Dışişleri Heyeti Manisa'da - Son Dakika
Politika

Dışişleri Heyeti Manisa'da

Dışişleri Heyeti Manisa\'da

Dışişleri Bakanlığı Balkanlar ve Orta Avrupa Genel Müdürü Büyükelçi Hakan Okçal, Türkiye'nin dünyada artık önemli bir konuma sahip olduğu belirterek, "Türkiye artık Süper Lig'te oynuyor." dedi.

21.07.2011 15:39

Dışişleri Bakanlığı Balkanlar ve Orta Avrupa Genel Müdürü Büyükelçi Hakan Okçal, Manisalı sanayicilerle biraraya geldiği toplantıda Türkiye'nin dünyada artık önemli bir konuma sahip olduğu belirterek, "Türkiye artık Süper Lig'te oynuyor. Dünyanın asil takımı oldu" dedi.

Okçal, 2014 yılında Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin AB Dönem Başkanlığı'na getirilmesi durumu ile ilgili olarak da "Biz böyle bir kesimi tanımıyoruz. AB üyeliği olmazsa Türkiye bir şey kaybetmez" diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı'nın 'Kamu Diplomasi'si adı altında geliştirdiği program çerçevesinde tüm illeri gezen Dışişleri Bakanlığı Balkanlar ve Orta Avrupa Genel Müdürü Büyükelçi Hakan Okçal, Genel ve Ekonomik İlişkiler Daire Şube Müdürü Ferit Orçun Başaran ile Balkanlar ve Orta Avrupa Genel Müdürlüğü aday meslek memuru Alper Atak, Manisa'da temaslara başladı.

Heyet önce Manisa Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki toplantıda sanayicilerle biraraya geldi. Toplantıya Vali Yardımcısı Necmettin Yalınalp ve Ticaret Odası Meclis Başkanı Tezcan Ödemiş de katıldı.

Heyeti karşılayan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Yaşar Coşkun yaptığı konuşmada Balkanlar'da barış ve istikrarın korunması gerektiğinin altını çizerek, "Biz Manisalı sanayiciler olarak Balkanlar'da bir çok ülkeyle ticari ilişkiler konusunda iyi bir noktadayız. Temennimiz Balkanlar'la olan ilişkilerimiz bozulmaması" dedi.

OKÇAL, "BİZ BÖLGEMİZDE BARIŞ İSTİYORUZ"

Türkiye'nin dış politikaları hakkında bilgi veren Dışişleri Bakanlığı Balkanlar ve Orta Avrupa Genel Müdürü Büyükelçi Hakan Okçal da dış politikaların günden güne değişmeyen politikalar olduğunu ifade etti. Okçal, " Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla ülkemizin dış politikaları belirlenmiştir. Buna göre Atatürk'ün 'Yurtta sulh, cihanda sulh' ve 'Muasır medeniyetler seviyesine çıkmalıyız' sözleri geçmişte, bugün ve gelecekte ülkemizin dış politikalarına ışık olacaktır. Türkiye bugün Avrupa'da oyun kuran bir ülke haline geldi. Kalkınmamız gelişti ve artık dışarıya göç vermiyoruz. Ülkemiz Avrupa'da güçlü, müreffeh ve etkili bir ülke olarak biliniyor. Biz bölgemizde barış istiyoruz" diye konuştu.

Türkiye'ye karşı bazı Avrupa devletlerinin geçmişten gelen ön yargılarının olduğunu belirten Okçal, bunda İslam fobisinin rol oynadığını ileri sürdü. Avrupa'da önemli ve kritik bölgelerde Türkler'in bulunduğunu belirten Okçal, şunları söyledi:

"Bugün Avrupa'da askeri planlamalardan sorumlu hale gelen Türkler var. Aynı şekilde Güvenlik Konseyi'nde de ülkemiz kilit ülkedir. Libya konusunda tüm dünya Türkiye'nin ağzına bakıyor. Ayrıca ülkemiz G-20'nin de asli üyesidir. Avrupa ülkelerinden bazıları Güvenlik Konseyi konusunda Türkiye'ye oy vermese de Afrika ülkeleri sonuna kadar Türkiye'nin yanında yer alıyor. Türkiye artık Süper Lig'te oynuyor. Dünyanın asil takımı oldu."

Okçal, bir gazetecinin, "AB dönem başkanlığı Rumlar'a verilirse Türkiye'nin tavrı nasıl olacak?" şeklindeki sorusuna da şu yanıtı verdi.

"Biz o devlet denilen oluşumu kabul etmiyoruz. Bugünkü Kıbrıs Cumhuriyeti olarak belirtilen yer bugünkü devlet değil. Orada bir Kıbrıs Cumhuriyeti'nden söz etmek mümkün değil. Eğer dönem başkanlığı o oluşuma verilirse onunla masaya oturmamız mümkün değil. Biz böyle bir kesimi tanımıyoruz. AB üyeliği olmazsa Türkiye bir şey kaybetmez. Ama Türkiye'nin AB'ye katkı sağlayacağı kesin. "

Okçal konuşmasının ardından sanayicilerin kendisine yönelttiği soruları cevapladı. Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretinin ardından üç kişilik heyet Ticaret Borsası, CBÜ Rektörlüğü, OSB Bölge Müdürlüğü ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne de ziyaretlerde bulundu. - Manisa

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Dışişleri Heyeti Manisa'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement