TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

MHP'nin ölümlü maden kazaları için verdiği araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi reddedildi AK Parti'li Yurttaş: "Savsaklama, ihmal, göz yumma, hatalara tolerans gösterme gibi çağdaş olmayan alışkanlıkları artık ülke bünyesinden atmanın zamanıdır" MHP'li Şandır: "Soma'dan sonra da nutuklar attık, konuşmalar yaptık. Ne oldu netice? Soma'dan bu yana 50'ye yakın madencimiz hayatını kaybetti.

05.11.2014 18:37

AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, maden kazalarıyla ilgili, "Savsaklama, ihmal, göz yumma, hatalara tolerans gösterme gibi çağdaş olmayan alışkanlıkları artık ülke bünyesinden atmanın zamanıdır" dedi.

MHP, ölümlü maden kazalarının araştırılması ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla verdiği araştırma önergesinin Genel Kurul'da bugün görüşülmesini grup önerisi olarak getirdi.

MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, Ermenek'te iş ve tarım imkanlarının kısıtlı olmasından bahsederek, "Böyle bir ortamda hiçbir hazırlık yapılmadan, hiçbir eğitim verilmeden, hiçbir koruma tedbiri alınmadan, insanımızın önüne konulan bir mayın tarlası gibi, bir tuzak gibi, bir ölüm tuzağı gibi madencilik o insanlarımızın kaderi oldu" dedi.

Soma'daki maden kazasının üzerinden 5.5 ay geçtiğini ifade eden Şandır, "O zaman da nutuklar attık, konuşmalar yaptık. Devletimizi yönetenler, hükümet görevlileri birçok şey söylediler. Ne oldu netice? Soma'dan bu yana 50'ye yakın madencimiz hayatını kaybetti. Hangi tedbir? Kimi kandırıyoruz?" diye sordu.

Şandır, bu yılın 10 ayında Türkiye'de bin 600, Almanya'da 3 kişinin iş kazalarında yaşamını yitirdiğini dile getirerek, Türkiye'nin iş kazalarında Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü olmasının utanç tablosu olduğunu söyledi.

Genel Kurul Salonu'ndaki milletvekili sayısının az olmasından yakınan Şandır, "Saysak, şurada sayımız 30'u geçmez. Bu mudur bu meseleye verdiğimiz önem? Bu meseleyi bu yaklaşımla çözemeyiz" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi'ye de seslenen Şandır, "Süleyman Bey, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na niye itiraz etmediniz? Patronun güvenliğini sağlayan bir kanunla ölümleri nasıl engelleyeceğiz?" diye konuştu.

Sataşmadan söz alan Çelebi, yasanın Meclis'te görüşülmesi sırasındaki itirazlarına MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın şahit olduğunu belirtti. Yasaya yönelik itirazlarını komisyon ve Genel Kurul aşamasında dile getirdiklerini anlatan Çelebi, Anayasa Mahkemesi'nde de iptal davası açtıklarını kaydetti.

"Anormal olan 1600 kişinin ölmesi"

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da sözlerine, "Bu Mecliste en fazla konuştuğumuz ama hiç netice alamadığımız konu iş kazaları" diye başladı.

Dünyanın her yerinde madenler, inşaatlar olduğunu ve iş kazaları yaşandığını ifade eden Tan, son 10 ayda Almanya'da 3, Türkiye'de bin 600 kişinin ölmesinin anormal olduğunu söyledi. Tan, "Türkiye'de öyle bir sistem var ki daha fazla kar edebilmek, daha fazla sömürmek, Afrika'daki emperyalistlerden bile daha fazla kazanabilmek isteyen sistem var" dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça da  Soma'daki maden kazasında iktidarın olayı küçümseyerek, işi yavaşlatarak, kendileri dışında sorumlu aradığını öne sürdü. İktidarın işçi haklarını savunmadığı gerekçesiyle sendikaları da suçladığını anlatan Havutça, "Orada sendika yok ki. Enerji Bakanı'nın, Çalışma Bakanı'nın hiç mi sorumluluğu yoktu?" ifadesini kullandı.

Hükümete somut öneriler sunduklarını ve Soma faciasından sonra yasa teklifi verdiğini anımsatan Havutça, "3 ay süreyle geçici olarak madenlerin tümünün kapatılması ve iş ve işçi sağlığı garantisi için önlemler alınana kadar çalışmalar askıya alınsın diye yasa teklifi verdim. İşverenlerin madencilerin şikayetlerini dikkate almadığı açık. Çalışma bakanının itirafı hiçbir mazeret kabul etmez. Bu tedbirleri almazsak, Soma'daki cinayet nasıl yaşandıysa aynı cinayetler yaşanmaya devam edecek" diye konuştu.

"Soma komisyonu karanlık noktalara ışık tutacak"

AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş ise Soma'daki maden faciasından sonra torba yasayla madencilere yönelik iyileştirici düzenlemelerden örnekler verdi.

Kazaları en aza indirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Yurttaş, "Yasal düzenleme yeterli değil, denetlemelerin de düzgün yapılması gerekiyor" dedi.

Soma'daki faciadan sonra Meclis araştırma komisyonu kurulduğunu ve çalışmaların devam ettiğini anımsatan Yurttaş, şöyle devam etti:

"Komisyon karanlıkta kalan tüm noktalara ışık tutacak, kamu vicdanını tatmin edecek sonuç ortaya çıkarana kadar çalışmalarına devam edecektir. Ucu nereye ve kime varırsa varsın titiz çalışma ortaya konulacaktır. Ne gibi tedbirler alınması gerektiği konusunda mağdurlar, işçiler, sivil toplum, uzmanlar, üniversitelerle görüşülerek komisyon çalışmalarını sürdürüyor. Savsaklama, ihmal, göz yumma, hatalara tolerans gösterme gibi çağdaş olmayan alışkanlıkları artık ülke bünyesinden atmanın zamanıdır. Her türlü tedbiri alarak yürümenin zamanıdır. Yerin altındaki bu değerlerimizi en güvenilir yöntemlerle yeryüzüne çıkarmak ve o madenlerden yararlanmak amacımızdır."

MHP'nin grup önerisi reddedildi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement