MHP ile DTP'nin İşkence Atışması - Son Dakika
Politika

MHP ile DTP'nin İşkence Atışması

MHP ile DTP\'nin İşkence Atışması

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Engin Çeber'in Cezaevinde Kötü Muameleden Öldüğü Kanaatine Varan Alt Komisyon Raporunu, DTP'nin Muhalefet Şerhi ve Oy Çokluğuyla Kabul Etti.

05.12.2008 03:02

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Engin Çeber’in cezaevinde kötü muameleden öldüğü kanaatine varan alt komisyon raporunu, DTP’nin muhalefet şerhi ve oy çokluğuyla kabul etti.

Kişiler devlete sorumlu

Rapor, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici ile DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal arasında tartışmaya neden oldu. Basına kapalı toplantıda MHP’li Ekici, Çeber’in üyesi olduğu Dev-Sol örgütünün, ’polisi gördüğünüz andan itibaren, her konuda direnin’ talimatı olduğunu ileri sürdü. Ekici, "Çeber cezaevine teslim edildiğinde kafasında olan şişlik, böyle bir müdahale anında olmuş olabilir. Raporun daha objektif yazılması gerekir" dedi. Devletin işkence ve kötü muamele yapmamak, buna tabi olanları takip etmek gibi bir görevi ve sorumluluğu olduğu kadar, kişilerin de devlete karşı sorumlulukları olduğunu savunan Ekici, "Çeber konusunda bir eylem, bir de kötü muamele kısmı var. Sapla samanı ayırmalıyız" diye konuştu.

İşkencenin savunması olamaz

Bu sözlere tepki gösteren DTP’li Birdal, barışcıl bir eylemde gözaltına alınan birinin direnme hakkı olduğunu savunarak, "İşkence insanlığa karşı suçtur, savunulamaz" dedi. Birdal, raporda Çeber’in ’darp sonucu öldüğüne’ ilişkin tespite katılmadığını, işkencenin sistematik uygulandığının raporda yer alması gerektiğini belirtti.

İşkenceyi kanıtlayamayız

Bu sözler üzerine MHP’li Ekici, "Herkes kendini bilsin. İnsan hakları savunuculuğu yaparken devlet, polis düşmanlığının anlamı yok. Devlet, polis işkenceci ilan edilemez" karşılığını verdi. Komisyon Başkanı Üskül de devletin kendini koruma hakkı bulunduğunu ifade ederek, "O nedenle de devlet, kendi meşruiyetini koruyacaktır" dedi. Birdal da bu sözlere, "İnsan hakları ihlallerini görmezden gelerek AKP’ye yardımcı olmazsınız" yanıtını verdi. Daha sonra Üskül, gazetecilere, "Yargının bir karar vermesini bekliyoruz" dedi. Üskül, "Meclisin, bir anlamda işkenceyi kabul ettiğini mi anlamamız lazım?" sorusu üzerine, "Kötü muamele. İşkence yapıldığını kanıtlayabilme olanağımız yok" yanıtını verdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika MHP ile DTP'nin İşkence Atışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement