Şehir ve Çocuk Çalıştayı" - Son Dakika
Politika

Şehir ve Çocuk Çalıştayı"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam: "Çocuk dostu şehir derken çocuklar için nefes alma mekanları olan, çocukların temiz su içebildiği, temiz hava alabildiği, özgürce oynayabildiği, hayata katılabildiği, adil şartlar altında yaşayabildiği bir mekanı ve şehri kastediyoruz.

14.06.2014 13:06

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, çocuklar için nefes alma mekanları olan, çocukların temiz su içebildiği, temiz hava alabildiği, özgürce oynayabildiği, hayata katılabildiği, adil şartlar altında yaşayabildiği "çocuk dostu" şehirlerin kurulması gerektiğini belirtti.

İslam, AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Yerel Yönetim Politikaları Açısından Çocuk ve Şehir Çalıştayı"na katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan İslam, bakanlığının çalışma alanlarından birinin de çocuklar olduğunu belirterek, geç kalınmış dahi olsa böyle bir toplantının yapılmasını önemsediklerini söyledi.

Çocuk haklarına ilişkin belgelerin bağlayıcılığına değinen İslam, "Elimizde birçok belge var. Çocuk hakları stratejik belgesi var. Çocuk haklarıyla alakalı uluslararası birçok metin var. Bizim uymak zorunda olduğumuz çocuk hakları bildirgeleri var" diye konuştu.

Şehir ve çocuk, mekan ve çocuk açısından bakıldığında çok da önemli, yaptırım gerektiren maddeler olduğunu kaydeden İslam, bu metinlerin haklar ve yapılması gerekenler açısından bir çerçeve çizdiğini, ancak somut uygulamalara ilişkin pek bir şey içermediğini bildirdi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, şunları kaydetti:

"Çocuk dostu bir şehir oluşturmak gerektiğini söylüyoruz sürekli bu metinlerde ve yaptığımız bütün toplantılarda. Çocuk dostu bir şehrin de çocuklar için nefes alma mekanları olan, çocukların temiz su içebildiği, temiz hava alabildiği, özgürce oynayabildiği, hayata katılabildiği, adil şartlar altında yaşayabildiği bir mekanı ve şehri kastediyoruz. Ama dikkat ederseniz bunların hepsi son derece genel cümleler, nasılı içermeyen cümleler."

Bütün bu belirtilenlerin yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayan İslam, yerel yönetimlerin, devletin, sivil toplum kuruluşlarının sorumluluklarının neler olduğu konularının da tartışılıp, değerlendirildiğini ifade etti.

Çalıştayı ve ele alınacak konuları iyi bir başlangıç olarak değerlendiren İslam, "Biz, devlet olarak kararlaştırdığımız çocukların yüksek yararına olabilecek bütün işleri bilfiil yapacağımızı garanti ediyoruz, yapmayı arzu ettiğimizi belirtmek istiyoruz en azından" dedi.

İslam, belediyelerin, sosyal sorumluluk projelerinin bir adım daha ilerisine geçerek, bunun artık bir vazife olduğu bilincine ulaşması gerektiğini düşündüklerini söyledi.

Çalıştayda ele alınacak konulardan kısa sürede somut sonuçlara ulaşılmasını isteyen İslam, "İlk cevapları da yarından itibaren almak durumundayız ki eyleme geçebilelim, bir şeyler yapabilelim" ifadelerini kullandı.

İslam, çalıştayda emeği geçenlere teşekkür etti, başarı dileklerinde bulundu.

"Çocuk, şehrin geleceği"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül de konuşmasında parti olarak insan odaklı bir politika izlediklerini belirterek, programlarında insan, demokrasi ve şehrin ayrı bir yeri olduğunu ifade etti.

Şehir ve çocuk ilişkisini değerlendirmek istediklerini anlatan Gül, "Çocuk, şehrin geleceği. Nasıl biz şehirleri medeniyet mirası olarak devraldıysak, çocuklardan da aslında geleceklerini emanet aldığımız şuuru ve bilinciyle nasıl bir şehir, nasıl bir mekan inşa etmemiz lazım? Bu, bizim için çok tarihi bir sorumluluk" dedi.

Demokrasinin yerelden başladığını söyleyen Gül, toplantıda bir demokrasi kültürünü, gelecek taahhüdünü ve bir şehir tasavvurunu ele alma imkanları olacağını belirtti.

"Çocuklar büyüdükçe geliştikçe kent de gelişiyor, büyüyor" değerlendirmesinde bulunan Gül, kentsel dönüşümden ziyade çocukların dünyasındaki dönüşümü, değişimi, beklentileri, hayalleri önceleyen, bunlarla ilgili bir iddiası, bir beklentisi ve bir çabası olan anlayışın olması gerektiğini vurguladı.

Abdulhamit Gül, "Şehir olgusunda hangi mahalleden, hangi etnisiteden olursa olsun, hangi sosyal tabakadan olursa olsun, çocuk bir fıtrattır, çocuk gelecektir, çocuğun bu anlamda merkezine alındığı politikalar Türkiye'nin ve dünyanın geleceğine yön verir düşüncesindeyiz" ifadelerini kullandı.

Gül, çalıştayın çocuklara, şehirlere, medeniyete ve geleceğe faydalı olmasını, ışık tutmasını diledi.

Çocuk ve şehir ilişkisinin ele alındığı çalıştayda politikacıların yanı sıra yazar, yayıncı, sanatçı, psikolog, sosyolog, eğitimci, hukukçu, yerel yöneticiler ve diğer bazı ilgili birim temsilcilerinin görüşleri de değerlendirilecek. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Şehir ve Çocuk Çalıştayı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement