AK Parti, CHP, MHP ve HDP Grup başkanvekilleri, TBMM Genel Kurulu'nda, Ege Üniversitesi'nde çıkan olayda hayatını kaybeden Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun ailesine başsağlığı diledi.
Genel Kurul, Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı.
Bahçekapılı, birleşimi açtıktan sonra yapılan yoklamada karar yeter sayısı bulunamayınca birleşime 20 dakika ara verdi.
Aradan sonra tekrar açılan birleşimde, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, İçtüzük'ün 73. maddesinde, "Bu havaleye bir milletvekili itiraz etmek isterse oturumun başında söz alır" denildiğini anımsatarak, dün yayınlanan gelen kağıtlar listesine bakıldığı zaman, Türkiye ile Katar arasında imzalanan uluslararası bir anlaşmanın onaylanmasına ilişkin tasarının Milli Savunma ve Dışişleri Komisyonlarına havale edildiğinin görüldüğünü söyledi. Gök, bu tasarının Plan ve Bütçe Komisyonu'na da gönderilmesi gerektiğini ifade ederek, "Bu işlem İçtüzük'e aykırıdır, bununla ilgili usul tartışması açmak istiyoruz" dedi.
Gök, Meclis'in İçtüzük'e uygun yönetilmesini istediklerini belirterek, söz konusu anlaşmanın Plan ve Bütçe Komisyonu'na sevkedilmeden gelen kağıtlar listesinde yayınlanmasının hata olduğunu, bunun da düzeltilmesi gerektiğini söyledi.
Başkanvekili Bahçekapılı, Meclis Başkanlığı'nın bunun gereğini yerine getireceğini belirtti.
MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, ülkücü genç Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun Ege Üniversitesi'nde PKK'lı teröristlerce şehit edilmesinin Hükümetin aczini gösterdiğini öne sürdü.
Halaçoğlu, "Ülkücülerin bu şekilde sokağa çekilmek istenmesi tehlikelidir. Fırat, yaralı olarak 45 dakika bekletilmiştir. Paralel yapı Hükümetle PKK arasındadır. Hükümet PKK'yı terör örgütü olarak görmemektedir. Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıl dönümü olan 15 Şubat'ta PKK bazı ilçeleri ateşe vermek suretiyle büyük bir tahribatta bulunmuştur ve Hükümet de buna kayıtsız kalmıştır. Ülkücü şehidin faillerini yakalayamayanlar ve bunun hesabını vermeyenler, er geç bu hesabı verecektir" diye konuştu.
- "Milli birliği ve dirliği herkesin ortak iradesi ile sağlayacağız"
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Ege Üniversitesi'nde Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun hayatını kaybetmesinden üzüntü duyduklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Fırat'ın ailesinin ve milletin başı sağolsun. Türkiye'de zaman zaman yaşanan bu tür olaylarda hayat kayıpları maalesef olabiliyor. Bunun arkasında elbette siyasal çatışmalar var. Hükümetin ve iktidarın yaklaşımı, Türkiye'de bu tür olayların yaşanmayacağı bir atmosferi kurmak ve milli birliği sağlamaktır, bunu da insanların iradesi ve rızası üzerine teşekkül ettirmek. Çünkü bir milletin birliği ancak insanların geleceğe ilişkin hayallerinde, o ülkenin geleceğine ilişkin yapılacak işlerde, irade olarak ortak olmaları ile mümkün olabilir. Sopayla, bağırarak çağırarak ya da güç kullanarak milli birliği sağlamak mümkün değildir.
Çeşitli çatışmalar yaşanabilir, çeşitli farklı fikirler olabilir. Siyasetin görevi bu ülkenin sınırları içindeki insanları, siyasetin olağan meşru zemini içerisinde tartıştırarak, görüştürerek, iktidar ilişkilerine katarak, onları toplumun bir parçası haline getirmektir. Türkiye'nin geçmişteki problemi siyasetin yollarının kapalı olması idi. AK Parti, demokratik ortamda özgürlükler temelinde ve olağan meşru mecralarda iktidar ilişkilerine katılarak insanların birliğini sağlamaktır. Bunda da son derece başarılı olduğunu görüyoruz. 2012 yılı sonundan itibaren bu ülkede çatışmalar, anlaşmazlıklar yine olmuş ama Allah'a çok şükür ciddi anlamda birtakım kayıplar yaşanmamıştır geçmişle mukayese edildiğinde. İnşallah bu ülkede milli birliği ve dirliği herkesin ortak iradesi ile sağlayacağız."
Tekrar söz alan Halaçoğlu, demokrasinin en önemli unsurlarından birinin hukuku uygulamak olduğunu söyledi.
Yasamanın çıkardığı yasalar uygulanmadığı zaman demokrasiden bahsedilemeyeceğini kaydeden Halaçoğlu, iktidarın elindeki yasaları uygulamadığını öne sürdü. Halaçoğlu, "(İnsanlar hayatını kaybetmedi) demeyin. 6-7 Ekim'de 49 vatandaş hayatını kaybetti. Ege Üniversitesi'nde olayların olabileceğini, işgal edildiğini söylememize rağmen hangi tedbiri aldınız? Siz halkın güvenliğini sağlayın, sokağa çıkmamakta ısrar eden ülkücü gençliği sokağa çıkarmayın" dedi.
"Ege Üniversitesi'nde olaylar, 4 gündür 'geliyorum' diyor"
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de 21 Şubat gününün, Ana Dil Günü olduğunu ifade etti.
Türkiye'de her dilin eşit muamele görmediğini, kamusal alanda bazı dillerin yasak olduğunu savunan Baluken, bugün de ana dil kullanımının desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Baluken, başta Kürtçe olmak üzere, Lazca, Çerkezce, Ermenice dillerinin özgürleştirilmesi için mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi.
Ege Üniversitesi'nde karşıt görüşlü öğrenciler arasında çıkan kavgada bir öğrencinin yaşamını yitirmesini büyük bir üzüntü ile öğrendiklerini kaydeden Baluken, "Ortada bir cenaze varken olayların nasıl başladığını çok detaylı konuşamayabiliriz. Ancak burada bütün üniversitelerdeki mevcut durumun kapsamlı bir şekilde tartışılması gerekiyor. İç Güvenlik Paketi'nin Meclis'e geldiği, Parlamento'nun yoğun olduğu bir dönemde, Hükümet'in zorla bir yasayı dayattığı bir dönemde böyle bir hadisenin olmasını manidar buluyoruz. Bunun araştırılması gerekmektedir. Ege Üniversitesi'nde olaylar, 4 gündür 'geliyorum' diyor. Dört gündür ciddi çatışmalar olmasına rağmen, ne hikmetse o gün polisler yok oluyor ve öğrencilerin karşı karşıya geldiği bir zemin hazırlanıyor. Burada sorumluluk Hükümet ve İçişleri Bakanı'nda. Bu olayın arka planı hakkında kamuoyunun aydınlatılması gerekiyor" diye konuştu.
Başkanvekili Bahçekapılı da Başkanlık Divanı olarak Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun ailesine başsağlığı dileğinde bulunarak, "Umut ederiz ki bu tür şiddet içeren olaylar bir daha hiç yaşanmasın" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Türkiye'de kadına yönelik şiddet ve cinayet yaşandığını, polis şiddeti olduğunu ve insanların aralarındaki kavgalarda hayatlarını kaybettiğini iddia etti. Bu tür olaylardan büyük üzüntü duyduklarını belirten Gök, ülkede huzurlu ve güvenli bir ortam sağlanamadığını savundu.
Gök, "Gençler ve insanlar mutsuzdur. Türkiye'yi huzura kavuşturmak ve insanlarımızın yaşam güvencesini tesis etmek iktidarın görevidir. Hayatını kaybeden arkadaşımıza ve ailesine başsağlığı diliyoruz. Bu olaylar tekrarlanmamalı. Bu ülkeyi çatışmadan uzaklaştırmak iktidarın görevidir ama iktidarın çatışmayı artırıcı yasalarla kamuoyunu meşgul ettiğini görüyoruz" diye konuştu.
"Üniversite içinde, 'PKK buradadır' diye yazılar var"
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Çakıroğlu ailesinin Akşehir'in saygın bir ailesi olduğunu söyleyerek, "Gencecik bedeni, PKK terör örgütü öğrenim hakkını engellediği için toprağa verilmiştir. Üniversite içinde, 'PKK buradadır' diye yazılar vardır. PKK buraya yerleşmiştir. Vatan evlatlarının öğrenim hakkı zorla ellerinden alınmaktadır. Bu karşıt görüşlü öğrenciler arasında bir çatışma değildir, Akşehir'den gelen bir gencin terör örgütü tarafından katledilmesi, şehit edilmesidir" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Gök, iki tasarının havalesinin noksan yapılmasına da itiraz etti.
AK Parti'lilerin laf atması üzerine, Gök, "Titiz olmak suç mu? Titizlik gösteriyoruz, eleştiriliyoruz. Sizin yapacağınızı biz yapıyoruz. Bu tasarın da Tarım ve Köyişleri ile Milli Savunma komisyonlarına gönderilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Bahçekapılı, Meclis Başkanlığı'nın bu konuda da gereğini yapacağını söyledi.
İdris Baluken dünkü bir beyanındaki sözlerini düzeltmek için kürsüye geldi.
Meclis'in bir haftadır kilitlendiğini vurgulayan Baluken, "Toplumun yüzde 50'lik iki kesimi arasında giderek artan bir kutuplaşma söz konusu. Bu yanlış gidişatla ilgili karanın gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu tasarının komisyona geri çekilerek gözden geçirilmesi gerekiyor. AK Parti, bu gerilimden rant devşirmeyi düşünüyor. Siz seçim döneminde Kürt öğrencilerle ülkücü öğrencileri karşı karşıya getirmeyi ve aradan sıyrılmayı hedef olarak belirlemişsiniz, bu yanlıştır" dedi.
Son Dakika › Politika › TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?