Hdp Eş Genel Başkanı Demirtaş Açıklaması - Son Dakika
Politika

Hdp Eş Genel Başkanı Demirtaş Açıklaması

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bize karşı tutum siyasidir, bizim de tutumumuz siyasidir.

14.07.2016 18:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bize karşı tutum siyasidir, bizim de tutumumuz siyasidir. Evet biz ifade vermeye gitmiyoruz, bizimle ilgili karar almak isteyen savcı, hakim buyursun kararlarını alsınlar." dedi.

Demirtaş, beraberindeki partililerle, aynı binada faaliyet gösteren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ile Alevi Bektaşi Federasyonunu ayrı ayrı ziyaret etti.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan'ı ziyaretinde konuşan Demirtaş, sivil toplum örgütü olarak derneğin, Türkiye'nin demokrasi sorunları karşısında duyarlı bir duruş sergilediğini söyledi.

Yürütülen mücadeleyi "önemli ve anlamlı" diye nitelendiren Demirtaş, bunun diğer sivil toplum örgütlerine de örnek olması gerektiğini ifade etti. Demirtaş, gerçek sivil toplum örgütlerinin Türkiye'deki demokrasi mücadelesi açısından kıymetli faaliyetler yürüttüğünü, Pir Sultan Abdal Derneğinin de bu örgütlerin en önemlilerinden birisi olduğunu anlattı.

Pir Sultan Abdal Derneği gibi örgütlenmelerin Türkiye'de kutuplaşmanın önlenmesi açısından önemli çalışmalar yürüttüğünü, bunu da HDP olarak çok önemsediklerini belirten Demirtaş, etkinliklerde dile getirilen mesajların kendilerine de moral ve büyük bir güç verdiğini vurguladı.

Demokrasi güçlerinin, ülkede özgür ve eşit şekilde yaşamanın önemine yönelik faaliyetlerini yakından takip ettiklerinin altını çizen Demirtaş, "Hiçbir sivil toplum örgütü bizimle siyasi olarak, ideolojik olarak aynı düşünmek zorunda değildir. Hiçbir sivil toplum örgütünü partimizin bir arka bahçesi olarak asla düşünmeyiz. Bu, büyük bir haksızlık, hakaret olur." diye konuştu.

Demirtaş, zorlu bir döneme doğru ilerlendiğini, AK Parti'nin Türkiye'deki iç barış konusunda herhangi bir projesinin hiçbir şekilde gelişmediğini öne sürdü.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Selahattin Demirtaş, Karadenizli iş adamlarının PKK'ya ciddi yardımlarda bulunduğu yönündeki iddialarının hatırlatılması üzerine, bunu, HDP'li belediyelerin PKK'ya yardım etmekle suçlanması üzerine gündeme getirdiğini söyledi.

Demirtaş, Karadenizli, Rizeli diyerek tüm Rizeli iş adamlarını suçlamak istemediğini vurgulayarak, "Aflarına sığınıyorum. Tüm Rizeli veya Karadenizli iş adamları böyle davrandı demek istemiyorum. Ama bölgenin bir realitesinden söz ediyorum. Bunlarla ilgili bir işlem yapılmamışsa hiç kimseyle ilgili bir işlem yapılmaması lazım. Ben onlarla ilgili işlem yapsınlar da demiyorum. Bölgenin realitesinden bahsediyorum. Realite buydu. Belediyelerimiz o kadar çok haksızlığa maruz kalıyorlar ki bunlara açıklık getirmek istedim." ifadelerini kullandı.

Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesi

Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesi tartışmalarıyla ilgili bir soru üzerine Demirtaş, vatandaşlık meselesinde ortaya çıkan tartışmanın sağlıksız yürümesindeki yegane nedenin AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik güvensizlik olduğunu ileri sürdü.

Göç Bakanlığı kurulması konusuna sıcak baktıklarını belirten Demirtaş, "Bu konuda her türlü desteği hükümete sunmaya hazırız. Yeter ki insani yaklaşsınlar." diye konuştu.

Bahoz Erdal'ın öldürülmesi

Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin'in öldürülmesine ilişkin kendisine ulaşan bir bilginin bulunup bulunmadığı sorusu üzerine Demirtaş, Bahoz Erdal'ın dün bir radyo programına canlı bağlandığını savundu. Bundan başka nasıl bir delilin olacağını kendisinin bilmediğini dile getiren Demirtaş, şunları söyledi:

"İstihbarat birimleri de eminim ki teyit etmiştir. O ses, suikast veya öldürme iddialarından sonra alınmış bir ses kaydı olarak tespit edildi. Ama burada ilginç olan şudur, 40 yılda 50 bin kişi öldü. Birileri ölünce bu mesele çözülürmüş gibi günlerce tartışılması resmen bir acziyettir. Ortada 100 yıldır Kürt sorunu var, Bahoz Erdal sorunu yok. Kürt sorununu çözmeden bin tane daha Bahoz Erdal öldürsen bu sorun çözülmüş olmaz ki."

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin ifade vermesi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, ifade verdikten sonra Ankara Adliyesi'nde yaptığı açıklamaların hatırlatılması üzerine Demirtaş, meselenin savcıların nezaketi meselesi olmadığına dikkati çekti.

Meselenin siyasetçilerin kabalığı, nezaketsizliği meselesi olduğunu belirten Demirtaş, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ortada bir yargılama yok, siyasi bir darbe var. Bu darbenin destekçilerinden biri de Devlet Bahçeli'dir. Tabii tıpış tıpış gidip ifadeyi verecek. Kendisi 'evet' oyu vermiş. 'Evet' oyu verenler tıpış tıpış gidecek, ifadeyi verecekler. Ama biz 'hayır' dedik. Darbeye 'hayır' diyenlerin darbe yokmuş gibi davranmasını kimse beklemesin. Biz, yargılanmaya karşı değiliz. Ortada saygı duyulacak bir yargı yok. Mesele budur. AKP'nin hukuk komisyonları gibi davranan, Cumhurbaşkanı ile çay toplamaya gidenler bizi nasıl adil yargılayacak.

Bize karşı tutum siyasidir, bizim de tutumumuz siyasidir. Evet biz ifade vermeye gitmiyoruz, bizimle ilgili karar almak isteyen savcı, hakim buyursun kararlarını alsınlar. Bizim savunulmayacak hiçbir şeyimiz yoktur ama gidip ifade verenler de bize çağrı yapmasınlar. Herkes onlar kadar 'kurbanlık koyun' gibi boynunu uzatmak zorunda değil bu darbe tezgahına. Bu onların tercihidir, saygı duyarız. Onlar da bizim bu tutumumuza saygı duysunlar."

TBMM'deki içtüzük görüşmeleri

Demirtaş, TBMM'de 4 partinin katılımıyla toplanan İçtüzük Uzlaşma Komisyonu'ndan bir uzlaşma çıkmasını bekleyip beklemediği sorusu üzerine, bu konunun yıllardır tartışıldığını hatırlattı.

Grup Başkanvekili olduğu dönemde bir taslak hazırladıklarını ancak o dönemde parti liderlerinin bunu kabul etmediğini aktaran Demirtaş, şunları kaydetti:

"İçtüzükte muhalefetin sesini kısmaya yönelik bir değişiklik öngörülüyorsa bunu kesinlikle kabul etmeyeceğiz. AKP'nin beklentisi muhalefetin sesini kısmak, anayasa değişiklikleri de dahil bütün yasaları oradan tıkır tıkır çıkarmaktır. Niyeti odur. Arzu ettikleri çerçevede tek başlarına içtüzük değişikliği yapmaya kalkarlarsa da parlamentoyu kilitlemek dahil olmak üzere her türlü direnişi gösteririz." dedi.

Demirtaş, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan'la görüşmesinin ardından Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Baki Düzgün'ü ziyaret etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Hdp Eş Genel Başkanı Demirtaş Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement