"Devletin Zirvesinde Gerilim Olmaz" - Son Dakika
Politika

"Devletin Zirvesinde Gerilim Olmaz"

"Devletin Zirvesinde Gerilim Olmaz"

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Devletin Zirvesinde Bir Gerilimin Olabileceğine Kesinlikle İnanmadığını Belirtti.

02.07.2009 07:16

TBMM Başkanı Köksal Toptan, devletin zirvesinde bir gerilimin olabileceğine kesinlikle inanmadığını belirterek, ''Çünkü devletin zirvesinde herkes sorumluluğunun idraki içerisindedir. Devleti yönetenlerin birbirine küs ve dargın olması düşünülemez'' dedi.

Kanal A Televizyonunda ''Görüş farkı'' programında, TBMM'de gece yarısı kabul edilen bir yasayla, ''sivillere askeri mahkeme yolunun kapatıldığı, askerlere de sivil yargılama yolunun açıldığı'' anımsatılarak, ''Bir yasanın gece ya da gündüz çıkması arasında bir fark mı?'' sorusu yöneltilen Toptan, ''Burada da iyice tartışılabilip, paylaşılabilseydi sorun çıkmazdı. Keşke bu tartışılan konu, daha önceki saatlerde ya da komisyonda tartışılabilseydi. Böyle bir sorunla karşı karşıya gelmeyecektik. İçeriğine baktığınız zaman; kaygı duyacak, endişe edecek, Türkiye'nin demokratik gelişimi bakımından 'niye bu yapıldı' denebilecek, uygulamada kurumlarımızı sıkıntıya sokabilecek çok önemli bir değişiklik yapılmadı. Sayın Cumhurbaşkanının bir inceleme süresi var, yasalaşırsa Anayasa Mahkemesi denetimi var. Çok fazla, bu tür noktalara odaklaşıp birbirimizi hırpalamamız lazım diye düşünüyorum'' dedi.

-TÜRKİYE DEMOKRASİSİ-

''Bu düzenleme ile Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının korunaksız hale geldiği'' yolunda yorumlar yapıldığının anımsatılması üzerine Toptan, şunları kaydetti:

''Endişe varsa, o endişeleri giderecek bir tartışmanın yapılmasında yarar var. Toplumumuzda, sadece odacıların ve çaycıların dokunulmazlığı yok, herkesin dokunulmazlığı var. Herkesin dokunulmazlığının olduğu bir yerde, TSK gibi çok önemli, günlük siyasetin ve tartışmaların dışında tutulması gereken bir kurumla ilgili hassasiyetlere dikkat etmemiz lazım. Allah korusun, Genelkurmay Başkanı gidip bir adamı öldürse, o yargılanmaz diye bir şey söz konusu olamaz. Böyle bir şeyle Türkiye karşılaşmadı, bundan sonra da karşılaşmaz.''

-DEVLETİN ZİRVESİ-

Köksal Toptan, devletin zirvesinde bir gerilimin olabileceğine kesinlikle inanmadığını söyledi.

''Çünkü devletin zirvesinde herkes sorumluluğunun idraki içerisindedir'' diyen Toptan, devleti yönetenlerin birbirine küs ve dargın olmasının düşünülemeyeceğini bildirdi.

Toptan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sivil toplum örgütleri, basın, kurumlar, Parlamento, siyasi partiler belli konularda çok sert tartışmalar yapıyorlar. 'Darbe geliyor, muhtıra deniyor.' Bir şeyler söyleniyor. Bunlar, bana göre bizi, özlemini çektiğimiz demokratik olgunluğa yaklaştıran tartışmalardır. Gerilim olarak nitelendirilen bu tartışmalardan böyle bir sonuç çıkarıyorum. Bütün toplumlarda uç ve keskin görüşler vardır. Bu görüşler toplumun çoğunluğunu teşkil etmediği zaman zaten bir sorun yok. Onlar o toplumun renkleri oluyorlar. Darbe düşünebilir, faşizan, komünizan bir düşüncenin sahibi olunabilir. Ama bunlar eyleme dönüşmediği müddetçe suç teşkil etmez. Herkes istediği şekilde düşünebilir. Darbeyi düşünmek düşünce özgürlüğü içerisinde ama, düşünce eyleme dönüştüğü zaman ne olur? O zaman devletin kurumları gerekeni yapar.''

Toptan, ''Bir darbe riski var mı?'' sorusunu yanıtlarken, ''Yok. Bütün tartışmalara baktığımız zaman, herkes birtakım eleştiriler yapıyor. Ama ondan sonra herkes gelip bir noktada duruyor, o durduğu nokta, demokrasidir'' diye konuştu.

-''SONUCU BEKLİYORUM''-

''İrtica eylem planı, belge midir, yoksa kağıt parçası mıdır?'' sorusunu da yanıtlayan Toptan, ''Ben işin sonucunu bekliyorum. Belgeyse Türkiye'nin geleceği açısından bir endişem olmaz ama üzülürüm. Bu belge doğru değilse, o zaman belki daha çok üzülürüm. Çünkü sahte ise kağıt parçası ise o zaman bunu ortaya koyanların kötü niyeti var demektir. Kurumlararası çatışmayı sağlamak gibi bir hedefleri var demektir. O daha kötü. Devlet, eninde sonunda bu işin doğrusunu ortaya çıkaracaktır'' şeklinde konuştu.

TBMM Başkanı Toptan, ''Türkiye'de irtica tehdidi olup olmadığının sorulması üzerine, toplumun yüzde 10'luk marjinal bir kesiminin olabileceğini, bunların arasında da irticayı isteyenlerin olabileceğini kaydetti.

SIFIRDAN YENİ BİR ANAYASA

Toptan, sıfırdan, yeniden bir Anayasa yapma hayali olduğunu belirterek, ''Bunun için bir yasa çıkarmamız ve bu yasayla da Anayasa yapımcısı bir Meclis kurmamız lazım. 150 kişilik bir Meclis düşünülebilir. Bu meclise de '2 yıl içinde bir Anayasa yap' denir'' dedi.

Toptan, yeniden Meclis Başkanlığı için aday gösterilmemesi halinde kırgınlık duymayacağını söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 'Devletin Zirvesinde Gerilim Olmaz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement