TBMM Başkanı Çiçek, 3. Yasama Yılı'nı Değerlendirdi - Son Dakika
Son Dakika Logo
Politika

TBMM Başkanı Çiçek, 3. Yasama Yılı'nı Değerlendirdi

TBMM Başkanı Çiçek, 3. Yasama Yılı\'nı Değerlendirdi
16.07.2013 13:03

"Meclis, kaba sözlerin kullanıldığı mekanlar olamaz. Meclis, eylemlerin yeri de değildir" "Yaralayıcı, kaba, hakaret içeren sözler, sadece Meclis kürsüsüyle kalmadı, internet üzerinden insanların aile hayatlarına, çocuklarına kadar uzanmaya başladı. Bu son derece yakışıksızdır. Bu asla milletvekilliği sıfatıyla bağdaşacak bir durum olmadığı gibi sorumluluktan da uzak beyanlardır" "Umarım önümüzdeki yasama yılında daha yapıcı bir üslup, Genel Kurul'a hakim olur. Bu konuda herkesi göreve ve sorumluluğa davet ediyorum" "Artık Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun sorumluluğu, milletimizin ümidinin boşa çıkarılmaması ve beklediği anayasanın ortaya konması noktasında daha da artmıştır. Bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaların heba edilmemesi gerekmektedir"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'in, kaba sözlerin kullanıldığı mekanlar ve eylemlerin yeri olmadığını belirterek, "Yaralayıcı, kaba, hakaret içeren sözler, sadece Meclis kürsüsüyle kalmadı, internet üzerinden insanların aile hayatlarına, çocuklarına kadar uzanmaya başladı. Bu son derece yakışıksızdır. Bu asla milletvekilliği sıfatıyla bağdaşacak bir durum olmadığı gibi sorumluluktan da uzak beyanlardır. Umarım önümüzdeki yasama yılında daha yapıcı bir üslup, Genel Kurul'a hakim olur. Bu konuda herkesi göreve ve sorumluluğa davet ediyorum" dedi.

Çiçek, düzenlediği basın toplantısında,  24. Dönem 3. Yasama Yılı'nı değerlendirdi.

Yasama ve denetim faaliyetlerini, millet adına yaptıklarını belirten Çiçek, bu nedenle bir yıl içerisinde Meclis çatısı altında hangi faaliyetler gerçekleştirildiği, ne gibi çalışmalar yapıldığını kamuoyunun bilgisine sunmak istediklerini söyledi. Çiçek, bunun, hem görevleri hem de millete saygılarının gereği olduğunu söyledi.

Çiçek, 1 Ekim 2012 – 13 Temmuz 2013 dönemini kapsayan 24. Dönem 3. Yasama Yılı'nın, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en temel kurumu olan TBMM'nin millet adına yürüttüğü yasama, denetim ve temsil görevleri açısından yoğun çalışmalarla dolu bir yıl olduğunu kaydetti.

İnsan onurunu esas alan, hak ve özgürlüklerin standardını yükselterek, teminat altına alacak olan, etkin ve verimli bir devlet hizmetini temin için dengeleri iyi kurulmuş yeni bir anayasa hazırlamanın, millete taahhütleri olduğunu belirten Çiçek, "Bunun sorumluluğu omuzlarımızdadır, taahhüdümüzü yerine getirinceye kadar da omuzlarımızda durmaya devam edecektir. Anayasa toplumsal talep olmanın ötesinde, zaruret haline gelmiştir" dedi.

Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarına işaret ederek, 17 Mayıs 2012'de fiilen başlayan yazım aşamasının halen devam ettiğini anımsattı.177 maddelik ham metin ortaya çıktığını, bu ham metinden bir anayasa taslağı ortaya çıkarabilmek amacıyla ikinci, bazı maddelerde üçüncü müzakerelere başlandığını belirten Çiçek, 48 maddede tam mutabakat sağlandığını, 129 maddede ise siyasi partilerin çeşitli şerhleri bulunduğunu söyledi. Çiçek,  9 ve 10 Temmuz 2013 tarihlerinde siyasi parti genel başkanlarını ziyaret ettiğine işaret etti.

Millete, geldikleri nokta itibariyle, tümüyle sunabilecekleri bir metin ortaya koyamadıklarını kaydeden Çiçek, bunun için daha yoğun bir çabaya ihtiyaç olduğunu ifade etti. Milletin, anayasa konusuna başlangıçta yeteri ilgi göstermediğini ifade eden Çiçek, anayasa konusunun, en önemli konuların başında geldiğini belirtti. Çiçek, Türkiye'nin başkaca sorunlarının yanında anayasa sorunu bulunduğunu dile getirerek, bunu görmeleri, tutum, davranış ve politikalarını ona göre ayarlamaları  gerektiğini kaydetti.

Çiçek, "Artık komisyonumuzun sorumluluğu, milletimizin ümidinin boşa çıkarılmaması ve beklediği anayasanın ortaya konması noktasında daha da artmıştır. Bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaların heba edilmemesi gerekmektedir. Ümit ediyorum ki komisyonumuz ve partilerimiz, tutumlarını bir kez daha gözden geçirerek, yeni bir anayasayı milletimize ortaya koymak mecburiyetimiz var" dedi.

-İçtüzük çalışmaları

Çiçek, kurulan TBMM İçtüzük Uzlaşma Komisyonu'nun faaliyetlerini de değerlendirdi. Çiçek, komisyonun, İçtüzük'ün 86 maddesini aynen, 65 maddesini değiştirerek kabul ettiğini, 10 maddesini kaldırdığını, 1 yeni madde ihdas ettiğini 20 veya 22 madde üzerinde mutabakat sağlayamadığını, esas olanın da bu kısım olduğunu kaydetti. Çiçek,  3 Temmuz 2013 tarihli son toplantının ardından hazırlanan ve çalışmaları ayrıntılı olarak belgeleyen metnin,  siyasi parti genel başkanlarının bilgi ve değerlendirmesine sunulduğunu belirterek, "Bunu da sonuçlandıramadık" dedi.

TBMM Siyasi Etik Uzlaşma Komisyonu'nun, 3. Yasama Yılı'nda da çalışmalarını sürdürdüğüne işaret eden Çiçek, komisyonun, TBMM bünyesinde  Siyasi Etik Kurulu kurulmasının uygun olacağını değerlendirdiğini söyledi. Çiçek, komisyonca, kurulun çalışma usul ve esaslarının tespit edilmesi, milletvekilliği ile bağdaşmayan işlerin düzenlenmesi ve siyasi etik ilkelerinin belirlenmesi amacıyla bir kanun teklifi taslağı hazırlandığını anlattı.

-"Kanunu ilk ihlal edenler bizler olmamalıyız"

Geçen dönemlerle karşılaştırıldığında bu yasama döneminin çok daha gergin ve üslup bakımından kırıcı geçtiğini ifade eden Çiçek, 2011 seçimlerinden sonra TBMM Genel Kurulu'ndaki konuşmalarda, kaba ve yaralayıcı sözlere yönelik bir derleme yaptıklarını, bu çalışmayı da 27 Şubat 2013'de liderlere gönderdiğini anlattı. Çiçek, ancak aradan geçen süre zarfında Genel Kurul'da kullanılan ifadelere bakıldığında, olumlu bir gelişme olmadığının, asla tasvip edilmeyecek ifadelerin hala kullanıldığının görüldüğünü kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Milii mücadeleyi yürüten gazi Meclis'e ve aziz Türk milletinin temsilcilerine yakışmayan bu ifadelerin Meclis'in, milletvekillerinin ve genel olarak siyaset kurumunun halk nezdindeki itibarını zedelediğini üzüntüyle müşahede ediyorum. Yaralayıcı, kaba, hakaret içeren sözler, temiz bir dil içermeyen bu beyanlar, sadece Meclis kürsüsüyle kalmadı, internet üzerinden insanların aile hayatlarına, çocuklarına kadar uzanmaya başladı. Bu son derece yakışıksızdır. Bu asla milletvekilliği sıfatıyla bağdaşacak bir durum olmadığı gibi sorumluluktan da uzak beyanlardır. Söz uçuyor ama yazı kalıyor. Yıllar sonra tutanakları inceleyecek olanlar geçmiş dönemlerle aradaki üslup farkını göreceklerdir. Umarım önümüzdeki yasama yılında daha yapıcı bir üslup, Genel Kurul'a hakim olur. Bu konuda herkesi göreve ve sorumluluğa davet ediyorum.

TBMM, ülkenin her meselesinin konuşulduğu en meşru, en anayasal platformdur. Orada herkes konuşacaktır ama içtüzükteki ifadeyle kaba, yaralayıcı olmayacak, temiz bir dil kullanılacaktır. Bize yakışan budur, siyaset kurumunu yüceltecek de bu dildir. Dolasıyla Meclis, kaba sözlerin kullanıldığı mekanlar olamaz. Kaldı ki Meclis, aynı zamanda eylemlerin yeri de değildir. Maalesef geçtimiğiz yasama yılında arzu etmediğimiz, bu hal devam ederse ilerde hepimizi üzecek, başka türlü eylerimin de odağı hale gelirse, bundan en önce siyaset kurumu yara alacaktır. Onun için Meclis eylem yeri değildir. Kamu düzenini tesisi eden en önemli enstrüman yasalardır. Kamu düzeniyle ilgili kuralları biz koyarız, koyduğumuz kuralları en önce milletvekillerimizin kendileri uymaları gerekiyor. Kuralı koyup, gece yarılarına kadar çalışıp, kanun çıkarıp, ertesi gün yürürlüğe giren o konunu ilk ihlal edenler bizler olmamalıyız. Bu aynı zamanda siyaset açısından önemli bir sorun olarak, önümüzdeki günlerde dikkat etmemiz gereken bir husus gibi geliyor."

-149 tasarı, 947 teklif sunuldu

Çiçek, Meclis Başkanlığı'na, bu yasama yılında 149 kanun tasarısı, 947 kanun teklifi sunulduğunu, bu kanun tasarılarından 142'sinin, kanun tekliflerinden ise 55'inin kanunlaştığını bildirdi. Çiçek, 208 tasarı, 9 teklifin Genel Kurul gündeminde bulunduğunu, 347 tasarı, bin 577 teklifin ilgili komisyonlarda olduğunu belirtti.

23. Yasama Döneminden intikal edenlerle birlikte 24. Yasama Dönemi'nde gelen 270 KHK'nın 2'sinin kanunlaştığını, 268 KHK'nın ilgili komisyonlarda olduğunu ifade eden Çiçek, "24. Dönem 3. Yasama Yılı'nda Başkanlığımıza 225 yasama dokunulmazlığının kaldırılması hakkında Başbakanlık Tezkeresi geldi. 15 tezkere Başbakanlığa iade edildi, halen 965 tezkere komisyonda bulunuyor" dedi.

Çiçek, Genel Kurul'da kabul edilen 143 kanunun, bin 662 madde olduğunu kaydederek, kabul edilen önemli kanuların bazılarından örnekler verdi. Çiçek, bu dönemde ayrıca 22 Meclis kararı alındığını vurguladı.

-Soru, Meclis araştırması ve gensoru önergelerinde artış

Bu yasama yılındaki denetim faaliyetlerinde önceki dönemlere göre, özellikle soru, Meclis araştırması ve gensoru önergesi sayısında çok ciddi bir artış olduğunu belirten Çiçek, henüz ikinci yılını doldurdukları 24. Yasama Dönemi'nde, yazılı soru önergelerinin, bir önceki yasama dönemine göre yüzde 39,2 oranında arttığını belirtti. Çiçek, sözlü soru önergelerinin ise 23. Yasama Dönemi'ne göre yüzde 90 oranında artış gösterdiğini ifade etti.

Çiçek, denetim faaliyetleri hakkında şu bilgileri verdi:

"Meclis araştırması önergelerindeki artış, yüzde 81, gensoru önergesi sayısındaki artış ise bir önceki döneme oranla yüzde 115'tir. Mevcut yasama yılında Başkanlığımıza 2 bin  306 sözlü soru önergesi verildi. Bunlardan 360'ı Genel Kurul'da cevaplandırıldı, 5'i geri alındı. 164 önerge Genel Kurul gündemine girecek olup, bin 777'si Genel Kurul gündeminde bulunmaktadır. Başkanlığa sunulan yazılı soru önergesi sayısı 18 bin 578 olup bunlardan 5'i geri alınmıştır. 2 bin 792 yazılı soru önergesi süresi içerisinde ve 6 bin 206'sı süresi geçtikten sonra cevaplandırılmıştır. Süresi geçtikten sonra cevaplandırılanlar hariç olmak üzere 6 bin 128 soru önergesi gelen kağıtlarda yayınlanmış olup, 3 bin 447 yazılı soru önergesinin işlemleri devam etmektedir. 3. Yasama Yılı'na başladığımızdan bu yana Başkanlığımıza yöneltilen 141 yazılı, 3 sözlü soru önergesi verildi. Yazılı soru önergelerinin 131'i cevaplandırılmış, 2'si geri alınmış, 8'i bilgileri derlenmek üzere ilgili birimlere gönderilmiş olup işlemde bulunmaktadır. Sözlü sorular ise gündemde cevaplanmayı beklemektedir. Başkanlığa verilen 16 genel görüşme önergesi gündeme alınmayı beklemektedir. Başkanlığa verilen 16 gensoru önergesinden 5'i geri alınmış, 11'inin gündeme alınması Genel Kurul tarafından reddedilmiştir. Bu yasama yılında verilen 876 Meclis araştırması önergesinden 868'i gündeme alınmayı beklemektedir. 8 önerge kabul edilmiştir. 2 Meclis soruşturması önergesinin de gündeme alınması Genel Kurul tarafından reddedilmiştir."

-Dilekçe Komisyonu'na 15 bin 610 dilekçe geldi

Çiçek, ihtisas komisyonları 3. Yasama Yılı'nda toplam 279 toplantı yaptığını, 223 kanun tasarısı ve teklifini, görüşüp karara bağladığını kaydetti.

24. Yasama Dönemi 3. Yasama Yılı'nda Dilekçe Komisyonu'na 15 bin 610 dilekçeyle başvuruda bulunulduğunu bildiren Çiçek, Dilekçe Komisyonu'na yurt dışından 137 dilekçe gönderildiğini, başvuruların çoğunun Almanya'dan yapıldığını kaydetti. Çiçek, başvuruların 12 bin 437'sinin erkekler, bin 850'sinin kadınlar tarafından yapıldığını ifade ederek, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve girişimler tarafından toplu imza atılarak verilen dilekçe sayısının ise bin 52 olduğunu, bu dilekçelerde 1 milyon 180 bin 275 imza bulunduğunu belirtti.

Çiçek, başvuruların illere göre dağılımına göre en fazla dilekçe gelen illerin sırasıyla İstanbul, Tunceli,  Ankara,  İzmir ve Elazığ olduğunu bildirdi.

-"Kadına yönelik şiddetin engellenmesi için Meclisimize önemli görevler düşüyor"

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na, 1. ve 2. Yasama Yılı'nda 3 bin 330, 3. Yasama Yılı'nda bin 546 olmak üzere 24. Yasama Dönemi'nde toplam 4 bin 876 başvuru yapıldığını ifade eden Çiçek, alt komisyonlar hakkında bilgi verdi.

Çiçek, "Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, geçtiğimiz dönem yoğun bir çaba ve gayret içinde oldu. Kadın ve erkek arasındaki fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmak için ciddi bir zihniyet değişimine ihtiyaç bulunduğu açıktır. Yasal düzenleme yapmak işin en kolay kısmıdır ancak mevzuat düzenlemesi sorunları tek başına çözmeye yeterli değildir. Özellikle  kültürümüz ve inancımızla hiçbir suretle bağdaşmayan kadına yönelik şiddetin ve cinayetlerin engellenmesi bakımından sadece komisyonumuza değil Meclisimize ve toplumun her kesimine önemli görevler düşüyor" diye konuştu.

-Görüşülen heyetler

TBMM Başkanı olarak görev yaptığı süre içerisinde parlamentoda temsil edilen ve edilmeyen siyasi partiler, yargı ve yürütmenin temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve toplumun her kesiminden temsilcilerle görüştüğünü anlatan Çiçek, sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve iş çevrelerinden 667 heyetin Başkanlığı ziyaret ettiğini, davet edildiği 111 sosyal ve kültürel programa katıldığını söyledi.

Çiçek, Ankara'da düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 4. Genel Kurulu ve İstanbul'da düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) 22. Genel Kurulu hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

-"Meclis kütüphanesinden yeterince yararlanmıyoruz"

TBMM internet sayfasının, Türkçe'nin yanı sıra 8  dile çevrildiğini anımsatan Çiçek, Meclis'in tanıtımını daha da güçlendirmek amacıyla bu yasama yılında İngilizce, Fransızca, Rusça, Almanca, İspanyolca, Kazakça, Çince ve Arapça tanıtım kitapları hazırlanarak yayınlandığını belirtti.

Çiçek, Araştırma Hizmetleri Başkanlığı'nca, milletvekillerine yasama faaliyetlerinde destek sağlamak üzere 20 rapor, 101 bilgi notu, 139 doküman derlemesi, 145 bilgi derleme, 42 gösterge, 31 sözlü bilgi türünde çalışma yapıldığını kaydetti.

Meclis çalışmalarında kaliteyi artırmanın yolunun, bilgiye dayalı çalışma yapmak olduğunu dile getiren Çiçek, milletvekillerinden bu bölümden daha fazla yararlanmasını istedi.

Çiçek, kütüphanede 70 bin 644 okuyucuya hizmet sunulduğunu, 9 bin 209 kitap ödünç verildiğini, kütüphane koleksiyonuna 4 bin 950 yeni yayın eklendiğini, 694 yayının elektronik ortama aktarıldığını belirtti. Çiçek, "Bu rakamlar yeterli değil. Bu rakamlar gösteriyor ki Meclis kütüphanesi, arşivleri ve raporlarından siyaset kurumu olarak yeterince yararlanmıyoruz" dedi.

-Meclis'i 458 bin kişi ziyaret etti

Meclis'i bu yasama yılında 458 bin 770 kişinin ziyaret ettiğini bildiren Çiçek, "16 Mart 2013 tarihinde başlatılan Halk Günü kapsamında da 2 bin 948 kişi TBMM'yi ziyaret etmiştir. Ülkemizin dört bir yanından gelen 236 bin 495 öğrenci ve konuğumuza rehberlerimiz aracılığı ile yerleşke gezdirilmiştir. Ayrıca I. Büyük Millet Meclisi Binasını (Kurtuluş Savaşı Müzesi) ise 210 bin105 kişi ziyaret etti" diye konuştu.

Çiçek, Meclis'in halkın meclisi olduğunu ve halkın kaynaklarını kullandığını dile getirdi. Çiçek, bu nedenle kaynakların yeniden kullanımına yönelik sosyal sorumluluk projelerini önemsediklerini ifade ederek, bu konudaki çalışmalardan örnekler verdi.

Engelli vatandaşlara yönelik hassasiyetlerinin her alanda devam ettiğini kaydeden Çiçek, bu konuda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Çiçek, Meclis'in yönetiminde bulunan  saray, müze, köşk ve kasırları bu yasama yılında 1 milyon 181 bin 930 kişinin ziyaret ettiğini bildirdi.

-

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Başkanı Çiçek, 3. Yasama Yılı'nı Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement