Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "Bugüne kadar eczanelere ödenen toplam prim tutarı 1 milyar 251 milyon lira civarındadır. Eczanelerce karşılanan reçete sayısı da 2015 yılı rakamlarına göre 340 milyondur" dedi.
Soylu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı tarafından Erdoğan Özen Toplantı Salonu'nda düzenlenen, "Eczacılarla İstişare Toplantısı"nda, eczacı milletvekilleri, Türk Eczacıları Birliği (TEB) üyesi odaların başkanları ve eczacılarla bir araya geldi.
Soylu, istişare toplantısında yaptığı konuşmada, bakanlık görevine geldiği günden bu yana özellikle sosyal güvenlik sisteminin birçok alanında çeşitli değerlendirmeler yaparak, son 14 yılda yapılan büyük reform ve devrimlerin gerçekleşmesini sağlayan anlayışın devamı konusunda gayret gösterdiklerini söyledi.
"Sosyal Güvenlik Reformu'nun birinci fazı Türkiye açısından çok başarılı oldu" diyen Soylu, ikinci fazı hep birlikte gerçekleştireceklerini anlattı.
Sosyal Güvenlik Reformu'nda sadece kamu değil, vatandaş, hastaneler, özel tıp merkezleri, eczaneler ve bu olayların sürdürülebilirliğini sağlayan farklı sektörlerden birçok paydaşın olduğunu vurgulayan Soylu, "Sosyal güvenlik sisteminde en önemlisi gelecek nesillerimizdir. Biz bir emanetin bugünkü takipçileriyiz. Atacağımız her adım, yükselteceğimiz her maliyet, oluşturacağımız her memnuniyet ve karşı karşıya bırakacağımız her mağduriyet, bilmenizi istiyorum ki gelecek nesillerimize sirayet edecektir. Bu bizim açımızdan önemlidir" diye konuştu.
Soylu, bir taraftan sağlıklı ömrün sürekli olarak yükselmesi, çalışma hayatının dinamiklerinin farklılaşması, gelir seviyelerinin artmasının doğal olarak toplumsal talep ve konforun da değişmesini sağladığını anlatarak, "Kamunun görevi de bunu karşılayabilmek ve sürdürülebilir kılabilmek için planlamayı, programlamayı yapabilmek ve gerçeklerle toplumunu ve milletini karşı karşıya bırakabilmektir" ifadesini kullandı.
Toplantı için Sosyal Güvenlik Kurumu başkanına, eczacı milletvekillerine, Türk Eczacıları Birliği Başkanı ve Türkiye'deki tüm eczacılara teşekkür eden Bakan Soylu, bu çalışmaların yaklaşık bir aydır sürdüğünü söyledi.
Bakan Soylu, Sosyal Güvenlik Reformu kapsamında eczacıyı sadece ilaç satan, ilaç temin eden bir anlayış içinde görmediklerini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Birincisi, eczacı Sosyal Güvenlik Reformu'nun en önemli paydaşlarından bir tanesidir. İki, aynı zamanda sadece ilaç hizmetine erişimi sağlayan bir unsur değil bir taraftan bir psikolojik terapi yürüten, diğer taraftan ihtiyaçları karşılayan ve bazen ombudsmanlık görevi yerine getiren, belki geleneksel olarak kendisine verilen bir emaneti gelecek nesillere aktarmak için itina ile mesleğine sahip çıkan ve istihdam, gelir sağlayan bir paydaşımız olarak düşünüyoruz. Önümüzdeki süreçte neler yapabileceğimiz, nasıl bir süreç yürüteceğimiz üzerine de arkadaşlarımız itinayla çalıştılar."
Bugün bu çalışma bölümünün finalini gerçekleştireceklerini belirten Soylu, "Özellikle de bu ay sonu imzalanmasını beklediğimiz, karşılıklı mutabakatlaşmasını beklediğimiz yine TEB protokolünde 'yapısal olarak neler yapabiliriz, neler ortaya koyabiliriz'in başlangıcı için bir değerlendirmedeyiz" ifadesini kullandı.
"Esasımız, düşüncemiz vatandaşımızın memnuniyetidir"
Önümüzdeki süreçte genel sağlık sigortasında çok önemli adımlar atacaklarına değinen Soylu, hazırlıkların yapıldığını bildirdi. Soylu, 10 yılda iyi bir icraat ortaya koyduklarını, bir memnuniyet oluşturduklarını ve tecrübe edindiklerini vurgulayarak, "Esasımız, düşüncemiz vatandaşımızın memnuniyetidir, 25 bin yurt sathına yayılmış eczacımız, memnuniyetimizin birinci merhalesidir. Bunu da böyle görüyoruz" dedi.
Türkiye'de yaklaşık 25 bin 500 eczacı olduğunu belirten Soylu, eczanelerde 71 bin çalışan istihdam edildiğini ifade etti.
Eczacılarla aralarındaki ilişkinin sadece "al-ver" değil, aynı zamanda "gönül ilişkisi" olduğunu belirten Soylu, "Eczanelere ödenen toplam prim tutarı 1 milyar 251 milyon lira civarındadır. Eczanelerce karşılanan reçete sayısı da, 2015 yılı rakamları bunlar, 340 milyondur. Bu önemli bir rakamdır. Yaklaşık 79 milyonun 59 milyon 500 binine dokunan ve onlarla irtibat kuran ve yaklaşık da 18 milyar 350 milyon lira ciro yapan yani ekonomik büyüklüğümüzde bir pay sahibi olan kurumlar bütünlüğünden bahsediyoruz" ifadelerini kullandı.
"Canımı acıtan en önemli meselelerden bir tanesi iş kazaları"
Çalışmanın sabah başladığını ve yoğun programından dolayı bir bölümüne katılabildiğini belirten Soylu, şunları kaydetti.
"Sabah da iş sağlığı ve güvenliği konusunda özellikle teftiş başkanlığımızla bir araya geldik. İnşallah o konularla ilgili de önümüzdeki dönemde çok önemli adımlar atacağız. Çünkü yaklaşık 3,5-4 aydır belki canımı acıtan en önemli meselelerden bir tanesi iş kazalarıdır. Bu konuda toplum olarak, hep birlikte sorumluluğumuz var. İnşallah burada da hem eczanelerimizde hem hastanelerimizde hem diğer sosyal paydaşlarımızla sosyal sorumluluk projelerine imza atarız düşüncesi içerisindeyiz."
Toplantı, Bakan Soylu'nun açış konuşmasının ardından basına kapalı olarak soru-cevap şeklinde devam etti.
Son Dakika › Politika › Eczacılarla İstişare Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?