Erdoğan Shinawatra Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Politika

Erdoğan Shinawatra Ortak Basın Toplantısı

Erdoğan Shinawatra Ortak Basın Toplantısı

Başbakan Erdoğan: "Geçtiğimiz temmuz ayından bu yana Tayland vatandaşlarının ülkemizi ziyaretine vize muafiyeti getirilmesiyle Tayland'dan Türkiye'ye gelenlerin sayısında da ciddi bir artış oldu"

05.07.2013 19:05  Güncelleme: 19:34

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Geçtiğimiz temmuz ayından bu yana Tayland vatandaşlarının ülkemizi ziyaretine vize muafiyeti getirilmesiyle, Tayland'dan Türkiye'ye gelenlerin sayısında da ciddi bir artış oldu. 30 günlük vize muafiyeti söz konusu. Fakat biz bunu, karşılıklı geri kabuller görüşmesini bir neticeye bağladıktan sonra tamamıyla kaldırmanın da düşüncesi içerisindeyiz. Arkadaşlarımız bu çalışmayı bitirdikten sonra tamamıyla kaldıracağız" dedi.

Başbakan Erdoğan ve Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatra, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'ndeki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ve Tayland arasında yarım asrı aşkın bir süreye dayanan diplomatik ilişki bulunduğuna işaret eden Erdoğan, iki ülke arasındaki ticari, ekonomik, kültürel ve askeri konulardaki ilişkileri geliştirmenin gayreti içerisinde olduklarını söyledi.

Erdoğan, göreve geldiklerinde 200 milyon dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin, bugün 1,5 milyar dolara ulaştığını kaydederek, "Bunu yeterli görmüyoruz. Bunu daha ileri düzeye nasıl taşırız, bunun gayreti içinde olacağız. Özellikle inşaat sektöründe Tayland da başarılı bir ülke. Ülkemiz, Çin'den sonra ikinci sırada. Gerek ülkelerimiz arasında, gerekse üçüncü ülkelerde bu alanda güçlü işbirliği oluşturma imkanımız var. Tabii tüm bunların yanında özellikle savunma sanayine yönelik, enerji alanında yapabileceğimiz işbirliği var. Bunların değerlendirmesini ikili görüşmemizde de heyetler arası görüşmede de yaptık" diye konuştu.

Uluslararası ve küresel bazdaki politikaları değerlendirdiklerini aktaran Erdoğan, özellikle Asya-Pasifik bölgesindeki ülkelerin öneminin arttığını ve Türkiye'nin Asya-Pasifik bölgesindeki ülkelerle ikili ilişkilerini daha da geliştirdiğini belirtti.

Erdoğan, görüşmede, ülkeler arasında dostluk ve yakın işbirliği ilişkileri bulunmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiklerini vurgulayarak, "Bu bağlamda ikili ilişkilerimizi karşılıklı olarak daha ileri seviyelere taşımak ve atmakta olduğumuz uluslararası adımlar noktasında desteklerini istedik. İzmir Expo, bunun yanında 2015-2016 BM Güvenlik Konseyi gibi konularda kendileri de Türkiye'yi destekleyeceklerini, bizimle aynı şekilde kendilerinin üye olacağı veya temsil noktasında bulunacağı birçok uluslararası adımlarına biz de destek verme noktasında sözlerimizi verdik" dedi.

Ziyaret vesilesiyle iki ülke arasındaki ilişkileri geniş bir vizyonda, karşılıklı fayda esasında derinleştirmeyi hedefleyen bir ortak eylem planını da kabul ettiklerini, 3 ayrı anlaşma yapıldığını bildiren Erdoğan, bu anlaşmaların, Türkiye ile Tayland arasındaki ilişkileri çok daha güçlendireceğine inandığını söyledi.

- "Geçen yıl 50 bin vatandaşımız Tayland'ı ziyaret etti"

Erdoğan. THY'nin İstanbul-Bangkok arasında yüksek sezonda 14 uçuşa varan seferleri bulunduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti: "Geçen yıl 50 bin vatandaşımız Tayland'ı ziyaret etti. Tabii bu sefer sayılarını mevkidaşım da 'artıralım' diyor. Biz de aynı kanaatteyiz, bunları artırmaktan yanayız. Bu sefer sayılarını artırmak suretiyle, inanıyorum ki Tayland'dan Türkiye'ye, Türkiye'den Tayland'a giden vatandaşların sayısı daha da artacaktır. Geçtiğimiz temmuz ayından bu yana Tayland vatandaşlarının ülkemizi ziyaretine vize muafiyeti getirilmesiyle, Tayland'dan Türkiye'ye gelenlerin sayısında da ciddi bir artış oldu. 30 günlük vize muafiyeti söz konusu. Fakat biz bunu, karşılıklı geri kabuller görüşmesini bir neticeye bağladıktan sonra tamamıyla kaldırmanın da düşüncesi içerisindeyiz. Arkadaşlarımız bu çalışmayı bitirdikten sonra tamamıyla kaldıracağız. Bu artışın devam etmesinden ve daha fazla Tayland vatandaşını Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyarız. Tüm bu gelişmeler, esasen halklarımız arasındaki temasları da güçlendirecektir. Halklarımız arasındaki temasların güçlenmesi, şüphesiz ki her iki ülkenin birbiriyle olan dayanışmasını, kaynaşmasını da güçlendirecektir."

Görüşme sırasında, Tayland ile serbest ticaret anlaşması müzakerelerine bir an önce başlanması isteğini ilettiğini belirten Erdoğan, Shinawatra'nın, İstanbul'da Türk ve Tayland özel sektör temsilcilerini, üst düzey yöneticilerini bir araya getirecek toplantıya katılarak, iki ülke iş adamlarına hitap edeceğini kaydetti. Erdoğan, "Bu da farklı dönemin başlamasına vesile olabilir. Tayland'ın sunduğu yatırım, ticaret ve işbirliği imkanları hakkında Türk iş dünyasını ilk elden bilgilendirmiş olacaklar" diye konuştu.

Erdoğan, konuk başbakana kalabalık bir Taylandlı iş adamı heyetinin eşlik ettiğini, ziyaretin ikili ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağını söyledi.

Başbakan Erdoğan, Shinawatra'nın Marmaray'ı gezdiğine değinerek, "Temenni ederim ki bir dahaki gelişlerinde artık Marmaray'dan yüksek hızlı trenle Avrupa'dan Asya'ya veya Asya'dan Avrupa'ya geçme fırsatını buluruz" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Erdoğan Shinawatra Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement