Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Musul’da yaşanan olaylara yönelik yeni bir tezkereye ilişkin, “Şu anda mevcut tezkerenin yetip yetmediği ve yeni bir tezkerenin gerekip gerekmediği hususlar, bu değerlendirmeler kapsamında ele alınan konulardan birisi. Şu anda benim bildiğim kadarıyla tezkere ile ilgili bir çalışma yok” dedi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, tutuklu ve hükümlülerin eğitim öğretim kayıt ücretleri ve sınav giderlerinin karşılanmasına ilişkin işbirliği protokolüne imzaladı. Adalet Bakanlığında gerçekleşen imza töreninde Bozdağ, gazetecilerin sorularını da cevapladı.
“ NATO NEZDİNDE GİRİŞİMLER YAPILDI. BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM) NEZDİNDE GİRİŞİMLER YAPILDI”
Bir gazetecinin, Musul’da Türk konsolosluğunun IŞİD tarafından işgal edildiğini hatırlatması ve bu konuda en son seçeneğin askeri seçenek olduğunu ancak Türkiye’nin Kuzey Irak tezkeresinin bulunduğu ve Musul için yeni bir tezkerenin çıkarılıp çıkarılmayacağını’ sorması üzerine Bakan Bozdağ, "Dün parlamentoda da bu konular değerlendirildi. Biliyorsunuz Musul’da bu hadisenin çıkmasından sonra Başbakanımızın başkanlığında Başbakanlık’ta bir toplantı yapıldı. Arkasından Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında aynı şekilde Çankaya’da toplantı yapıldı. Bütün kurumlarımızın temsilcileri, Bakanlarımız, bütün yetkililer bu toplantılara katılarak Türkiye’nin Musul’da yaşanan hadise karşısında alması gereken tedbirleri enine boyuna değerlendirdiler. Şunu herkesin bilmesi gerekiyor, bu konudaki Türk milletinin ortak hassasiyeti hükümetimizin hassasiyetidir. Hükümetimiz Başkonsolosluk’ta çalışan insanlarımız dahil olmak üzere Musul’da bulunan bütün vatandaşlarımız ve oradaki yaşayan herkesle alakalı büyük bir hassasiyet ve titizlik içerisinde çalışmalarını sürdürmektedir. NATO nezdinde girişimler yapıldı. Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde girişimler yapıldı ve Sayın Başbakanımızın Dışişleri Bakanımızın yaptığı uluslararası görüşmeler var. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu konuyla ilgili her kurumuyla her tür görevli ve yetkisiyle teyakkuz halindedir. Bu konu milli bir meseledir. Siyasi partilerin üzerinde bir konudur. O hassasiyetle ben tüm herkesin bütün her kesimin de bu meseleye yaklaşmasının doğru olduğu ifade etmek istedim" diye konuştu.
“MEVCUT TEZKERE YETİYOR MU ONU DA BİLMİYORUM DOĞRUSU”
Bugün de TBMM’de bir bilgilendirmenin yapılacağını anlatan Bozdağ, şunları dedi: "Hükümetimiz Musul’da yaşanan hadiselerle ilgili TBMM’de siyasi partilerimiz grupları da bu konudaki görüşlerini ortaya koyacaklardır. Tezkere ile ilgili konuda şu anda mevcut tezkerenin yetip yetmediği ve yeni bir tezkerenin gerekip gerekmediği hususlar, bu değerlendirmeler kapsamında ele alınan konulardan birisi. Şu anda benim bildiğim kadarıyla tezkere ile ilgili bir çalışma yok. Mevcut tezkere yetiyor mu onu da bilmiyorum doğrusu. Şu anda hükümetimizin diğer yetkilileri bu konuları elbette değerlendiriyorlar."
“KARARNAME KONUSU DA HSYK’NIN İŞİDİR”
Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu Birinci Daire Üyesi Teoman Gökçe istifasıyla ilgili soruya Bakan Bozdağ, “İstifayla ilgili kurul başkanı olarak tarafıma gelen bir metin yok. Basından duydum. Doğru mu değil mi bilmiyorum. Bize ulaşmış herhangi bir metin yok. Bize ulaştığı zaman elbette onunla ilgili yasal çerçevede yapılması gereken neyse onlar yapılacaktır. Kararname konusu da HSYK’nın işidir. Bakanlığımızın kararnameye dair bir görevi bulunmamaktadır. Türkiye’nin her yıl yaz kararnamesi hakim ve savılar için nasıl hazırlanıyorsa öyle hazırlandığını tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.
Yargıtay kanunuyla ilgili sorulan soruya Bozdağ, şunları kaydetti:
“Yargıtay kanununda yapılan değişiklikler son derece önemli değişikliklerdir. Yargıtay’daki hangi dairenin hangi konulara bakacağına daire üyelerinin dağılımı, 1’inci başkanlık kurulunun oluşumu vb. pek çok husus bu kanunda düzenlenmektedir. Bununla ilgili bütün kararları Yargıtay üyeleri verecek. Basında n bu konuyu takip edenler sanki kanunla doğrudan bir değişiklik yapıldı gibi çarpıtma yapan bazı basın yayın organları var. İşin doğrusu bu kanun Yargıtay’ın değerli üyelerine Yargıtay ile ilgili bir değerlendirme yapma imkânı vermektedir. 1’inci başkanlık kurumunun seçimini Yargıtay üyeleri yapacaktır. Sekreteri zaten başkan atıyor. Yine başkan atayacaktır. Bu düzenleme yerinde bir düzenlemedir. Yargıtay kendisiyle ilgili değerlendirmeleri yapıp kararı kendi verecektir. Kanun bir karar vermemektedir.”
PELİN ÜZEK
ANKARA
Son Dakika › Politika › Musul İçin Yeni Bir Tezkere Gerekli Mi? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?