın desteği ile ayakta durduklarını söyledi.

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ, BÖLGENİN GELİŞMESİNİ İSTEMEMİŞTİR"

Selahattin Demirtaş da Türkiye Cumhuriyeti'nin bölgenin gelişmesini istemediğini öne sürerek, "Batıda kime sorsanız, 'Terör var diye Hakkari gelişmemiş' diyor. PKK, 1984 sonrası silahları kullanmaya başlamış bir halk hareketi. Oysa Hakkari 1936'dan beri Türkiye'nin her açıdan, her yönden en geri kalmış ilidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu bölgenin gelişmesini ve kalkınmasını istememiştir. İlk 5 yıllık kalkınma planında, ondan sonrakinde ve sonradan gelen hükümetler de asla bu bölgenin kalkınmasını resmi bir politika olarak istememiştir. Tam tersi Cumhuriyet'in ilk kuruluş yıllarından itibaren bu bölge, Osmanlı döneminde Kürdistan olarak tabir edilen bölge, Cumhuriyet açısından da bir tehdit olarak görülmüş, bölgenin gelişmemesi için ne tedbir varsa alınmıştır" ifadelerini kullandı.

"SÜRGÜN POLİTİKALARI UYGULANMIŞTIR"

Sürgün ve göç politikaları uygulandığını da dile getiren Demirtaş, "Tehdit politikaları uygulanmıştır. Köy boşaltma politikaları uygulanmıştır ki bu sadece 90'larda yaşanmamıştır. 1920'lerden itibaren bölgenin hali hep böyle bir tırnak içinde tehlikeli bölge, tehlikeli algının kendi içinde güçlenmesi, örgütlenmesi, ekonomik olarak büyümesi, eğitim seviyesinin yükselmesi istenmemiştir. Bölgenin ekonomik gelişimindeki diğer bölgelerle arasındaki farkın bu kadar artmasının temel nedeni, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin resmi politikasıdır. Tüm bunlar göstergelerle rakamlarla çok basit açığa çıkarılabilecek şeylerdir. Bazı hükümetler bu bölgeler arası gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak için projeler üretmişlerdir ancak hiçbir zaman bölgenin topyekun kalkınması hedef alınmamıştır. Yapılan bazı teşvik projeleri de bölgede devlet yanlısı bazı ailelere peşkeş çekilerek çarçur edilmiştir. Maalesef Cumhuriyet tarihi boyunca akıllı, mantıklı projeler bu bölge için oluşturulamamıştır. Barış sürecinin başladığı bugünlerde bütün meseleleri topyekun konuşup tartışmamız gerekir. Hakkari'deki tarım ve hayvancılık başta olmak üzere, eğitim ve sağlık gözden geçirilmelidir. Hakkari her yönden sonuncu olabilir ancak kitap okumada Türkiye ortalamasına göre birinci sırada yer almaktadır" diye konuştu.

"YEREL YÖNETİMLERE YETKİ VERİLSİN. BİZ BUNA DEMOKRATİK ÖZERKLİK DİYORUZ"

Türkiye gibi büyük bir coğrafyanın, bir ülkenin Ankara'dan yönetilemeyeceğini ve bütün kararların da Ankara'da alınamayacağını söyleyen Demirtaş, "Yerel yönetimlere, yerinde yönetimlere yetki verilmesi gerekiyor. Biz buna demokratik özerklik diyoruz. Bölge meclisleri kurulabilir, yetkileri verilsin. Bu insanlar burada ne yapacaklarını bilirler. Bakın Hakkari'de AKP yüzde 15 oy aldı, biz yüzde 85 oranında oy aldık ancak Hakkari'yi biz yönetemiyoruz. Bu insanlar seçtikleri, oy verdikleri insanlar tarafından yönetilmek istiyor. AKP'nin Ankara'dan gönderdiği vali, belediyemizin birkaç yıllık bütçesine sahip. Hakkari'de yüzde 85 oy alan belediye başkanı validen resmi izin almadan şehir dışına bile çıkamıyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement