Eşber Yağmurdereli'den, CHP'ye 'Barış Süreci' Eleştirisi - Son Dakika
Politika

Eşber Yağmurdereli'den, CHP'ye 'Barış Süreci' Eleştirisi

Avukat ve Yazar Eşber Yağmurdereli, muhalefetin barış sürecinde sessiz kalmasının ürkütücü olduğunu belirterek, "CHP gibi demokrasi talep eden, özgürlüğün peşinde olan bir partinin gelecekte bu anlayışıyla bu toplum sahnesinde yer alamayacağını"...

27.03.2013 17:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avukat ve Yazar Eşber Yağmurdereli, muhalefetin barış sürecinde sessiz kalmasının ürkütücü olduğunu belirterek, "CHP gibi demokrasi talep eden, özgürlüğün peşinde olan bir partinin gelecekte bu anlayışıyla bu toplum sahnesinde yer alamayacağını söylemek istiyorum" dedi.

Türkiye Barış Meclisi, barış süreciyle ilgili olarak Cezayir Restaurant'ta basın toplantısı düzenledi. Toplantıya yazar ve Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü Hakan Tahmaz, Prof. Dr. Maya Arakon, Avukat ve Yazar Eşber Yağmurdereli ve yönetmen Özcan Alper katıldı.

Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü Hakan Tahmaz, PKK'nın sınır dışına çekilmesinin, Kürt sorunun çözümü için çok önemli bir başlangıç ve fırsat olacağını belirterek, "Ancak çekilmenin güvenlikli gerçekleşmesi, çözüm sürecinin hızını ve gelişmesini belirleyecektir. Bu konu bir an önce taraflarca netleştirilmeli, çözümün önü açılmalı ve gerilime dönüştürülmemelidir. Süreci zora sokan tutumlar terk edilmeli, sürecin nasıl gelişeceğine dair toplumun bilgisi oldukça sınırlıdır" dedi.

Barış ve çözüm sürecinin, geçmişle yüzleşmek, hakikatlerin araştırılması ve sosyal sorunların giderilmesi için bir dizi komisyonun kurulmasını zaruri kıldığını belirten Tahmaz, "Bu komisyonlarda toplumun yarısını oluşturan kadınların eşit özne olarak yer almaları sağlanmalıdır" diye konuştu.

PKK'nın silahlara veda etme iradesini beyan etmesinin hiçbir zaman kalıcı barış ve Kürt sorununun çözümü anlamına gelmediğini belirten Tahmaz, "Barış sürecinin de, Kürt sorunun da eşit, adil ve demokratik çözüme dönüşmesi anayasal ve yasal düzenlemelere bağlı bir konudur" dedi.

Prof. Dr. Maya Arakon da toplumda "PKK sınır dışına çıktığı andan itibaren bu iş bitiyor" şeklinde bir algı oluştuğunu ancak bunun böyle olmayacağını ifade ederek, "Türkiye'nin kendi iç dinamitleri Avrupa'daki benzer çözüm süreçlerinden farklı bir toplamların çok fazla iç içe geçmiş olmasının bir avantaj olarak kullanılması da mümkün olacaktır. Barış uzun bir süreç olacak, zorlu bir süreç olacak, provokasyonlara açık bir süreç olacak" şeklinde konuştu.

EŞBER YAĞMURDERELİ'DEN CHP'YE ELEŞTİRİ

Avukat ve Yazar Eşber Yağmurdereli ise süreci değerlendirdiği konuşmasında muhalefeti eleştirdi. Yağmurdereli, "En ürkütücü olan bu ülkenin ana muhalefet partisinin, ortaya çıkmış bu gelişme karşısında bir anlamda sessiz kalması. Sessiz kalmak suretiyle barışa olan katkısını esirgediği şeklindeki bir izlenim. Ben bunu endişeyle karşılıyorum. MHP için bir şey demiyorum ama CHP gibi demokrasi talep eden, özgürlüğün peşinde olan, sokaktaki sıradan insanın enerjisini sosyal demokrasi adına, sol adına derleyip, toplayıp böyle politikalara katkı yapan bir partinin gelecekte bu anlayışıyla bu toplum sahnesinde yer alamayacağını söylemek istiyorum. Onun için bence CHP anayasa çalışmalarına, siyasi parti çalışmalarına dahil olacaksa öncelikle barajın düşürülmesi noktasında şarj olması gerekir" dedi.

Önümüzdeki sürecin, Habur sonrası yaşanan psikolojik ortamda göz önüne alındığında son derece hassas olduğunu belirten Yağmurdereli, siyasi partiler ve medya dahil herkesin son derece dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Yönetmen Özcan Alper de, "Bu ülkede yaşayan bir yönetmen olmaktan öte, bir genç olarak bu süreç nereye varırsa varsın, hayal kırıklıklarıyla beraber sadece ve sadece tek bir gencin ölmemesi uğruna bu sürecin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. O yüzden her şekilde ve her durumda bu sürecin yanında olmak, barışa omuz vermek, bütün politik ve siyasi görüşlerimizin ötesinde insani olarak bu sürece omuz vermemiz gerektiğini biliyorum" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Eşber Yağmurdereli'den, CHP'ye 'Barış Süreci' Eleştirisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement