"Başından Beri Yaptırımların Mantıksız Olduğunu Söyledik" - Son Dakika
Politika

"Başından Beri Yaptırımların Mantıksız Olduğunu Söyledik"

"Başından Beri Yaptırımların Mantıksız Olduğunu Söyledik"

İran Dışişleri Bakanı Zarif, İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerin, tüm yaptırımların kaldırılmasıyla sonuçlanması gerektiğini söyledi.

04.02.2014 17:04  Güncelleme: 17:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerin, tüm yaptırımların kaldırılmasıyla sonuçlanması gerektiğini söyledi.

İran'a resmi ziyarette bulunan İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ile bir araya geldi. İki bakan, görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İsveçli mevkidaşının, davetlerini kabul ederek Tahran'a gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Zarif, karşılıklı ilişkiler ve uluslararası konuları ele aldıklarını ancak Afganistan başta olmak üzere bölgesel konuları henüz görüşme fırsatı bulamadıklarını ifade etti.

Zarif, nükleer müzakerelerin de ele alındığı görüşmede, iki tarafın da sürecin sürdürülmesi konusunda hemfikir olduğunu belirtti.

İnsan haklarına ilişkin konularda da görüş alışverişinde bulunduklarına değinen İranlı bakan, şunları kaydetti:

"Elbette bu konu hakkında her zaman bakış açısından kaynaklanan farklılıklarımız vardı. İnsani hedefler doğrultusunda ileriye dönük adımlar atabilmeyi, bu konu hakkında daha fazla anlayış ve istişare sağlanmasını ümit ediyoruz. İran ile Avrupa Birliği arasında diyaloğu ve anlaşma ortamını sağlayarak, görüş ayrılıklarının azaltılmasını ve insan haklarına ilişkin konuların takibinin siyasi çerçevenin dışına çıkarılmasını umuyoruz."

Zarif, İran'da insan haklarının durumuna ilişkin soruya,"İran İslam Cumhuriyeti'nin son 30 yılına baktığımızda, tüm hükümetlerin halkın sandıktaki iradesiyle iş başına geldiğini görüyoruz. Bu nadir görülen kalıcı demokratik sisteme, halkın yüzde 70'inin sandık başına giderek oy kullandığı son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de şahit olduk. İran, yine bu alanda önemli bir adım atarak, vatandaşlık hakları beyannamesini sunmuştur" yanıtını verdi.

İran'da erişimin yasak olduğu sosyal paylaşım sitesi Facebook hakkındaki bir soru üzerine Zarif, bunun karmaşık bir konu olduğunu ve birbirini etkileyen diğer konularla beraber ele alınması gerektiğini kaydetti.

"Umarım, diyalog ile halkımızın hem bilgiye ulaşımını mümkün kılacak hem de ahlaki değerlerin korunmasını sağlayacak bir mekanizma geliştiririz" diyen Zarif, tüm sorunların diyalog ile çözüme kavuşturulabileceğini vurguladı.

-Nükleer müzakereler-

Zarif, 50. Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı ikili görüşmenin ayrıntılarının sorulması üzerine, "Kerry ile görüşmemizin ekseni, müzakerelerin sürdürülme şekliyle ilgiliydi. Kerry, ABD'nin taahhütlerini yerine getirmesi konusunda ciddi bir iradeye sahip olduğunu ve konuyu sonuçlandırmak istediğini vurguladı" dedi.

ABD'de, yaptırımların tamamen işlevselliğini yitirmesinden endişe duyan bir kesim olduğunu ifade eden Zarif, "Biz başından beri yaptırımların mantıksız olduğunu ve bir işe yaramadığını, hem gıda ve ilaç sıkıntısıyla karşı karşıya bırakılan İran halkının batı ve ABD'ye karşı kötümserliğinin hem de yeni santrifüj sayımızın artmasıyla sonuçlandığını dile getirdik" dedi.

Zarif, müzakerelerin geleceğine ilişkin, "Nihai çözüm yolunun unutulmaması gereken en önemli noktası, tüm yaptırımların kaldırılması gerektiğidir. Müzakerelerin yaptırımlar sürdürülerek devam edeceğini düşünenler varsa yanılıyorlar. Müzakereler, tüm yaptırımların kaldırılmasıyla sonuçlanmalıdır."

-"Süreci devam ettirmeliyiz"-

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de ABD'de farklı muhalif sesler bulunmasına ve bazılarının İran ile anlaşmaya karşı çıkmasına rağmen "Obama hükümetinin İran ile anlaşma sağlanması konusunda kararlı" olduğunu söyledi.

Muhalif seslere rağmen müzakereleri sürdürmenin diplomatların görevi olduğunu vurgulayan Bildt, "Sağlanan anlaşma her şeyden önemli. Bu süreci devam ettirmeliyiz" diye konuştu.

Bildt'in ziyareti, İran'a 12 yıl aradan sonra İsveç'ten dışişleri bakanı düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor. İsveç'ten İran'a en son ziyaret, 2002'de dönemin Dışişleri Bakanı Anna Lindh tarafından gerçekleştirilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 'Başından Beri Yaptırımların Mantıksız Olduğunu Söyledik' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapacak
    20:39 İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapacak

    İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısında, 0.4 metreküplük su ve atık su bedellerinde yüzde 25 indirim yapılması oy çokluğuyla kabul edildi. İlk birleşimde alınan kararla, 1 Haziran'dan itibaren tüm abonelere indirim uygulanacak.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2023 Yılı Faaliyet Raporu Açıklandı
    20:39 İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2023 Yılı Faaliyet Raporu Açıklandı

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, meclis toplantısında 2023 Yılı Faaliyet Raporu'nu açıkladı. İmamoğlu, yaptıkları yatırımları ve gerçekleştirdikleri transferleri paylaştı.

  • Kolombiya, Filistin'in BM'ye tam üye olmasını destekliyor
    20:34 Kolombiya, Filistin'in BM'ye tam üye olmasını destekliyor

    Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Filistin'in BM'ye tam üye yapılması gerektiğini ve bu tanınmanın Filistin halkının haklarını garanti altına alacağını ve Orta Doğu'nun barış ve istikrarına katkı sağlayacağını belirtti. Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro da Filistin sorununun çözümü için uluslararası barış konferansı çağrısını yineledi.

  • Başkan Gürbüz: Elbistan'ı yeniden ayağa kaldıracağız
    20:34 Başkan Gürbüz: Elbistan'ı yeniden ayağa kaldıracağız

    Elbistan Belediye Başkanı Erkan Gürbüz, Elbistan'ı en kısa sürede depremden kaynaklanan problemler olsun, sosyal hayat olsun yeniden ayağa kaldıracağını söyledi.

  • 'Konuş, sen nerelisin' diyen DEM Partili Salğucak'a soruşturma
    20:28 'Konuş, sen nerelisin' diyen DEM Partili Salğucak'a soruşturma

    31 Mart yerel seçimlerinde oy vermek için Ömer Keçecigil Okuluna giden askeri ve polis personellerine 'Konuş, sen nerelisin?' diyen DEM Partili Süleyman Salğucak, seçim kanuna muhalefet suçundan dolayı Şırnak İl Emniyet Müdürlüğünde ifadesi alındı. Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, Salğucak hakkında 'Seçim kanununa muhalefet' ve 'Seçmenin oy kullanmasını engelleme' iddialarıyla ilgili soruşturma açtı.


Advertisement