Irak Başbakanı İbadi, Tahran'da - Son Dakika
Politika

Irak Başbakanı İbadi, Tahran'da

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Cihangiri: “İran tüm gücüyle Irak halkının yanında yer alacaktır” Irak Başbakanı İbadi: “Irak’taki teröristler sadece bizim için değil bütün bölge için büyük bir tehdit”

21.10.2014 14:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, ülkesinin "tüm gücüyle" Irak halkının yanında yer alacağını belirtti.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Tahran'da resmi temaslarda bulunan Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'yle bir araya gelen Cihangiri, Irak'ın "askeri ve sivil gücünün teröristleri etkisiz hale getirebilecek seviyede" olduğuna inandıklarını aktararak, "İran İslam Cumhuriyeti tüm gücüyle Irak halkının yanında yer alacak, teröristlere karşı mücadelede zafer Irak halkının olacaktır" ifadesini kullandı.

Irak Başbakanı İbadi ise göreve geldikten sonra İran'a gerçekleştirdiği ilk resmi ziyareti hakkında, "Ekonomi alanlarında faaliyet gösteren birçok bakanla gerçekleştirdiğimiz ziyarette iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri güçlendirmeyi hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.

Irak'taki "terörist grupların" ülkede oluşturduğu tehlikeye değinen İbadi, şunları kaydetti:

"Bu terörist gruplar ve destekçileri, Irak'ta son 11 yılda kaydedilen ilerlemeleri ortadan kaldırmayı hedefliyor. Irak son yıllarda terörizm nedeniyle birçok acı yaşamıştır ancak yaşanan son olaylar geçmiştekilerden farklılık göstermektedir. Bugün Irak'ta yaşanan durum, küçük çaplı terörist grupları etkisiz hale getirmekten ziyade, büyük bir askeri savaş halini almıştır. Irak'ı tehdit eden teröristler sadece bizim için değil bütün bölge için büyük bir tehdit oluşturuyor. Terörist gruplar Şii ve Sünni Müslümanlar arasında ayrılık ve fitne yaratmayı hedefliyor."

Haydar el-İbadi, hükümetinin bu fitneleri ortadan kaldırmaya kararlı olduğunu da vurguladı.

Başbakanlık görevine geldikten sonra ilk dış ziyaretini gerçekleştiren İbadi'ye iki gün sürecek temaslarında petrol, elektrik, ticaret ve doğal su kaynakları bakanları da eşlik ediyor. İki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi hedeflenen ziyaretin ana gündemini, "IŞİD'le mücadele ve Irak'ın bayındırlık sorunlarına çözüm arayışı" oluşturuyor. - İran

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Irak Başbakanı İbadi, Tahran'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement