İngiltere parlamento heyeti İran'da - Son Dakika
Politika

İngiltere parlamento heyeti İran'da

İngiltere Parlamentosu'nun İran-İngiltere Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, "İran ile 5+1 arasında Cenevre'de imzalanan nükleer anlaşmadan oldukça umutluyum" dedi.

07.01.2014 16:24

İngiltere Parlamentosu'nun İran-İngiltere Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, "İran ile 5+1 arasında Cenevre'de imzalanan nükleer anlaşmadan oldukça umutluyum" dedi.

İran Meclisi İran-İngiltere Parlamentolararası Dostluk Grubu'nun davetiyle Tahran'a gelen Straw başkanlığındaki dört kişilik heyet, İran-İngiltere Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Abbas Ali Mansuri ile görüştü.

Görüntü alınmasının ardından basına kapalı devam eden görüşmenin başında İngiltere Parlamento Heyeti'nin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Mansuri, "İran ile İngiltere ilişkileri geçmişte birçok iniş ve çıkışlara sahne oldu. Her iki ülkenin zengin medeniyeti ve bulundukları coğrafyadaki önemli rolünü dikkate aldığımızda ilişkilerimizde saygı ve karşılıklı menfaatler üzerine kurulu yeni ufukların açılmasını umuyoruz" diye konuştu.

"İran ile Batı ilişkilerinin tarihçesini genel bir bakışla ele aldığımızda, Batı ve ABD tarafından nükleer enerji, terörizm ve Siyonist rejimin (İsrail) kitle imha silahları cephaneliği konularında çifte standart uygulanması İran milletinin ilişkileri geliştirmeye olan inancını olumsuz yönde etkilemiştir" diyen Mansuri, Avrupa ve ABD'nin Cenevre'de varılan son nükleer anlaşmaya sadık kalarak sürece katkıda bulunacaklarını umduklarını ifade etti.

Mansuri, İran halkının özgür ve direnişçi bir millet olduğunu ve İslam devriminden sonra gelen birçok dönemde bunu takdir edilen bir biçimde kanıtladığını, bu nedenle Batı'nın böyle bir milletle saygı ve hürmeti gözeterek konuşması gerektiğini kaydetti.

İran'a gelmekten duydukları memnuniyeti dile getiren İngiltere-İran Dostluk Grubu Başkanı Straw ise iki ülke arasındaki ilişkilerin geçmişte çok fazla çalkantılara sahne olduğuna katıldığını ancak bugün karşılıklı menfaatler çerçevesinde ilişkilerin iyileştirilmesinin önemli olduğunu ve parlamentonun bu konuda çok büyük rol oynayabileceğini belirtti.

"İngiltere Meclisi İran-İngiltere Dostluk Grubu her zaman mevcut ilişkilerin ilerletilmesini istemiş ve İran ile Batı ilişkileri hakkındaki radikal görüşlere karşı olmuştur" diyen Straw, "İran'ın barışçıl nükleer faaliyet hakkının tanındığını ve Cenevre'de imzalanan nükleer anlaşmadan oldukça umutlu olduğunu" söyledi.

İngiltere Parlamento heyetinde bulunan bir başka dostluk grubu üyesi Lord Norman Lamont da Cenevre anlaşmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek şu açıklamalarda bulundu:

"İran'ın nükleer faaliyetlerinin barışçıl ve yaptırımların ne İran ne de Batının menfaatine olduğunu biliyoruz. Ancak daha fazla güven ve şeffaflık oluşturarak yaptırımların tamamen kaldırılması için çabalamalıyız ve İran bu son dönemde bu doğrultuda iyi adımlar attı."

İngiltere Parlamento heyetinde bulunan milletvekillerinin, İran'ın Suriye krizinin çözümünde etkin rol almasını desteklediklerini ve Tahran'ın uluslararası olaylardaki rolünün göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade ettikleri belirtildi. Straw'ın ayrıca, İran Meclisi İran-İngiltere Dostluk Grubunu Londra'ya davet ettiği öğrenildi.

İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı Straw'ın başkalık ettiği 4 kişilik parlamento heyetinde muhafazakar milletvekillerinden Lord Norman Lamond, İşçi Partisi Milletvekili Jeremy Corbyn ve Muhafazakar Parti'den Ben Wallace bulunuyor. Ziyaretleri üç gün olarak planlanan İngiliz milletvekillerinin, İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi ve Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile görüşmeleri bekleniyor.

Ziyaret, 2008 yılından beri İngiltere Parlamentosundan İran'a yapılan ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor. Heyet Başkanı Straw ise Haşimi Rafsancani'nin cumhurbaşkanı olduğu 2000'li yılların ilk yarısında birçok defa İngiltere Dışişleri Bakanı unvanıyla İran'a ziyarette bulunmuştu.

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliği'nin 2011 yılında bir grup üniversite öğrencisi tarafından basılması ve altı elçilik çalışanının rehin alınmasının ardından tamamen kopmuştu. Londra olayın ardından İran'daki büyükelçiliğini kapatmış, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler en alt düzeye indirilmişti.

İngiltere'nin, nükleer programı dolayısıyla aldığı yeni yaptırım kararının ardından Tahran Büyükelçiliğine düzenlenen saldırı, 1979 yılındaki İran İslam Devrimi'nden sonra iki ülke arasında yaşanan en kötü kriz olarak nitelendirilmişti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin göreve gelmesinin ardından dış politikada başlayan yumuşama sürecinde her iki ülke yetkilileri söylemlerinde ilişkilerin iyileştirilmesi mesajı vermeye başlamış, 24 Eylül'de New York'ta düzenlenen BM Genel Kurulu çerçevesinde görüşen İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, iki ülke arasındaki ilişkileri adım adım iyileştirme kararı almış ve bunun neticesinde Tahran ve Londra karşılıklı olarak yerleşik olmayan maslahatgüzar atamışlardı.

İngiltere parlamento heyeti İran\'da
Kaynak: AA

Son Dakika Politika İngiltere parlamento heyeti İran'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement