Hdp'li Dora Açıklaması - Son Dakika
Politika

Hdp'li Dora Açıklaması

"Ezidi yurttaşlarımızın uğradıkları haksızlıklara son verilmesi için tüm sorumlulara çağrı yapıyoruz"

15.01.2015 17:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, "Ezidi yurttaşlarımızın uğradıkları haksızlıklara son verilmesi için tüm sorumlulara çağrı yapıyoruz" dedi.

Dora, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Ezidilerin yüzyıllardır bağlı bulundukları devletler ve birlikte yaşadıkları halklardan, dini inançlarından ötürü hep zulüm gördüklerini söyledi.

Şengal katliamından sonra Türkiye'ye sığınan binlerce Ezidi dışında 40 yıl öncesine kadar Türkiye'de 80 bin civarında Ezidi yaşadığını belirten Dora, bugün sayının 400'ün altına düştüğünü kaydetti.

Uğradıkları baskılardan dolayı Avrupa'ya göç etmek zorunda kalan Ezidilerin, tapulu arazilerinin dahi işgal edildiğini, arazi sahiplerinin tehdit edildiğini anlatan Dora, Ezidilere karşı yapılan arazi gaspları ve tehditlerinin son örneğinin bugün Nusaybin'e bağlı Çilesiz Köyü'nde yaşandığını ifade etti.

Çilesiz Köyü'ne komşu olan Söğütlü Köyü, Seyar mezrasının korucu olan sakinlerinin son zamanlarda Ezidi yurttaşların yaşadığı Çilesiz Köyü'ne ait bir kısım arazileri tehditle, zorla sürmeye ve dolaysıyla gasp etmeye çalıştıklarını savunan Dora, "Tapulu olan bu arazileri, korucular, devletin kendilerine verdiği koruculuk yetkilerini de kullanarak haksız şekilde tehdit ve hakaret ederek ellerinden almak istiyorlar" dedi.

Dora, hükümet yetkililerinin gayrimüslim vatandaşlara "geri dönün" çağrısı yaptıklarını anımsatarak, "Bu durumda nasıl geri dönecekler? Hükümet bu konuda gereken politikaları üretmeli ve vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini bir an önce sağlamalıdır. Başta Çilesiz Köyü olmak üzere Ezidi yurttaşlarımızın uğradıkları haksızlıklara son verilmesi için tüm sorumlulara buradan çağrı yapıyoruz" diye konuştu.

Dora, koruculuk sisteminin hukuk devletinde yeri yokken özellikle barış ve çözüm sürecinin önemli gereklerinden biri olarak hemen kaldırılması gerektiğini söyledi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Hdp'li Dora Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement