Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Mısır Cumhurbaşkanı ile Görüştü - Son Dakika
Politika

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Mısır Cumhurbaşkanı ile Görüştü

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Mısır Cumhurbaşkanı ile Görüştü

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir araya geldi. Burhan'ın Mısır ziyaretinin amacı ve süresi hakkında bilgi verilmedi.

29.08.2023 15:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile "Sudan'daki krizin çözümünü" ele aldı.

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Sudan'da Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ile çatışmaların başladığı nisan ayının ortasından bu yana ilk kez başkent Hartum'un dışına çıkan Burhan, Mısır'ın El-Alameyn kentinde Sisi ile bir araya geldi.

Görüşmede, "Sudan'daki gelişmeler, insani yardım meselesi başta olmak üzere işbirliği ve krizin çözümünde (Sudan'a) komşu ülkelerin rolü" değerlendirildi.

Burhan, Mısır'ın başkenti Kahire'de 13 Temmuz'da düzenlenen Sudan'a Komşu Ülkeler Zirvesi'nin sonuçlarından memnuniyet duyduklarını belirtti.

Sudan'ın yaşadığı tarihi dönüm noktasında güvenliği ve istikrarının korunması konusunda Mısır'ın samimi desteğini takdir eden Burhan, özellikle Mısır'ın Sudan vatandaşlarını iyi karşıladığını vurguladı.

Burhan, Mısır basınında yer alan konuşmasında ise Sudan'da ordunun "iktidarda kalma veya ele geçirme eğiliminin bulunmadığını" kaydederek, "halkın adil seçimler yoluyla kendi iktidarını kurabileceği gerçek bir geçiş dönemi arayışında olduklarını" aktardı.

"Mısır'ın Sudan'ın yanında yer almakta kararlı olduğunu" ifade eden Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ise, "Sudan'ın güvenliğini, istikrarını, birliğini ve toprak bütünlüğünü destekliyoruz." dedi.

Sudan Egemenlik Konseyi'nden yapılan açıklamada, Burhan'ın, Sisi ile "Sudan'daki gelişmeler ve ikili ilişkilerin güçlendirilmesi" konularını görüşmek üzere Mısır'a gittiği bildirilmişti.

Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK'nin 2 yıl içinde tamamen orduya entegrasyonunu istemişti.

HDK'nin, sivil hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan sözlü savaş ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli kentlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.

5. ayına giren ve Hartum ve çevresiyle özellikle batıdaki kentlerde hala süren şiddetli çatışmalarda, çoğu sivil 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi yaralandı.

Birleşmiş Milletler, Sudan'daki çatışmalar nedeniyle 4,3 milyondan fazla kişinin yerinden olduğunu bildirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Mısır Cumhurbaşkanı ile Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement