Japonya, Suriye'deki Kimyasal Saldırının Araştırılma Süresinin Uzatılmasını Talep Etti - Son Dakika
Politika

Japonya, Suriye'deki Kimyasal Saldırının Araştırılma Süresinin Uzatılmasını Talep Etti

Japonya, Suriye’de kimyasal silahların kullanımına ilişkin soruşturma misyonunun görev süresinin uzatılması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne karar taslağı sundu.

17.11.2017 10:55

Japonya, Suriye'de kimyasal silahların kullanımına ilişkin soruşturma misyonunun görev süresinin uzatılması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne karar taslağı sundu.

Japonya, BM ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) tarafından oluşturulan ortak soruşturma misyonunun (JIM) görev süresinin 30 gün uzatılması için BM Güvenlik Konseyi'ne karar taslağı sundu. ABD ve Rusya ise BM misyonunun süresinin ne kadar uzatılacağı konusunda henüz uzlaşma sağlayamadı.

Rusya'dan Suriye konusunda 10.veto

Rusya, ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu ve 11 üye tarafından kabul edilen JIM'in 1 yıl süreyle uzatılmasına ilişkin karar taslağını veto etti. Rusya'nın sunduğu karar taslağı ise 9 oyun altında kalarak sadece 4 oyla aldı ve kabul edilmedi.

Güvenlik Konseyinde herhangi bir tasarının kabulü için 9 oy gerekli ve ABD, Fransa, Rusya, İngiltere ve Çin veto yetkisine sahip.

BM misyonu JIM, Suriye'de kimyasal silahların kullanılmasından kimin sorumlu olduğunu belirlemekle görevlendirildi.

Rusya, Esad rejiminin 4 Nisan'da Han Şeyhun kasabasında kimyasal silah kullandığını ortaya koyan raporu nedeniyle JIM'i şiddetle eleştirmişti. Rusya'dan destek alan Esad rejimi ise Suriye'de kimyasal silah kullandığını reddetti. - TOKYO

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Japonya, Suriye'deki Kimyasal Saldırının Araştırılma Süresinin Uzatılmasını Talep Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement