Mardin Bilge Köyü Katliamı Davasının Onama-bozma Kararı - Son Dakika
Politika

Mardin Bilge Köyü Katliamı Davasının Onama-bozma Kararı

Mardin Bilge Köyü Katliamı Davasının Onama-bozma Kararı

Yargıtay 1.Ceza Dairesi'nin, Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 7'si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü saldırıya ilişkin davada, sanık Mehmet Çelebi'nin Fesih Çelebi'yi öldürmesiyle ilgili verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası...

09.05.2012 19:20

Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin, Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 7'si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü saldırıya ilişkin davada, sanık Mehmet Çelebi'nin Fesih Çelebi'yi öldürmesiyle ilgili verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararını bozmasının ardından ilk dava Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

Duruşmaya, Ankara Sincan F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Mehmet Çelebi ile Abdülhakim Çelebi ve Tokat F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Ahmet Çelebi ile tarafların avukatları katıldı.

Yargıtay'ın bozma kararı yüzüne okunan sanıklardan Mehmet Çelebi savunmasında, cinayeti namus için işlediğini, koruculuk görevi yaptığı zamanlarda eşinin kendisini Fesih Çelebi ile aldattığını öğrendiğini savundu.

Çocuklarının kimden olduğunun belirlenmesi için DNA testi yapılmasını talep ettiğini belirten Çelebi, eğer tersi bir sonuç çıkarsa her türlü cezayı çekmeye razı olduğunu kaydetti.

44 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan diğer sanık Abdülhakim Çelebi, Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet suçundan verilen cezaları bozma kararının okunmasının ardından söz alarak, saldırıyı tasarladığının söylendiğini ancak olaydan habersiz olduğunu ileri sürdü. Pişman olduğunu dile getiren Çelebi, olayın gerçekleştiği gün kavak ağacı aldığı şahidinin dinlenmesini talep etti.

Diğer sanık Ahmet Çelebi de hakkında Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet suçundan verilen hükmün bozulması üzerine söz alarak, kendisine ait olduğu iddia edilen silahların MKE'ye ait olduğunu, olayın ardından evinin 5 kez arandığını ve silahların dördüncü aramada evinde bulunduğunu, suçsuz yere hapis yattığını savundu.

Ahmet Çelebi'nin avukatı Eşref Kaya da müvekkilinin olayla bir ilgisi bulunmadığını belirterek, "Patlayıcı madde bulundurmak suçundan aslında Mardin'de yargılanması gerekiyor. Psikolojik bağlantı kurularak buraya getirildi. Korucuların 120 adetten fazla mermi bulunduramayacakları söyleniyor. 120 mermiyle mücadele mümkün olmayacağı için el bombası gibi askeri teçhizat da veriliyor. Sanığın olayla ilgisi olmadığı anlaşıldığından evine planlı bir şekilde el bombası ve Kalaşnikof mermileri bırakılmıştır. Zir davasında Yarbay Mustafa Dönmez'in davasını örnek gösterdik. El bombalarıyla ilgili yapılacak bir şey yok, cezası onandı. Ancak Kalaşnikof mermileriyle ilgili beraatını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

-DNA testi istediler-

Tutuklu Mehmet Çelebi'nin avukatı Özlem Demirbaş ise Çelebi'nin Gölbaşı Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan davayla ocak ayında eşi Fesih Çelebi'den boşandığını anımsattı.

Ayrıca Güdül Sulh Hukuk Mahkemesi'nde çocukların Mehmet Çelebi'den olup olmadığının belirlenmesi için açılmış bir dava olduğunu anlatan Demirbaş,

"Mehmet Çelebi'nin, eşinin ve 10 çocuğunun kan örnekleri alındı. Ölen Fesih Çelebi'nin de kan örneği alınacak. Ankara Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'nda kan örnekleri koruma altına alındı. DNA testi yapılması için gerçekleştirilecek işlemlerin yapılmasını bekliyoruz" dedi.

Müştekilerin avukatı ise Yargıtay'ın onayını kabul ettiklerini ancak bozmaları kabul etmediklerini, Medeni Hukuk Davası olabilecek bir davanın bu katliamı değiştirmeyeceğini söyledi.

Mahkeme heyeti Mehmet Çelebi ile eski eşi Fersi Çelebi ve çocuklarından alınan kan örnekleriyle, öldürülen Fesih Çelebi'den alınacak kan örneğinin karşılaştırılarak Ankara Adli Tıp Kurumu'ndan gelecek sonuçların beklenmesine ve Mehmet Çelebi'nin tutukluluk halinin devamına, Abdülhakim Çelebi'nin 6136 sayılı yasaya aykırılıktan usulüne uygun bir iddianame olmadığı için ek iddianame hazırlanmasına ve tutukluluk halinin devamına, Ahmet Çelebi'nin ise Kalaşnikof mermisi bulundurmak suçundan tahliyesine, patlayıcı madde bulundurmak suçundan kalan cezasının devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

-Mehmet Çelebi'den faili meçhul cinayet ihbarı-

Bu arada duruşmada söz alan Mehmet Çelebi, Mazıdağı'nın Gürgöze köyünde iki faili meçhul cinayet işlendiğini iddia etti.

İki köy korucusunun öldürüldüğünü öne süren Çelebi'nin avukatı ise olayın detaylarını yazılı olarak dilekçeyle alacaklarını ve mahkemeye ileteceklerini kaydetti.

- ÇORUM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Mardin Bilge Köyü Katliamı Davasının Onama-bozma Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement