Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş'tan 'Salgın' Uyarıları - Son Dakika
Politika

Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş'tan 'Salgın' Uyarıları

Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş\'tan \'Salgın\' Uyarıları

Eski Sağlık Bakanı ve MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, Aksaray'daki Salgın Hastalıkların, Kanalizasyon Suyunun İçme Suyu Şebekesine Karışmasından Kaynaklandığını Söyledi.

21.05.2008 16:52

Eski Sağlık Bakanı ve MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, Aksaray'daki salgın hastalıkların, kanalizasyon suyunun içme suyu şebekesine karışmasından kaynaklandığını söyledi.

MHP Kırıkkale Milletvekili Durmuş ve Aksaray Milletvekili Osman Ertuğrul, TBMM'de düzenledikleri basın toplantısında Aksaray, Konya, Şereflikoçhisar ve Siirt'te yaşanan salgın hastalıklarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sularla bulaşan bakteri ve virüs hastalıklarının epidemi yapan ve ölümcül sonuçlar doğuran ciddi hastalıklar olduğunu vurgulayan Durmuş, bunların birçoğunun ihbarı mecburi hastalıklar olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Genel Müdürlüğü, sağlık müdürlükleri, halk sağlığı laboratuvarları, hastaneler, hıfzısıhha merkezleri ve il hıfzısıhha kurullarının bu konuda sorumlulukları bulunduğunu kaydeden Durmuş, sağlık hizmeti veren tüm kurumların bu konuda ihbarda bulunmak zorunda olduklarını dile getirdi. Durmuş, "Hastalık konusunda ciddi kuşkuların belirmesi ile birlikte kesin laboratuvar sonuçları gelmeden tedbirler alınır. İçme suyu, fiziksel, kimyasal ve biyolojik yönden incelemeye alınır. Suların klor düzeyi yeniden düzenlenir veya halkın suları kaynatmadan, klor tabletleri ile güvenli hale getirmeden içmesi yasaklanır" şeklinde konuştu.

Birçok ilde kanalizasyon ve içme suyu şebekesinin modern şehircilik altyapısından uzak ve eski olduğuna dikkat çeken Durmuş, kanalizasyon üstte, su şebekesi altta veya yan yana seyreden iller bulunduğuna işaret etti.

Su kesintisi sık olan yerleşim yerlerinde kanalizasyondan sızan atık suların, su şebekesinde oluşan vakum etkisi ile kanalizasyon suyunun içme suyuna karıştığını anlatan Durmuş, son dönemde artan yağışlar ile bu bulaşmanın da arttığını vurguladı. Aksaray'daki olayın kanalizasyon tamiratı ile ilgili bir olay olduğunu ifade eden Durmuş, diğer illerde bunun yaşanmayacağının garantisi olmadığını belirtti.

"ÖNCE KANALİZASYON İLE İÇME SUYUNUN İLİŞKİSİ KESİLMELİ" Vatandaşlara da uyarılarda bulunan Durmuş, emin olunmayan suyun kaynatmadan ya da klorlanmadan içilmemesini istedi. Durmuş, damacana sularına dahi rengin bozuk olması halinde klor atılması gerektiğini söyledi. Sağlının hala devam ettiğine işaret eden Durmuş, salgının şehrin bütününe ve diğer illere yayılma eğilimi gösterdiğini ifade etti. Aksaray Valisi Sebati Buyuran'ın, 'Klor bu virüse etkisiz' kehanetinde bulunduğunu öne süren Durmuş, "Şehir suyuna kanalizasyon açık olarak bulaşırsa, bulaşma aktif olarak yoğun devam ediyorsa, hiper klorlama yapılmazsa seyreltik klorun etkisi olmaz. Uç noktalardan su örnekleri alınır ve ölçüm yapılır. Önce kanalizasyon ve su borusu ilişkisini kesmek lazım" dedi. Durmuş, 7 gün sonra üreyen virüsler olabileceğini hatırlatarak, epidemi ile ilgili çalışma yapılması gerektiğini dile getirdi.

(ZÇ-NÇ-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş'tan 'Salgın' Uyarıları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement