TBMM Anayasa Komisyonu Sözcüsü, AK Parti Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz, "Meclisten geçen kararla parti ve suç ayrımı olmaksızın, dokunulmazlık dosyası olan bütün milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılarak yargı yolu açıldı. Bu kararı hep beraber biz, bu Meclis verdi." diye konuştu.
HDP, Danışma Kurulu toplanamadığı için "yasama faaliyetlerinin sınırlandırılmasına ilişkin müdahaleler ve bu müdahalelerden kaynaklı sorunları" tespit amacıyla verdiği araştırma önergesinin bugün görüşülmesini grup önerisi olarak Genel Kurula getirdi.
Grup önerisi lehinde söz alan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, TBMM'nin, kendisini sansürleyebilmek için içtüzüğünü değiştirmek amacıyla yaz ortasında alelacele bir araya geldiğini savundu.
Kürkcü, TBMM Başkanlığının muhalefet ve özellikle HDP milletvekillerinin denetim yetkisini kullanmasını keyfi gerekçelerle önlediğini, verdikleri kanun teklifi, soru önergesi, araştırma önergesi ve gensoruları işleme koymadan iade etmeyi bir teamül haline getirdiğini öne sürdü.
AK Parti Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz, grup önerisi aleyhinde yaptığı konuşmada, dokunulmazlıkların Anayasa'nın 83. maddesinde düzenlendiğini, milletvekillerinin, seçildiği andan itibaren dokunulmazlık kazandığını söyledi.
Parlamento hukukunda dokunulmazlığın çok önemli olduğunu vurgulayan Öz, dokunulmazlığın milletvekili istese dahil kaldırılamadığını, TBMM Genel Kurul kararı gerektiğini anımsattı.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, bir grup konuşmasında, dokunulmazlıkların kaldırılması için dilekçe vereceklerini söylediğini belirten Öz, "Herkes, iktidarı sıkıştırmak için 'dokunulmazlıklar kaldırılsın' derken, hiç kimse aklıselime davet etmedi, 'yarın ne ile karşılaşılacak, parlamentonun, milletvekilinin itibarını kim koruyacak?' diye sormadı. Muhalefet, dokunulmazlıkları siyasi istismar konusu yapmak için bizlere üst perdeden rest çekti." dedi.
AK Parti'nin, o günlerde yaşanan siyasi baskı sonucu olarak, dokunulmazlıkların tümden kaldırılması için anayasa değişiklik teklifi verdiğini anımsatan Öz, şunları kaydetti:
"AK Parti olarak dokunulmazlıkların kaldırılmasındaki duruşumuz, parti ayrımı ve suç ayrımı yapılmaksızın, teklifin verildiği anda, Mecliste ne kadar dosyası olan, suç ayrımı yapılmaksınız, hangi suçtan ne milletvekili varsa hepsinin dokunulmazlıklarının aynı anda kaldırılmasıydı. Meclisten geçen kararla parti ve suç ayrımı olmaksızın aynı durumda olan yani dokunulmazlık dosyası olan bütün milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılarak yargı yolu açılmış oldu. Bu kararı hep beraber biz verdik, bu Meclis verdi."
Konuşmaların ardından HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.
Son Dakika › Politika › TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?